Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF
Mount Meru (4566m) - magashegyi trekking

Mount Meru

Mount Meru (4566m) - magashegyi trekking

Kérjen ajánlatot a csapatépítő túrára
Túra nehézség:
         
Technikai nehézség:
         
Magasság:

4566m

Létszám:

8-12 fő

 Mount Meru (4566m) - magashegyi trekking 

Egy rendkívül izgalmas, kiscsoportos magashegyi gyalogtúra, mely az afrikai kontinens 5. és Tanzánia 2. legmagasabb hegyére, vagyis a Mount Meru 4566 méter magas csúcsára vezet!

Szeretnéd teljesíteni a világ egyik legkülönlegesebb, leglátványosabb magashegyi trekkingjét? Szeretnél tökéletesen akklimatizálódni a Kilimandzsáró mászás előtt? Ha igen. Itt a helyed. Tarts velünk!

 Kiknek ajánljuk a Mount Meru trekkinget?

A Mount Meru magashegyi trekkinget elsősorban azoknak ajánljuk akik a Kilimandzsáró túra előtt szeretnének akklimatizálódni, ami a sikeres Kilimandzsáró mászások egyik legfontosabb kulcsa! Vagyis. Szeretnének biztosra menni!

Természetesen önálló túraként is megállja a helyét! Ha első 4000 méter feletti tapasztalatot szeretnél szerezni, vagy, "csak" páratlanul szép, különleges magashegyi környezetben szeretnél eltölteni néhány emlékezetes napot, ezt a trekkinget akkor is Neked ajánljuk!

 Momella út

A Kilimandzsáróval ellentétben a Mount Meru 4566 méter magas csúcsára egy hivatalos útvonal - a Momella út - vezet. Ez az útvonal a Mount Meru keleti oldalán kezdődik és a kráter északi peremén, a Szocialista csúcsig emelkedik!

A Meru kráter keskeny élén húzódó és a csúcsra vezető trekking panoráma tekintetében a világ egyik legegyedibb, leglátványosabb legszebb gyalogtúráját nyújtja a vállalkozó kedvű túrázók számára!

 Fontos! Megfelelő tempó kiválasztása!

Magashegyi túráink során - az akklimatizáció megszerzésének, s ezáltal a kitűzött hegycsúcsok elérésének érdekében - minden esetben lassú, kíméletes, egyenletes tempóban haladunk majd!

Ennek - lehetőleg korábbi magashegyi túrák során szerzett gyakorlati tapasztalaton alapuló - megértését, s a túrákon való alkalmazását, együttműködésed, köszönjük! (A Te érdekedben tesszük!)

summits - 7túra teljesítése a Trekking Toursszal

Teljes túrakínálatunkat és "7 summits" oldalunkat itt láthatjátok!

Már túráztál a Trekking Toursszal, s még további túrákat tervezel? Teljesíts velünk 7 túrát, s hűségedért ajándéktúrával jutalmazunk!

 Túravezetőid

A Mount Meru(4566m) magashegyi gyalogtúra során túravezetőid a Trekking Toursnál 7000-8000 méter magas csúcsokat is meghódító magashegyi hegymászók lesznek!

Túravezetők száma 8-12 fő jelenetkező esetén:

 • 1 fő Trekking Tours túravezető és
 • 1-2 fő kötelező helyi kísérő vezeti a túrát!

Kiscsoportos túránkon garantált a magas szintű szakértelem, a kiváló hangulat és a páratlan szépségű magashegyi környezet!

 Trekking nehézsége

A Mount Meru magashegyi trekking nehézségét a csúcs 4000 méter feletti magassága, az éjfélkor induló csúcstámadás és a nomád hegyi körülmények adják! 

A Meru-hegy legmagasabb pontja a Szocializmus-csúcs (4566m) egy tipikus trekking csúcs, mely "csak" a csúcs alatti keskeny, sziklás gerincen tartalmaz minimális technikai nehézséget!

Viszont, a 4000 méter feletti magasságból adódó ritka levegő miatt jól felépített akklimatizációra van szükségünk! Az akklimatizáción túl ami nehézséget jelent majd számodra, az a hegyvidékekre jellemző rendkívül változékony időjárás, a sorozatterhelés és a hosszú menetidők!

 A Mount Meru időjárás előrejelzése itt látható!

Fontos tudnivalók
Ajánlott korhatár: 18-60 év 
Túra típusa: magashegyi trekking
Időtartam: 6 nap
Utazás: 2 nap
Trekking: 4 nap

Túravezetői díj: 80 000,- Ft / fő
Előleg: 50 000,- Ft - mely jelentkezéskor fizetendő
Hátralék: 30 000,- Ft - a túra előtt 60 nappal fizetendő  

Repülőjegy költsége: kb. 210 000,- Ft - tól

Trekking költsége: kb. 700,- USD - tól
Előleg: kb. 140,- USD - mely jelentkezéskor fizetendő
Hátralék: kb. 560,- USD - a túra előtt 60 nappal fizetendő

Túravezetői díj tartalmazza:   

 • a Trekking Tours túravezetést
 • a Trekking Tours túravezető költségeit
 • a Trekking Tours szervezést    
 • a felkészülésedhez szükséges tanácsadást
 • akklimatizációd felépítését a túra ideje alatt

Túravezetői díj nem tartalmazza:   

 • a repülőjegy költségét + repülőtéri illetéket
 • a repülőtéri transzfereket
 • a tanzán vízum díját
 • a balesetbiztosítás díját
 • a 4 napos trekking költségét
 • a "kötelező" borravalókat (nem opcionális)
 • egyéb személyes költségeidet...

Utazás: Magyarország/Budapest - Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér - kb. 10-15 vagy kb. 20-30 óra.

Túravezetők
Térkép:
Helyek, magasságok:
 • Arusha
 • Momella Gate (1500m)
 • Fig Tree Arch
 • Miriakamba-menedékház (2515m)
 • Elephant Ridge
 • Saddle-menedékház (3570m)
 • Rhino Point (3800m)
 • Little Meru (3820m)
 • Ash Cone (3667m)
 • Mount Meru (4566m)
Túravezetői díj:
80.000 Ft / fő

Beutazási feltételek - Tanzánia

Tanzániába a turisztikai célú beutazás - folyamatosan frissített - feltételeit a Konzuli Szolgálat oldalán: itt láthatjátok! Kérjük, figyelmesen olvassátok el! Köszönjük szépen!

Figyelem! A beutazás feltételeinek való megfeleléséről mindenki - az oldalon található kritériumoknak megfelelően - saját maga köteles gondoskodni!

0. - 1. nap - kiutazás  

 Kiutazás: egyénileg / együtt 

Utazás: Magyarország/Budapest - Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér kb. 10-15/20-30 óra 

Szállás: Arusha - szálloda/hotel/apartman...

Trekkingünk első napja a kiutazással telik, ami történhet együtt, és egyénileg egyaránt. Találkozni, Arushában a szállásunkon fogunk, ahonnan - miután mindenki megérkezett - kisétálunk e forgalmas, nyüzsgő, tipikus afrikai nagyvárosba egy közös városnézésre, vacsorára.

