Megnézem

Pulzusmérés:

Bevezetés:

A testi terhelés intenzitásának legfontosabb mértékegysége a pulzusszám. A pulzus azt mutatja meg, hogy hányat ver a szívünk egy perc alatt. Úgy is mondhatjuk, hogy a pulzusszám az emberi test fordulatszáma. A pulzus mérésével tudjuk ezt a „fordulatszámot” ellenőrizni és a kívánt értékre beállítani.

1. Zsírégető zóna:

Edzés szempontjából több szívfrekvencia-zónát különböztetünk meg. A legtöbb kezdő és tapasztalatlan szabadidő-sportoló eleinte túl nagy terhelést választ. Így hosszú távon nincs esély a teljesítménynövelésre és ez könnyen túlterheléshez, akár sérüléshez is vezethet.

Aki például Nordic Walking edzéssel testtömegét szeretné csökkenteni és zsírt szeretne égetni, annak az a legjobb, ha az edzés nagy részében a zsírégető zónában edz (ez a maximális szívfrekvencia 60….70%-a). Mihelyt az edzés során az aerob zónába érünk és ott maradunk, százalékosan több szénhidrátot használunk el. Ha tehát hosszan és kitartóan edzünk a zsírégető zónában és zsírszegény ételeket eszünk, a testünk arra kényszerül, hogy felhasználja a zsírtartalékait.

A Nordic Walking az egyik leghatékonyabb olyan edzésforma, amely képes hosszú ideig a zsírégető zónában tartani a terhelés mértékét. Hiszen még a leglassúbb futással is túllépjük ezt az ideális zónát. Amennyiben túllépjük, a szervezet nem a zsírtartalékait használja fel energiaforrásként, hanem a szénhidrátraktárait üríti ki!

Amennyiben a zsírégetés a fő célunk, fontos, hogy 60 percnél többet mozogjunk, edzünk. A mozgás során az első 40-50 perc alatt zsírfelhasználás nem történik, csak a cukor és szénhidrát raktárakat alakítja át a szervezet energiává. Így csak az ezt követő időben beszélhetünk zsírégetésről. Miután kiürültek a szénhidrát raktárak, ezután nyúl a szervezet a zsírraktárakhoz. Ezt követően kezdődik a zsírégetés.

Zsírégető zóna kiszámítása: férfiaknál 220, nőknél 226 – életkor x 0,60 és 0,75

A kapott két érték között van a zsírégető zónánk. Fontos, hogy annak, aki valóban fogyni szeretne, minimum 60 perc, de inkább ennél több időt kell edzenie és edzésének nagy részét ebben a pulzuszónában kell eltöltenie.

Például:

Egy 40 éves nő esetében: 226-40 = 186   186x0,60 = 111,6  és 186x0,75 = 139,5 .

Tehát az ideális pulzusszám ebben az esetben 111 és 139 között van. Törekedni kell arra, hogy a pulzusát minél több ideig ezek között az értékek között tartsa.

2. Nyugalmi pulzus:

A nyugalmi pulzus azt mutatja meg, hogy hányat ver a szívünk percenként teljes, zavartalan nyugalomban. A nyugalmi pulzust reggel felébredés után, de még felkelés előtt az ágyban fekve mérjük.

Semelyik más szervünkön sem tudjuk jobban lemérni az edzés jótékony hatását, mint a szívünkön. A nyugalmi pulzus nagyvonalakban megmutatja egy adott személy szív- és érrendszeri teljesítőképességének szintjét. A nyugalmi pulzus már jóval bármilyen tünet jelentkezése előtt megemelkedik, ha megfázás vagy bármilyen más betegség közelít.

A nyugalmi pulzus értékelése:

  • 90 ütés/perc és afölött tanácsos orvoshoz fordulni
  • 70-80 ütés/perc = normális
  • 60-70 ütés/perc = jó
  • 50-60 ütés/perc = nagyon jó
  • 50 ütés/perc alatt szuper, profi sportolók és edzett sportolók értéke

3. Edzés közbeni és regenerációs pulzus:

a. Edzés közbeni pulzus:

Az okos emberek edzésüket a saját szívritmusukhoz igazítják. A különböző embereknél a különböző terhelési szintek különböző eredményt hoznak.

