Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF

Pulzusmérés

A testi terhelés intenzitásának legfontosabb mértékegysége a pulzusszám. A pulzus azt mutatja meg, hogy hányat ver a szívünk egy perc alatt. Úgy is mondhatjuk, hogy a pulzusszám az emberi test fordulatszáma. A pulzus mérésével tudjuk ezt a „fordulatszámot” ellenőrizni és a kívánt értékre beállítani.

Éves túranaptárunk

Tanfolyamok - Edzések - Túrák - Trekkingek - Hegymászó túrák

1. Zsírégető zóna

Edzés szempontjából több szívfrekvencia-zónát különböztetünk meg. A legtöbb kezdő, és újra kezdő, tapasztalatlan szabadidő-sportoló eleinte túl nagy terhelést választ. Így, hosszú távon nincs esély a teljesítménynövelésre, és ez könnyen túlterheléshez, akár sérüléshez is vezethet.

Aki például, Nordic Walking - Nordic Hiking edzéssel testtömegét szeretné csökkenteni, és zsírt szeretne égetni, annak az a legjobb, ha edzésének nagy részében a zsírégető zónában edz (amely a maximális szívfrekvencia 60….70%-a).

Mihelyt az edzés során az aerob zónába érünk, és ott maradunk, százalékosan több szénhidrátot használunk el, ha tehát hosszan és kitartóan edzünk a zsírégető zónában és zsírszegény ételeket eszünk, a testünk arra kényszerül, hogy felhasználja a zsírtartalékait.

A Nordic Walking az egyik leghatékonyabb olyan edzésforma, amely képes hosszú ideig a zsírégető zónában tartani a terhelés mértékét. Hiszen még a leglassúbb futással is túllépjük ezt az ideális zónát. Amennyiben túllépjük, a szervezet nem a zsírtartalékait használja fel energiaforrásként, hanem a szénhidrátraktárait üríti ki!

Amennyiben a zsírégetés a fő célunk, fontos, hogy 60 percnél többet mozogjunk, edzünk. A mozgás során az első 40-50 perc alatt zsírfelhasználás nem történik, csak a cukor és szénhidrát raktárakat alakítja át a szervezet energiává. Tehát, csak az ezt követő időben beszélhetünk zsírégetésről. Miután kiürültek a szénhidrát raktárak, ezután nyúl a szervezet a zsírraktárakhoz. Ezt követően kezdődik a zsírégetés.

Zsírégető zóna kiszámítása: férfiaknál 220, nőknél 226 – életkor x 0,60 és 0,75

A kapott két érték között van a zsírégető zónánk. Fontos hogy annak aki valóban fogyni szeretne, minimum hatvan percet, de inkább ennél több időt kell edzenie, és edzésének nagy részét ebben a pulzuszónában kell eltöltenie.

Például:

Egy 40 éves nő esetében: 226-40 = 186   186x0,60 = 111,6  és 186x0,75 = 139,5 .

Tehát, az ideális pulzusszám ebben az esetben 111 és 139 között van. Törekedni kell arra, hogy a pulzusát minél több ideig ezek között az értékek között tartsa.

2. Nyugalmi pulzus

A nyugalmi pulzus azt mutatja meg, hogy hányat ver a szívünk percenként, zavartalan nyugalomban. A nyugalmi pulzust reggel felébredés után, de még felkelés előtt az ágyban fekve mérjük.

Semelyik más szervünkön sem tudjuk jobban lemérni az edzés jótékony hatását, mint a szívünkön. A nyugalmi pulzus nagyvonalakban megmutatja, egy adott személy szív és érrendszeri teljesítőképes-ségének szintjét. A nyugalmi pulzus már jóval bármilyen tünet jelentkezése előtt megemelkedik, ha megfázás vagy bármilyen más betegség közelít.