Kérjük, lehetőség szerint a 0. napon érkezzetek ki Tanzániába. Egy nap min. szükséges a kinti környezethez való alkalmazkodáshoz. Mint pl. időeltolódás, hosszú repülési idő és evvel együtt kevés alvás idő, télből a nyárba érkezés, Európából az afrikai kontinensre utazás...stb. (Magashegyi trekkingünk megkezdése előtt érdemes kipihenni az utazás fáradalmait, s pihenten kezdeni a mászást!)

2. nap - Arusha - túra a Miriakamba-menedékházig (2515m)  

 Szállás: Miriakamba-menedékház (2515m)

Utazás: Arusha - Momella Gate kb. 40km/1 óra

Túra: Momella Gate (1500m) - szavanna - Tululusia Falls - Mois Falls - Fig Tree Arch - trópusi esőerdő - Miriakamba-menedékház (2515m)

A reggeli órákban - reggelink elfogyasztását követően - elhagyjuk Arushát és megkezdjük 4 napos magashegyi trekkingünket az Arusha Nemzeti Park közepén fekvő Mount Meru 4566 méter magas csúcsára!

Kb. egy órás autózást követően érkezünk meg a Momella-kapuhoz, ahol regisztrálunk, csomagjainkat átadjuk a teherhordóknak, s belépünk a nemzeti park területére. Túránk elején ösvényünk egy szavannán halad át, ahol ha szerencsénk lesz találkozhatunk zebra csapatokkal, zsiráfokkal, s kíváncsi tekintetű bivalyokkal...stb. is :).

Útban a menedékház felé megcsodálhatunk egy faóriást, egy fügefát - Fig Tree Arch - melynek törzsében kialakult alagútban kelhetünk át. De, akár egy termetesebb elefánt, vagy egy kisebb autó is megteheti ezt :).

A szavannás részt elhagyva az esőerdőben folytatjuk túránkat, ahol gyönyörű vízesések - Tululusia - Mois - szegélyezik majd utunkat, s néhány kilátópontról a Kilimandzsáró hófödte csúcsát is megcsodálhatjuk.

Mai napi szállásunk - Miriakamba-menedékház (2515m) - elérését követően tartunk egy hosszabb pihenőt, s teszünk egy rövid sétát az egyik legnépszerűbb kilátópontra ahonnan láthatjuk a Momella-tavakat, a Ngurdoto-krátert, s ha szerencsénk van innen is meg-pillanthatjuk a Kilimandzsárót is.

Fontos! Magashegyi túránk minden egyes napján - az akklimatizáció megszerzésének, vagyis, szervezetünk 3-4000 méter feletti magassághoz való alkalmazkodásának, s ezáltal a Meru-csúcs elérésének érdekében - lassú, egyenletes tempóban haladunk majd! Ennek megértését, s együttműködésed, köszönjük! (Bővebben itt olvashatod!)

Szintemelkedés: 1000m fel
Menetidő: 3-4 óra
Táv: 7 km

3. nap - túra a Saddle-menedékházig (3570m)  

 Szállás: Saddle-menedékház (3570m) 

Túra: Miriakamba-menedékház (2515m) - Elephant Ridge - Saddle-menedékház (3570m)  

A reggeli felkelést s reggelink elfogyasztását követően, csomagjainkat ismét odaadjuk a teherhordóknak s megkezdjük túránkat a Saddle-menedékház (3570m) irányába.

A mai nap folyamán eleinte még dús növényzet és hatalmas mohás faóriások között eső-erdőben haladunk, majd szép lassan magunk mögött hagyjuk a sűrű erdők világát, s már tisztások, alacsonyabb fák kísérik utunkat.

Túránk felénél egy gyönyörű kilátóponton elfogyasztjuk ebédünket. Ez az Elephant Ridge (Elefánt-gerinc) nevű sziklaszirt, ahonnan már fantasztikus kilátás nyílik a Mount Meru kráterének belsejébe is. Innentől kezdve már egyre sziklásabb ösvényen vezet utunk a Saddle-menedékházig (3570m) mai szállásunkig.

Szintemelkedés: 1050m fel
Menetidő: 3-4 óra
Táv: 5 km

Túra: Saddle-menedékház (3570m) - Little Meru (3820m) - Saddle-menedékház (3570m)

A Saddle-menedékházhoz megérkezve, tartunk egy hosszabb pihenőt, majd a pihenőt követően akklimatizációs túrára indulunk a Little Meru 3820 méter magas csúcsára. Innen már jól láthatjuk a Mount Meru csúcsát, és a kráter belsejében található Ash Conet (3667m), egy viszonylag friss kitörés, vulkáni hamukúpját.

A késő délutáni órákban visszatérünk a Saddle-menedékházhoz, ahol megvacsorázunk, s néhány órára a csúcshódítás kezdetéig lepihenünk.

Fontos! Magashegyi túránk minden egyes napján - az akklimatizáció megszerzésének, vagyis, szervezetünk 3-4000 méter feletti magassághoz való alkalmazkodásának, s ezáltal a Meru-csúcs elérésének érdekében - lassú, egyenletes tempóban haladunk majd! Ennek megértését, s együttműködésed, köszönjük!

Szintemelkedés: 250m fel-le
Menetidő: 2 óra
Táv: 3 km

4. nap - túra a Mount Meru csúcsára (4566m) - The Summit day!

 Szállás: Miriakamba-menedékház (2515m) 

Túra: Saddle-menedékház (3570m) - Rhino Point (3800m) - Mount Meru (4566m) - Rhino Point (3800m) - Saddle-menedékház (3570m) - Miriakamba-menedékház (2515m)

Mai napunk éjfélkor indul. Egy gyors, könnyű "reggelit" követően kezdődik a Summit day, a csúcstámadás napja, vagyis, a Szocializmus-csúcs (4566m) meghódítása! 

Éjféli indulásunk fő célja, hogy még hajnal előtt megtegyük a csúcsra vezető út nagy részét, és sikerüljön röviddel napfelkelte után elérni a Mount Meru (4566m) csúcsát! Éjfélkor, fejlámpáink fényénél indulunk útnak, s az éjszakai hidegre való tekintettel valószínűleg minden magunkkal hozott ruhánkat viselni fogjuk.

Fontos! Ebben a magasságban - napunk során végig - nagyon lassan egyenletesen, szinte lépésről-lépésre fogunk majd haladni, s tesszük ezt azért, hogy szervezetünket segítsük a 4000 méter feletti magassághoz való alkalmazkodásban, s ezáltal elősegítsük a Meru-csúcs elérését!

A Saddle-menedékházat (3570m) elhagyva, egy meredekebb szakaszt leküzdve érjük el a Rhino Point nevű kilátópontot, ahol tartunk egy rövid "erőgyüjtő" pihenőt. Ezt követően egy kitett, sziklás részen haladunk majd, ahol itt-ott még drótkötéllel biztosított szakaszokkal is találkozni fogunk.