Az edzés közbeni pulzus értékelése:

  • a maximális pulzus 60%-ig = egészségügyi célú sport
  • a maximális pulzus 70-75%-áig = szabadidő és hobbisport
  • ennél magasabb terhelés csak gyakorlattal rendelkezők és rendszeresen edzők sportoljanak.

Ahhoz, hogy eredményt érjünk el az edzésekkel nem elég a terhelés intenzitását meghatározni, hanem az is fontos, hogy heti 2-3 alkalommal minimum 60 percet sportoljunk ezzel a terheléssel.

b. Regenerációs pulzus:

Ez az érték mutatja meg, hogy a terhelés megszűnésével milyen gyorsan regenerálódik a test, vagyis milyen gyorsan süllyed a pulzusunk. Természetesen minél edzettebb a szervezet, annál gyorsabban áll vissza a normál értékre pulzusunk fizikai megterhelés után. Ezt az értéket egy perccel az edzés befejezése után mérve kapjuk meg.

4. Pulzusmérés:

a. Kézi pulzusmérés:

Helyezze mutató és középső ujját összezárva a csuklójára vagy a nyaki ütőerére, és számolja pulzusát 15 másodpercen keresztül. A kapott számot szorozza meg 4-el, az így kapott érték a pulzusszám.

b. Pulzusmérés pulzusmérő órával:

Optimális esetben az emberek pulzusmérő órát használnak pulzusuk meghatározásához. Egy ilyen óra beszerzése a legbölcsebb befektetések közé tartozik azok számára, akik áldoznak az egészségükre és a sportra. A folyamatos sportorvosi és orvosi kutatások és technikai fejlesztések eredményeképpen ezek a műszerek mára már nemcsak a pulzust mérik.

Alsó és felső küszöb megadásával a kívánt célzónában tartják a testet, mutatják az elégetett kalóriákat, annak zsírarányát, számos testi fittséget mérő tesztet képesek elvégezni, adatokat tárolni, azokat akár grafikonként megjeleníteni.

Mindezekkel a funkciókkal profi edzőként segítik az amatőr sportolót saját edzéstervének kialakításában és következetes véghezvitelében, valamint az elért eredmények ellenőrzésében. Ezzel segítenek elkerülni a rengetek üresen megtett kilométert, vagy akár annak ellenkezőjét: a túlterhelést és a túlsavasodást.

i

HOZD FORMÁBA MAGAD!

 

Nordic Walking - Hiking - Túra edzések a Gödöllői-dombságban

Kezdés: kedd-csütörtök 18.00-19.30
Indulás: Szilasligeti Közösségi Ház előtti parkoló                                   
Helyszín:
2145 Kerepes-Szilasliget, József Attila park 3.
Edzés díja: 1000,- Ft / alkalom / fő

GYERE ÉS PRÓBÁLD KI!                
Az első alkalom INGYENES!            

Személyi edzés:
Időtartam: 2-2,5 óra
Ár: 2000,- Ft / alkalom / fő

Bővebb információ:
Lesták Erzsébet
Tel.: +36 30 556 9225
Email: info@trekking-tours.hu

 

Hótalpas túrák, csúcstúrák

Itt találjátok hótalpas túra kínálatunkat. Szervezünk túrákat Ausztriában a R...

Gyömbér-csúcs(2043m) - hótalpas csúcstúra

1 napos hótalpas túra az Alacsony-Tátra legmagasabb pontjára a Gyö...
Galéria

Gyömbér-csúcs(2043m) hótalpas túra

Egy fantasztikus, egynapos, kiscsoportos,...

Stuhleck (1782m) - hótalpas túra

Egynapos, kiscsoportos, hótalpas, csúcstúra a ...

Király-hegy (1948m) - hótalpas túra

Egynapos, kiscsoportos téli csúcstúra az Al...

Rax-fennsík (1738m) - hótalpas túra - 2015

Egy fantasztikus alpesi táj, hófödte cs...
Facebook

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre s értesítünk újdonságainkról!

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.