A nyugalmi pulzus értékelése:

  • 90 ütés/perc és afölött tanácsos orvoshoz fordulni
  • 70-80 ütés/perc = normális
  • 60-70 ütés/perc = jó
  • 50-60 ütés/perc = nagyon jó
  • 50 ütés/perc alatt szuper, profi sportolók és edzett sportolók értéke

3. Edzés közbeni és regenerációs pulzus

a. Edzés közbeni pulzus:

Az okos emberek edzésüket a saját szívritmusukhoz igazítják. A különböző embereknél a különböző terhelési szintek különböző eredményt hoznak.

Az edzés közbeni pulzus értékelése:

  • a maximális pulzus 60%-ig = egészségügyi célú sport
  • a maximális pulzus 70-75%-áig = szabadidő és hobbisport
  • ennél magasabb terhelés csak gyakorlattal rendelkezők és rendszeresen edzők sportoljanak.

Ahhoz, hogy eredményt érjünk el az edzésekkel nem elég a terhelés intenzitását meghatározni, hanem az is fontos, hogy heti 2-3 alkalommal min. 60 percet sportoljunk ezzel a terheléssel.

b. Regenerációs pulzus:

Ez az érték mutatja meg, hogy a terhelés megszűnésével milyen gyorsan regenerálódik a test, vagyis milyen gyorsan süllyed a pulzusunk. Természetesen minél edzettebb a szervezet, annál gyorsabban áll vissza a normál értékre pulzusunk fizikai megterhelés után. Ezt az értéket egy perccel az edzés befejezése után mérve kapjuk meg.

4. Pulzusmérés

a. Kézi pulzusmérés:

Helyezze mutató és középső ujját összezárva a csuklójára, vagy a nyaki ütőerére, és számolja pulzusát 15 másodpercen keresztül. A kapott számot szorozza meg néggyel, az így kapott érték a pulzusszám.

b. Pulzusmérés pulzusmérő órával:

Optimális esetben az emberek pulzusmérő órát használnak pulzusuk meghatározásához. Egy ilyen óra beszerzése a legbölcsebb befektetések közé tartozik azok számára, akik áldoznak a sportra és az egészségükre. A folyamatos sportorvosi, orvosi kutatások és technikai fejlesztések eredménye-képpen ezek a műszerek mára már nemcsak a pulzust mérik.

Alsó és felső küszöb megadásával a kívánt célzónában tartják a testet, megmutatják az elégetett kalóriákat, annak zsírarányát, számos testi fittséget mérő tesztet képesek elvégezni, adatokat tárolni, azokat akár grafikonként megjeleníteni.

Mindezekkel a rendkívül hasznos funkciókkal profi edzőként segítik az amatőr sportolót saját edzéstervének kialakításában, és következetes véghezvitelében, valamint az elért eredmények ellenőrzésében. Ezzel segítenek elkerülni a rengeteg üresen megtett kilométert, vagy akár annak ellenkezőjét: a túlterhelést és a túlsavasodást.

    Tanfolyamainkra, edzéseinkre, edzőtúráinkra itt tudsz jelentkezni!

i

HOZD FORMÁBA MAGAD!

Velünk magashegyi trekkingre is felkészülhetsz!

GYERE ÉS PRÓBÁLD KI!

Kérdésed van? Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megválaszolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF

Via ferrata, klettersteig túráink

Kezdő és haladó túráink, "kiépített, vasalt" útvonalakon....

Garda-tó - panoráma ferráták - tavasz

Egy fantasztikus, 4 napos via ferrata túra Olaszország leg...
Galéria

Garda-tó - panoráma ferráták

Egy fantasztikus, négy napos via ferrata t...

Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig

Egy rendkívül izgalmas, látványos, kis...

Rax-Alpok: Teufelsbadstubensteig

Gyönyörű alpesi táj és egy könnyű, kezdő, kiscsop...

Eisenerzer-klettersteig

Egy rendkívül látványos, fantasztikus pan...
Facebook

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2024
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
6
8
9
4
1
5