A csúcsra vezető utolsó szakaszunk lesz trekkingünk legizgalmasabb része, mely során egy keskeny peremen, egy sziklás gerincen felkapaszkodva haladunk egyre feljebb és feljebb. A 4566 méter magas Szocializmus-csúcsot a felkelő nap első sugaraiban fogjuk elérni, melyek a távolban felsejlő Kilimandzsáró mögül bukkannak majd elő!

A csúcsot elérve elkészítjük a csúcsfotókat, elfogyasztjuk a csúcscsokikat s megkezdjük hosszú túránkat a Miriakamba-menedékház (2515m) felé. Ereszkedés közben a Saddle-menedékháznál (3570m) is megállunk egy rövid pihenőre, és folytatjuk utunkat mai szálláshelyünk a Miriakamba-menedékház (2515m) felé.

Szintemelkedés: 1000m fel - 2050m le
Menetidő: 9-10 óra
Táv: 12 km

5. nap - leereszkedés a Momella-kapuhoz (1500m) 

 Szállás: Arusha - szálloda/hotel/apartman... 

Túra: Miriakamba-menedékház (2515m) - trópusi esőerdő - Fig Tree Arch - Momella Gate (1500m) - Arusha Nemzeti park

Utazás: Momella Gate (1500m) - Arusha kb. 40km/1 óra

A reggeli felkelést követően elkezdjük ereszkedésünket a felfelé már megismert útvonal-on a Momella Gate irányába, s onnan Arushába. A Momella kapuhoz érve elbúcsúzunk teherhordóinktól - átadjuk a nekik szánt "kötelező" borravalókat - felszállunk kisbuszunk-ra, s az Arusha Nemzeti Parkon keresztül elkezdjük utazásunkat Arusha irányába.

A Nemzeti Parkon áthaladva megcsodáljuk annak gazdag állatvilágát. Felfelé tartva nem volt lehetőségünk hosszabb időzésre, a nemzeti park csodálatos növény és állatvilágának megismerésére, így ezt most, ereszkedés közben tesszük majd meg.

Szerencsés esetben láthatunk bivalyokat, zebrákat, zsiráfokat, majmokat, antilopokat s talán vad elefántokat is. Arushába érve ismét elfoglaljuk korábbi szállásunkat, majd ezt követően az esti órákban beülünk egy étterembe, egy közös (remélhetőleg) ünnepi vacsorára. A sikeres csúcsmászást ünneplő vacsorára !

Szintemelkedés: 1000m le
Menetidő: 3-5 óra
Táv: 6 km

6. nap - hazautazás / utazás Moshiba 

 Hazautazás: egyénileg / együtt

Hazautazás: Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér - Magyarország/Budapest kb. 10-15/20-30 óra repülőút.

Azok a jelentkezőink akik "csak" a Mount Meru trekkingre jöttek, ők megkezdik utazásukat Magyarország felé, akik pedig átjönnek velünk a Kilimandzsáró mászásra is, ők a kora délutáni órákban taxiba szállnak s átmennek Moshiba, ahol a nap további részét is töltik.

Utazás: Tanzánia/Arusha - Tanzánia/Moshi kb. 80km/2 óra

Szállás: Moshi - szálloda/hotel/apartman...

7. nap - pihenőnap Moshiban

 Szállás: Moshi - szálloda/hotel/apartman...

A mai napot pihenéssel, regenerálódással, fizikai és mentális feltöltődéssel, vásárlással, felszerelésünk összepakolásával, ruháink kimosásával...stb. töltjük, Afrika legmagasabb pontjának meghódítása előtt!

Továbbá, a mai napon érkeznek azon jelentkezőink is, akik a Kilimandzsáró mászásra - a Mount Meru akklimatizációt kihagyva - Magyarországról érkeznek.

Kilimandzsáró (5895m) - magashegyi trekking

A Kilimandzsáró a maga 5895 méteres magasságával Tanzánia és egyben az afrikai kontinens legmagasabb pontja, s a világ legnagyobb kialudt tűzhányója!

A Kilimandzsáró legmagasabb pontjára, vagyis, az Uhuru-csúcsra 6db út vezet, amelyből három különböző útvonalon mi is szervezünk számotokra mászási lehetőséget, s amelyek előtt a Meru-hegyen minden esetben lehetséges az előzetes akklimatizálódás!

Az általunk is szervezett 3 útvonalat, s az időpontokat a "Választható túráknál" találod:

A magashegyi trekking "Vázlatos programját" lentebb láthatod, a részletes, teljes túraleírást pedig itt találod, de weboldalunkon az Expedíciók kategória alatt is megtalálható. 

Időpont: 2021. december 23-30. 

Amennyiben jelentkezést szeretnél leadni a Marangu út túránkra, kérjük a túra "saját" túraleírás oldalán tedd azt meg. Köszönjük szépen!

0. - 1. nap - kiutazás

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér kb. 10-15 / 20-30 óra repülés.

Szállás: Moshi - hotel

2. nap - túra a Mandara-menedékházig (2700m)

Túra: Marangu Gate (1850m) - trópusi esőerdő - Mandara-menedékház (2700m) - Maundi kráter - Mandara-menedékház (2700m)

Szállás: Mandara-menedékház (2700m)

3. nap - túra a Horombo-menedékházig (3700m)

Túra: Mandara-menedékház (2700m) - Horombo-menedékház (3700m)

Szállás: Horombo-menedékház (3700m)

4. nap - akklimatizációs túra a Mawenzi-házig (4530m)

Túra: Horombo-menedékház (3700m) - zebra-sziklák - Mawenzi-ház (4530m) - Hans Meyer csúcs - Mawenzi-ház (4530m) - zebra-sziklák - Horombo-menedékház (3700m)

Szállás: Horombo-menedékház (3700m)

5. nap - túra a Kibo-házig (4700m)

Túra: Horombo-menedékház (3700m) - Last Water Point - Jiwe la Ukoyo-szikla - Kibo-menedékház (4700m)

Szállás: Kibo-menedékház (4700m)

6. nap - túra az Uhuru csúcsra (5895m)

Túra: Kibo-menedékház (4700m) - Hans Meyer-barlang (5182m) - Gillman's Point - Kibo kráter - Uhuru csúcs (5895m) - Kibo kráter - Gillman's Point - Hans Meyer-barlang (5182m) - Kibo-menedékház (4700m)

Szállás: Horombo-menedékház (3700m)

7. nap - leereszkedés Moshiba

Túra: Horombo-menedékház (3700m) - Mandara-menedékház (2700m) - trópusi esőerdő - Marangu Gate (1850m)

Szállás: hostel - Moshi

8. nap - hazautazás

Hazautazás: Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér - Magyarország/Budapest kb. 10-15 / 20-30 óra repülés.

A magashegyi trekking "Vázlatos programját" lentebb láthatod, a részletes, teljes túraleírást pedig itt találod, de weboldalunkon az Expedíciók kategória alatt is megtalálható. 

Időpont: 2022. január 12-19. 

Amennyiben jelentkezést szeretnél leadni a Rongai-út túránkra, kérjük a túra "saját" túraleírás oldalán tedd azt meg. Köszönjük szépen!

0. - 1. nap - kiutazás

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér kb. 10-15 / 20-30 óra repülés.

Szállás: Moshi - hotel

2. nap - transzfer - túra a Simba Camp-ig (2625m)

Utazás: Tanzánia/Moshi - Kenya/Nale Moru kb. 4-5 óra.

Túra: Nale Moru Gate (1950m) - First Cave - Simba Camp (2625m)

Szállás: Simba Camp (2625m)

3. nap - túra a Rongai Camp II.-ig (3480m)

Túra: Simba Camp (2625m) - Narenaoi Moru - Second Cave - Rongai Camp II. (3480m)

Szállás: Rongai Camp II. (3480m)

4. nap - akklimatizációs túra a School Huts -ig (4715m)

Túra: Rongai Camp II. (3480m) - Bread Rock (3800m) - Rongai Camp III. (3935m) - Third Cave - School Huts (4715m) - Third Cave - Rongai Camp III. (3935m)

Szállás: Rongai Camp III. (3935m)

5. nap - túra a Kibo-menedékház -ig (4700m)

Túra: Rongai Camp III. (3935m) - Third Cave - School Huts (4715m) - Kibo-menedékház (4700m)

Szállás: Kibo-menedékház (4700m)

6. nap - túra az Uhuru csúcsra (5895m)

Túra: Kibo-menedékház (4700m) - Gillman's Point - Kibo kráter - Uhuru csúcs (5895m) - Kibo kráter - Gillman's Point - Hans Meyer-barlang (5182m) - Kibo-menedékház (4700m) - Horombo Huts (3700m)

Szállás: Horombo Huts (3700m)

7. nap - leereszkedés Moshiba

Túra: Horombo Huts (3700m) - Mandara-menedékház (2700m) - trópusi esőerdő - Marangu Gate (1850m)

Szállás: hostel - Moshi

8. nap - hazautazás

Hazautazás: Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér - Magyarország/Budapest kb. 10-15 / 20-30 óra repülés.

A magashegyi trekking "Vázlatos programját" lentebb láthatod, a részletes, teljes túraleírást pedig itt találod, de weboldalunkon az Expedíciók kategória alatt is megtalálható. 

Időpont: 2022. szeptember 25.- 2022. október 02.

Amennyiben jelentkezést szeretnél leadni a Machame-ösvény túránkra, kérjük a túra "saját" túraleírás oldalán tedd azt meg. Köszönjük szépen!

0. - 1. nap - kiutazás

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér kb. 10-15 / 20-30 óra repülés.

Szállás: Moshi - hotel

2. nap - túra a Machame-campig (2980m)

Túra: Machame Gate (1790m) - trópusi esőerdő - Machame-camp (2980m)

Szállás: Machame-kemping (2980m)

3. nap - túra a Shira-campig (3840m)

Túra: Machame-camp (2980m) - Shira-camp (3840m)

Szállás: Shira-kemping (3840m)

4. nap - túra a Barranco-campig (3950m)

Túra: Shira-camp (3840m) - Láva-torony (4640m) - Barranco-camp (3950m)

Szállás: Barranco-kemping (3950m)

5. nap - túra a Barafu-campig (4550m)

Túra: Karanga-camp (4035m) - Karanga-völgy - Barafu-camp (4550m)

Szállás: Barafu-kemping (4550m)

6. nap - túra az Uhuru csúcsra (5895m)

Túra: Barafu-camp (4550m) - Stella Point (5745m) - Uhuru-csúcs (5895m) - Barafu-camp (4550m) - Mweka-camp (3100m)

Szállás: Mweka-kemping (3100m)

7. nap - leereszkedés Moshiba

Túra: Mweka-camp (3100m) - Mweka-kapu (1980m) - Moshi

Szállás: hostel - Moshi

8. nap - hazautazás

Hazautazás: Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér - Magyarország/Budapest kb. 10-15 / 20-30 óra repülés.

Időpont: 2021. december 30. - 2022. január 05.

Túravezetői díj: 34.900 Ft/fő - mely jelentkezéskor fizetendő

A program indításához szükséges minimális létszám: 8 fő

Ár tartalmazza:

 • a Trekking Tours túravezetést
 • a Trekking Tours szervezést
 • a túravezető költségeit

Ár nem tartalmazza:

 • a repülőjegyed költségét, illetéket
 • a helyi közlekedések díját
 • a szállásod költségét
 • az étkezésed díját
 • a fakultatív programok költségét
 • egyéb személyes költségeidet

1. nap - utazás - pihenés

Mai napunk az utazással, szállásunk átvételével, ezt követően pedig a környék megismerésével/pihenéssel telik majd.

2. nap - Mnemba-atoll - szilveszteri party :)

A fűszerek szigetén töltött második napunkon a sziget egyik leghíresebb sznorkeling és búvárhelyére, vagyis, a Mnemba-atollhoz látogatunk, ahol megcsodálhatjuk az Indiai-óceán páratlan víz alatti világát. 

A korallzátonyt egy hajókirándulás keretében látogatjuk meg, mely során elfogyasztjuk a személyzet által számunkra készített ebédet, strandolhatunk s kedvező körülmények esetén még egy a felszín közelében található hajóroncsot is meglátogathatunk. Az esti órákban pedig megünnepeljük Szilveszter napját!

3. nap - fűszerültetvény - teknős akvárium

Mai napunk első programja egy Stone Town-hoz közeli fűszerültetvény meg-látogatása. A sziget a 19. században a világ első számú fűszertermelője volt, s ennek megfelelően nevezték el "fűszerszigetnek". Látogatásunk alkalmával helyi fűszerekkel, gyógynövényekkel, trópusi gyümölcsökkel ismerkedünk majd meg.

A délutáni órákban pedig egy közeli kisvárosba utazunk ahol meglátogatunk egy teknős akváriumot, s igény szerint együtt is úszhatunk velük :). A délután további részét pedig strandolással töltjük. 

4. nap - Stone Town

A délelőtti órákban Stone Town történelmi belvárosába látogatunk, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. Programunk során meglátogatjuk a Palace Múzeumot, a Csodák Palotáját s természetesen Freddy Mercury szülőházát is.

A délutáni órákat pedig a változatosság kedvéért strandolással töltjük :). 

5. nap - Jozani erdő

Mai, délelőtti programunk során a Jozani erdőbe látogatunk ahol trópusi esőerdőben, s mangrovek között sétálhatunk, melyet követően vörös colobus majmokkal is találkozhatunk. Délután, szabad program.

6. nap - egész napos szabad program - esti közös vacsora

Mai napunk szabad program. Pl. lazítás a strandon :).

Az esti órákban pedig egy rendkívül különleges étteremben tartunk egy közös búcsúvacsorát, ahol fájó szívvel, de elbúcsúzunk Zanzibártól :).

7. nap - hazautazás

Zanzibár

Aki szeretne, a Kilimandzsáró - Marangu út mászást követően és a Kilimandzsáró - Rongai-út mászást megelőzően, átrepülhet velünk Zanzibár szigetére, ahol paradicsomi körülmények között ünnepelheti Szilveszter napját!

Túra időpontja: 2021. december 30. - 2022. január 05.

Zaznzibár a világ egyik leghíresebb, páratlan szépségű szigete, mely az Indiai-óceánban, Tanzánia keleti partjainál fekszik. Egész pontosan attól 40 kilométerre. A szigetcsoport két legnagyobb szigete Unguja (Zanzibár) és Pemba.

Programunk hét napját természetesen Zanzibár szigetén töltjük majd, mely a fűszerek, trópusi gyümölcsök, a türkizkék tenger s a fehér homokos partok varázslatos szigete.

Fontos! Zanzibár programunkat kizárólag a Mount Meru és a Kilimandzsáró trekkingen is részt vevő jelentkezőink számára szervezzük.

A program részleteit a "Választható túráknál" találod.

Fotókat készítette: Lesták Erzsébet (trekking-tours), wikipédia, safarisolestown, mauly-tours, climbkilimanjaroguide, 123rf, neatlightadventures, chooseachallenge...

 Költségeid összesen a Mount Meru magashegyi trekking során

 • Túravezetői díj: 80.000 Ft 
 • Repülőjegy költsége: kb. 210.000-330.000 Ft
 • Nemzetközi repülőtéri illeték: kb. 25 USD
 • Repülőtéri biztonsági díj: kb. 10 USD
 • Tanzán vízum költsége: kb. 50 USD
 • Trekking költsége: kb. 700 USD
 • Transzferek díja: kb. 20 USD/transzfer (taxi)
 • "Kötelező" borravalók díja: kb. 50-80 USD/jelentkező
 • Balesetbiztosítás költsége: min. 1500 Ft/nap-tól
 • Egyéb személyes költségeid - pl.: további transzferek, további étkezések, fakultatív programok...stb. díja: egyéni

Fontos tudnivalók

Utazás

A kiutazás és a repülőjegy vásárlása egyénileg történik! (A vásárlással érdemes meg-várni a túra indításához szükséges minimális jelentkezői létszám meglétét. Viszont. Ha a többiek jelentkezése előtt szeretnél repülőjegyet vásárolni, mindenképpen érdemes rá biztosítást kötni!)

Utazás: Magyarország/Budapest - Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér kb. 10-15/20-30 óra repülőút, transzferekkel együtt. 

Repülőjegy költsége: kb. 210.000 - 330.000 Ft illetékkel együtt. Kérjük, mindenképpen vedd figyelembe, hogy a repülőjegy ára nagy mértékben függ a vásárlás időpontjától!

Fontos! A repülőtéri transzferek - Kilimandzsáró repülőtér-Arusha - díját oda-vissza a trekking költsége nem tartalmazza. Mindkét esetben külön taxival, saját költségen kell majd megtenned e két utazást. A repülőtér-Arusha transzfer várható költsége: kb. 20 USD/transzfer (taxi).

Az Arusha - Momella Gate távokon oda-vissza közösen, együtt, kisbusszal utazunk majd. Időtartama: kb. 1 óra/40km. (Díját, a trekking költsége tartalmazza.)

Trekking költsége - (helyi szolgáltatónak)

Trekking költsége: kb. 700,- USD-tól (kb. 210.000 Ft)
Előleg: kb. 140,- USD-tól 
Hátralék: kb. 560,- USD-tól
A trekking aktuális költsége minden esetben függ a túrára jelentkezők számától, a dollár árfolyamától, az adott tanzán helyzettől...stb. 

Tartalmazza:

 • a szállás díját Arushában - 2 éjszaka reggelivel
 • a szállás díját a trekking során - 3 éjszaka teljes ellátással menedékházakban
 • (étkezések pontosan: 5 reggeli, 4 ebéd és 3 vacsora)
 • a tanzániai utazást bérelt kisbusszal - (Arusha - Momella Gate oda-vissza)
 • a sofőr díját - teljes ellátással
 • a nemzeti park belépődíját
 • a csúcsengedély költségét
 • a teherhordást a trekking során
 • a teherhordók költségét - teljes ellátással
 • a helyi kísérők/vezetők költségét - teljes ellátással

A Mount Meru(4566m) magashegyi trekkingen való részvételi szándékodat érdemes minél korábban eldöntened, hiszen így lesz lehetőséged figyelni a dollár árfolyamát, s minél kedvezőbb áron váltani forintot - dollárra!

Helyszínen fizetendő költségek - helyi szolgáltatónak

Trekking költsége nem tartalmazza (sem a Trekking Toursnak fizetett túravezetői díj):

 • a tanzán vízum díja - 50,- USD
 • a repülőtéri transzferek díját (oda-vissza)
 • a további étkezések költsége Arushában - reggelin kívüliek/2 nap
 • a további étkezések költsége a trekking során - 3 nap
 • a "kötelező" borravalókat a helyi személyzet számára
 • a további személyes kiadásaid költségét
 • a fakultatív programok díját
 • a 0. napi költségeidet a trekking költsége nem tartalmazza!

További költségek - Kilimandzsáró mászáson is részt vevők számára:

 • az Arusha-Moshi transzfer díja
 • egy éjszaka szállás költsége Moshiban

Találkozás időpontja

Találkozás: Arusha - hotel. (Találkozni arushai szállásunkon fogunk.)

Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy a weboldalon is megtalálható napok valamelyikén - 0.-1. - érkezzen ki Tanzániába. Sajnos, várakozásra nem lesz lehetőségünk, a trekkinget a meghatározott időpontban mindenképpen el kell kezdenünk!

Szállás - Arushában

Szállás Arushában:

 • 2 éjszakát, szállodában/hotelben/apartmanban...stb. töltünk majd Arushában
 • a szállodában bőséges reggelit kapunk majd

Szállás a 4 napos trekking során

A hegyen 3 éjszakát menedékházakban töltünk majd:

Miriakamba-menedékház (2515m):

 • ebben a táborban 4-6 személyes szobákban, emeletes ágyakon alszunk majd
 • világítást tartalmaznak, de nincs fűtés és elektromos áram
 • van fürdőszoba és folyóvíz
 • női-férfi w.c. megtalálható
 • mivel a helyíségek fűtetlenek, mínuszos, pehely hálózsákra szükségünk lesz

Saddle- menedékház (3570m):

 • ebben a menedékházban 4-6 fős közös hálótermekben alszunk majd
 • világítás szintén van, de nincs fűtés és elektromos áram
 • fürdőszoba és folyóvíz itt már nincs
 • w.c., mosdó viszont megtalálható benne

Étkezés, ivóvíz

Szálloda - Arusha:

 • a szállodában bőséges, de átlagos "szállodai" reggelit kapunk (ár tartalmazza)
 • ebédelni és vacsorázni Arushában - saját költségen - helyi étteremben fogunk
 • Tanzániában a vezetékes víz fogyasztása számunkra nem ajánlott, így a palackozott víz vásárlását és fogyasztását javasoljuk

Menedékházak a hegyen:

 • a hegyen teljes ellátást kapunk
 • a reggelinket, vacsoránkat a menedékházakban fogyasztjuk el
 • ebédünk csomagolt ebéd lesz
 • a menedékházakban a szakácsunk fog majd ivóvízet forralni a számunkra

A táborokban van külön étkezési lehetőség is. Van étkezősátor, ahol tudtok készételeket, alkoholmentes italokat, palackozott vizet, sört...stb. vásárolni. (Ha esetleg valaki mást, vagy többet szeretne fogyasztani mint amit biztosítanak számunkra.)

Viszont, mindenképpen vegyétek figyelembe, hogy a magasság emelkedésével az árak is emelkednek!

Jelentkezés

 • A túrára jelentkezést leadni a honlapunkon (www.trekking-tours.hu) található jelentkezési lap kitöltésével tudsz.
 • A jelentkezést követő 3 munkanapon belül a túravezetői díj előlegét át kell utalnod, ellenkező esetben nem tudjuk elfogadni a jelentkezésed, s weboldalunk a 4. munkanapon automatikusan törli azt.
 • Ha a jelentkezést követően - 3 munkanapon belül - meggondoltad magad, s mégsem szeretnél részt venni a túrán, kérjük, jelezd ezt felénk, hogy az általad lefoglalt helyet elérhetővé tudjuk tenni más jelentkezők számára. Köszönjük!
 • Amíg a túravezetői díj előlege nem érkezik meg a számlánkra, addig nem tekintjük érvényesnek a jelentkezésed, s addig részvételi lehetőséged sem garantált.
 • A hátralék átutalására - amint esedékessé válik - szintén 3 munkanap áll rendelkezésedre, ellenkező esetben weboldalunk automatikusan törli a jelentkezésed.
 • Amennyiben átutaltad a túravezetői díjat, de - a túra indításához szükséges jelentkezői létszám nem jött össze s - a túra nem indul, természetesen a befizetett díjat visszautaljuk számodra, vagy beszámítjuk egy másik túra túravezetői díjába.

Szükséges felszerelés

A részletes felszerelés listát a felszerelések menüpont alatt találod. Kérjük, figyelmesen olvasd el, s próbáld megfogadni tanácsainkat!

Terület - Arusha Nemzeti Park

A Meru-hegy az Arusha Nemzeti Park területén fekvő 4566 méter magasan emelkedő vulkán. A park maga viszonylag kicsi, de rendkívül változatos, a 3 különböző területű lenyűgöző látványa miatt.

Nyugaton a Meru kráteréből ömlik ki a fekukumia folyó, a Meru-hegy csúcsa ennek szegélyén helyezkedik el. A Ngurdoto kráter a délnyugati sztyeppén fekszik. A sekélyes alkálikus Momella tó pedig északkeleten, változatos algás a színe és híres a gázlómadarai-ról. A Meru-hegy a második legmagasabb hegy Tanzániában a tőle 60 km-re található Kilimandzsáró után, ami meghatárzozza a nemzeti parkból a keleti kilátást.

Az Arusha Nemzeti Parknak nagyon gazdag az állatvilága. A park kis mérete ellenére gyakoriak itt többek között a zsiráf, a kaffer-bivaly, az alföldi zebra, a varacskosdisznó, a zászlós farkú kolobusz, a fejdíszes cerkóf és a kis flamingó.

Momella út

A Kilimandzsáróval ellentétben a Meru-hegy 4566 méter magas csúcsára egy hivatalos útvonal - a Momella út - vezet. Ez az útvonal a Mount Meru keleti oldalán kezdődik és a kráter északi peremén, a Szocialista csúcsig emelkedik!

A Meru kráter keskeny élén húzódó és a csúcsra vezető trekking panoráma tekintetében a világ egyik legegyedibb, leglátványosabb, legszebb gyalogtúráját nyújtja a vállalkozó kedvű túrázók számára!

A Szocialista csúcsról visszatérőben, a hajnali világosságban lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé! A keskeny vulkáni peremen közlekedve elképesztő, egyedi panorámában gyönyörködhetünk, melynek hátterében a Kilimandzsáró(5895m) havas kúpját is láthatjuk kirajzolódni!

Időjárás

A Mount Meru (4566m) csúcsára vezető magashegyi trekking legideálisabb időszaka a december-január-február és a július-augusztus-szeptember.

Tanzániában a december-január-február "nyárnak" számít, így megérkezésünkkor Moshi-ban kb. 25-30 0C-os átlaghőmérsékletre, s napsütéses időre számíthatunk. (A július-augusztus-szeptember pedig szintén száraz évszak.)

Tartós esőzésre sem Arusha-ban sem a hegyen nem kell számítani.

A hegyen - a tipikus hegyvidéki időjárásnak megfelelően - délutánonként, többnyire beborul, s rövid eső, 4000 méter feletti magasságban pedig hózápor előfordulhat.

A hegyen 3000 méteres magasságban napközben kb. 10-15 0C várható, míg éjszaka 5-10 0C-ra csökken a hőmérséklet.

4000 méteres magasságban és e fölött napközben szintén 10-15 0C várható - napsütéstől függően - viszont az éjszakák már rendkívül hidegek. - 10-15 0C is előfordulhat.

A Mount Meru trekking nehézsége

A Mount Meru magashegyi trekking nehézségét a csúcs 4000 méter feletti magassága, az éjfélkor induló csúcstámadás és a nomád hegyi körülmények adják!

A Mount Meru legmagasabb pontja, a Szocializmus-csúcs(4566m) is egy tipikus trekking csúcs, mely a csúcs alatti keskeny sziklás gerincen minimális technikai nehézséget is tartalmaz.

Viszont, a magasságból adódó ritka levegő miatt jól felépített akklimatizálódásra van szükségünk. Az akklimatizáción túl ami még nehézséget jelent majd a számunkra, az a hegyvidékekre jellemző változékony időjárás, a sorozatterhelés és a hosszú menetidők!

Létszám

 • Minimum létszám: 8fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát.
 • Maximum létszám: 12fő.

Személyzet

Túráinkon a jelentkezők számától függően a Trekking Tours 1-2-3 fő túravezetője, s ahol szükséges az adott ország helyi túravezetője, helyi guide, idegenvezető, hivatalos kísérő, szakmai vezető, továbbá helyi teherhordók és parkőrök...stb. vezetik a túrákat, vesznek részt a túrák lebonyolításában.

A Mount Meru magashegyi trekking során túravezetőid a Trekking Toursnál 7-8000 méter magas csúcsokat is meghódító magashegyi hegymászók lesznek.

Miben lehetünk a segítségedre? Miért van jelentősége annak, ha magashegyi hegymászók, magashegyi tapasztalattal is rendelkező túravezetők segítik utad a trekking során?

Legjobb tudásunk szerint:

 • segítünk az akklimatizációt elősegítő tempó kiválasztásában
 • figyelünk, s figyelmeztetünk a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására
 • segítségedre leszünk a magashegyi betegség elkerülésében
 • pulzoximéterrel folyamatosan mérjük a véroxigén-szintedet, melynek értéke megmutatja az akklimatizációd mértékét...stb.

Tudni érdemes, hogy a Kilimandzsáró (5895m) csúcsának elérése elsősorban a sikeres akklimatizáció függvénye!

Biztosítás

Balesetbiztosítás. A túrához mindenképpen olyan TOP típusú balesetbiztosítást ajánlunk, kiegészítve a Sport Extra szolgáltatással, amely a magashegyi, speciális helyszínekről történő mentést is (pl. helikopteres mentés) tartalmazza! Akinek van ÖEAV igazolványa, mindenképpen hozza magával.

Szeretnénk minden kedves résztvevőnk figyelmét felhívni, hogy a balesetbiztosítás meg-kötése, a túrán való részvétel feltétele. Mindenki számára kötelező! Túráink túravezetői díja a balesetbiztosítás díját nem tartalmazza. Ennek megkötését mindenkinek külön kell vállalnia!

Fontos! Aki a túra teljes időtartamára nem rendelkezik érvényes balesetbiztosítással, úgy az életében, testi épségében, egészségében, felszerelésében bekövetkező károkat a biztosító helytállási követelményének hiányában Ő maga köteles viselni!

Néhány online is köthető lehetőség: online balesetbiztosítás

Útlemondási (storno) biztosítás. E biztosítás megkötésével tudod biztosítani saját magad számára, hogy a túra kezdete s közbeni váratlan esemény (betegség, baleset, haláleset..) esetén az általad választott biztosító megtérítse számodra a túravezetői díj lemondási költségének ellenértékét. (Megkötése egyéni döntés függvénye. Természetesen nem kötelező. Díját a túravezetői díj nem tartalmazza.)

Útiokmányok

 • Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak Tanzániába.
 • Kérjük, hogy utazás előtt az útleveled lejárati dátumát ellenőrizd le!
 • Tanzániába belépéskor az útlevelednek még min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie!
 • Vízumot, belépéskor a repülőtéren fogunk váltani. Díja: 50 USA dollár.
 • A vízumhoz az útleveledben szükséges egy üres, dupla oldal!
 • Nem magyar állampolgárok az illetékes tanzán nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazásuk feltételeiről.
 • A sárgaláz elleni védőoltás megléte a beutazás feltétele! Így az oltáskönyved mindenképpen legyen nálad!

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv a szuahéli, de angolul is beszélnek.
 • A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, de a mobiltelefonok csak a településeken használhatóak.
 • Internetkapcsolat a hegyen nem lesz, csak a településeken, Arushában és Moshiban a szállodánkban wifin keresztül.

Valuta

 • Tanzániábanban a tanzániai schilling a hivatalos fizetőeszköz. 1 Ft = kb. 7,5 schilling.
 • USD dollárt vagy euro-t érdemes kivinni, s azt Tanzániában átváltani schillingre.
 • Dollárból, ajánlott a kis címletek és a 2003 utáni bankjegyek kivitele.
 • A kártyás fizetés (VISA) a nagyobb településeken lehetséges. 

Ajánlott költőpénz

Min. 300-500 USA dollár.

Helyszínen fizetendő költségek

 • vízum díja
 • trekking költsége
 • extra étkezések költsége
 • esetlegesen - taxi költség
 • borravaló a teherhordóknak, szakácsoknak - a helyi személyzet számára
 • fakultatív programok költsége
 • egyéb személyes költségeid - attól függően, hogy az adott térségben milyen egyéb szolgáltatásokat veszel igénybe (pl.: helyi guide, idegenvezető, hivatalos kísérő díja, helyi szakmai vezető költsége, teherhordók és parkőrök díja...stb.)

Nyilatkozat

Mivel a hegyek időjárása rendkívül változékony és kiszámíthatatlan ezért mindenképpen fenntartjuk a jogot, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén - eső, köd, rossz látási viszonyok, hóvihar...stb. - megváltoztassuk a programot!

A programok megváltoztatásakor természetesen a résztvevők biztonságát, egészségük védelmét tartjuk a legfontosabbnak, és ennek érdekében, ha úgy adódik esetlegesen le kell mondanunk egy-egy csúcstámadásról is!

A körülmények, az időjárás megítélése minden esetben a túravezető feladata, s az Ő döntését kötelezően minden résztvevőnek el kell fogadnia!

Fontos! A magashegyi mászások, túrák során sok a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény, mint például az időjárás. A világméretű klímaváltozás sajnos a hegyeket sem kíméli. A hegyek időjárása extrém módon változékony és kiszámíthatatlan lett, az extrém időjárás okozta rendkívüli körülmények pedig egyre gyakoribbá váltak. Ennek okán a túra eredményességét - csúcsmászás - garantálni nem tudjuk! Amennyiben a mászás során a kitűzött hegycsúcsot nem sikerül teljesíteni, a Trekking Tours felelősségre nem vonható és kártérítésre, a túravezetői díj visszafizetésére nem kötelezhető!

Figyelem! Túráink, mászásaink során minden esetben egészségünk, testi épségünk védelmét tartjuk a legfontosabbnak! Mindenáron csúcsmászásra, "egyszer élünk csapassuk" hozzáállásra kérjük nálunk ne számíts! Még csoportnyomásra sem!

Fontos! Kérjük, túráinkra való jelentkezés előtt fontold meg, hogy indokolt esetben a csúcsmászás elengedése elfogadható, s kezelhető e számodra, s jelentkezésed ezt követően add csak le! Köszönjük szépen!

Túráinkon, mászásainkon való részvétel minden esetben önkéntes, és saját, egyéni felelősségre történik!

Figyelem! 3000-4000-5000 méter feletti túráinkon fenntartjuk a jogot, hogy azon jelent-kezőinket akik a választott túrájuk sikeres teljesítéséhez a helyszínen nem rendelkeznek (s evvel veszélyeztetik a saját és a csoport biztonságát, időbeosztását): megfelelő ruházattal, bakanccsal, megfelelő állóképességgel, erőnléttel, korábbi magashegyi túratapasztalattal, fizikai-mentális felkészültséggel, a helyszínen eltanácsolhatjuk a túrától!

Ruházat

 

Fej, arc:

Baseball sapka / kalap, meleg polár sapka, csősál, napkrém (min. 30 faktoros), faktoros ajakír, napszemüveg - UV szűrős (legcélszerűbb a gleccserszemüveg).

Törzs:

Technikai aláöltözet (normál pamutpóló nem túl megfelelő, hiszen nehezen szárad), vastag polár, softshell dzseki, vízálló, szélálló technikai kabát / esőkabát lehetőleg lélegző (Gore-Tex), pehelykabát, 2 pár! szélálló, vízálló, közepes vastagságú kesztyű.

Láb:

Meleg hosszúnadrág, vízálló, szélálló technikai nadrág / esőnadrág lehetőleg lélegző (Gore-Tex), zokni, kamásli. Fontos! Erre a túrára mindenki kényelmes, bejáratott túrabakancsot hozzon ami, vízálló vagyis impregnált és meleg. De, nyári trekking bakancs is megfelelő!
 

Eszközök

Túrafelszerelés:

Fejlámpa:
Kérjük a túrán fejlámpa mindenképpen legyen nálatok, hiszen a csúcshódítás reggelén sötétben indulunk, így szükségünk lesz rá. Az elemek, akkumulátorok állapotát kérjük, még otthon ellenőrizd le, a hegyen, a trekking során már nem lesz lehetőség a töltésükre! (A legbiztonságosabb, ha két fejlámpával rendelkeztek. Jó, ha van egy tartalék is nálatok!)

Napszemüveg + gleccserszemüveg + síszemüveg:
Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy 3000-4000-5000 méter feletti magasságban már rendkívül fontos az arc és a szem napfény elleni védelme, hiszen a magasság emelkedésével, fokozatosan erősödik a napsugárzás is, ami extra veszélyekkel jár! (Pl. hóvakság.) 

Technikai ruházat:
Kérjük, amennyiben lehetséges, a túra során technikai aláöltözetet, ruházatot viselj. A pamutpóló, pulóver ... stb. nem túl megfelelő, hiszen nehezen szárad.  

A trekking során magaddal vitt hátizsák: 
A hátizsákod maximum 25-35 literes legyen! Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy a túrá-ra csak a nélkülözhetetlen, létfontosságú felszerelést hozza magával. Extra súllyal ne las-sítsuk a saját tempónkat, extra nehézséget ne okozzon senki saját magának. Így, kérnénk mindenkit, hogy jól átgondoltan pakolja össze a hátizsákját!  

Fontos! A legcélszerűbb olyan kis hátizsákot hozni amely rendelkezik esővédővel, és amelyre a túrabotot fel lehet fogatni!   

Csomagok:
A hegyen a csomagjaink, felszerelésünk nagy részét (maximum 10 kg-ot) a teherhordók viszik majd. Nekünk "csak" a napi felszerelésün lesz a hátunkon.

Kérjük, hogy a teherhordóknak odaadott csomagod egy masszív, vízálló táska legyen! Bőrönd nem megfelelő! (Teherhordók kérése!)

Az utazáshoz szükséges csomagunkat - melyet a hegyre nem szeretnénk felvinni - az arushai szállodában lesz lehetőségünk elhelyezni. (Ez természetesen lehet bőrönd is.)

Túrabot:
Erre a túrára, kérjük hozzatok túrabotot - ami lehetőleg könnyű és teleszkópos - hiszen a trekking során szinte végig nagy szükségünk lesz rá!

Pulzoximéter:
Véroxigénmérő - a magashegyi trekking során evvel mérjük majd az akklimatizációd szintjét - a pulzoximétert a Trekking Tours biztosítja a számotokra!

Alvás:

Meleg pehely hálózsák. A trekking során végig fűtés nélküli menedékházakban fogunk aludni, így mindenképpen mínuszos hálózsákot érdemes hozni a túrára.

Tisztálkodás:

Trekking idejére: mini tusfürdő, sampon, fogkrém, fogkefe, "mini" törülköző, nedves törlőkendő (kis csomag), w.c papír, papírzsebkendő. Szúnyogriasztó is mindenképpen legyen nálatok.

Gyógyszerek:

Oltások: Tanzániában kötelező a sárgaláz elleni védőoltás. Az országba lépés feltétele! Míg ajánlott: a hepatitisz A és B, tífusz és a tetanusz oltás.

Figyelem! A védőoltások többszöri, a védettséget biztosító beadása akár hetekig is eltarthat! Így, kérjük időben keresd fel háziorvosod és a nemzetközi oltóközpontot!

Oltóközpont: Budapest, IX. ker. Gyáli út 2-6. Tel.: 06-1-476-13-64

Láz és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, kötszer, sebfertőtlenítőszer, fásli...stb. egyéni igény szerint.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy gyógyszert nem áll módunkban biztosítani az utazáson résztvevők számára. Kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segíteni. Mindenki hozza magával a saját maga számára szükséges gyógyszereket! Alap elsősegélycsomag természetesen van a túravezetőknél, ami a túrázók rendelkezésére áll!

Enni-innivaló:

Arushában a reggelink biztosított, hiszen a szállás díjában benne van a reggelink ára is. Ebédelni és vacsorázni pedig étteremben - saját, külön költségen - fogunk.

A trekking során a hegyen teljes ellátást kapunk. Reggelizni-vacsorázni a szállásainkon - vagyis a menedékházakban fogunk - míg ebédünk általában csomagolt élelmiszer lesz.

Otthonról érdemes hozni: termosz / kulacs, csoki, energiaszelet, keksz, szőlőcukor, müzli-szelet, egyebek - egyéni igény szerint.

Ivóvíz: Tanzániában palackozott ivóvíz fogyasztása javasolt. 1,5-2 liter ára: kb. 1-3 USD. A trekking során felforralják számunkra az ivóvízet.

Úti okmányok, egyebek:

Útlevél - az útlevelednek az utazás kezdetétől még 6 hónapig érvényesnek kell lennie s rendelkeznie kell egy dupla szabad oldallal a vízum számára!

Tanzán vízum - melyet a repülőtéren lesz lehetőségünk megvásárolni. Díja: kb. 50-60 USD.

Költőpénz, fényképezőgép, pótelem vagy akkumulátor a fényképezőgépbe, mobiltelefon, oltáskönyv (Tanzániába a beutazás feltétele a sárgaláz elleni védőoltás megléte), balesetbiztosítás - KÖTELEZŐ!

Figyelem! A mobiltelefonokat és a fényképezőgépeket érdemes vízhatlan tokban hozni a túrára!

Tanzániában, arushai szállásunkon nem az európai elektromos csatlakozó van használat-ban. Számunkra átalakítóra van szükség, amelynek hazai megvásárlását, és itthonról történő kivitelét javasoljuk.

Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy a magashegyi trekking ideje alatt az elektromos áram, térerő és az internet kapcsolat nélkülözésére készüljön!

0. - 1. nap - kiutazás

Utazás: Magyarország/Budapest - Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér kb. 10-15/20-30 óra 

Szállás: Arusha - szálloda/hotel/apartman...

2. nap - Arusha - túra a Miriakamba-menedékházig (2515m)

Túra: Momella Gate (1500m) - Fig Tree Arch - trópusi esőerdő - Miriakamba-menedékház (2515m)

Szállás: Miriakamba-menedékház (2515m)

3. nap - túra a Saddle-menedékházig (3570m)

Túra: Miriakamba-menedékház (2515m) - Elephant Ridge - Saddle-menedékház (3570m)

Szállás: Saddle-menedékház (3570m)

4. nap - túra a Mount Meru (4566m) csúcsára

Túra: Saddle-menedékház (3570m) - Rhino Point (3800m) - Mount Meru (4566m) - Rhino Point (3800m) - Saddle-menedékház (3570m) - Miriakamba-menedékház (2515m)

Szállás: Miriakamba-menedékház (2515m)

5. nap - leereszkedés a Momella-kapuhoz (1500m)

Túra: Miriakamba-menedékház (2515m) - trópusi esőerdő - Fig Tree Arch - Momella Gate (1500m)

Szállás: Arusha - szálloda/hotel/apartman...

6. nap - utazás Moshiba / hazautazás

Program: utazás Moshiba - (a Kilimandzsáró trekkingen is részt vevők)

Szállás: Moshi - szálloda/hotel/apartman...

Utazás: Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér - Magyarország/Budapest kb. 10-15/20-30 óra

7. nap - pihenőnap Moshiban

Szállás: Moshi - szálloda/hotel/apartman...

Program: pihenőnap

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2024
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
7
0
4
8
8
2