Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF
2021. február 11.

5000 méter feletti mászások, magashegyi trekkingek

5000 méter feletti hegycsúcsok meghódítása

Miért más, mitől nehezebb, bonyolultabb, időigényesebb egy 5000 méter feletti hegycsúcs meghódítása, mint az alacsonyabbaké?

A legjelentősebb különbség - a mászással, túrával töltött napok számán kívül - az-az oxigénhiányos környezetben történő fizikai terhelés hatásai. Szervezetünk 5000 méterhez közel, s e felett, máshogy "viselkedik" - fizikai terhelés nélkül is - mint az 1000-2000 méter alatti, alacsonyabb magasságokban. 

(Mely hatások, tünetek ellenére is - a kitűzött hegycsúcs elérésének érdekében - haladnunk kell egyre feljebb és feljebb. Természetesen a magasság emelkedésével a tünetek is fokozódhatnak, erősödhetnek, főként ha az akklimatizációra nem fektetünk megfelelő hangsúlyt!)

De, mit is jelent az, hogy oxigénhiányos környezetben fizikai terhelésnek vagyunk kitéve? Hogy oxigénhiányos állapotban kell túráznunk, másznunk? Ebből a gyakorlatban annyit fogunk érzékelni, hogy szinte minden lépésünk, mozdulatunk hatására egy kicsit fuldokló (oxigénhiányos) érzés kerít majd hatalmába minket. 

Amit természetesen nem csak túrázás közben, hanem a táborban pl. öltözködés, reggelizés, szóval a napi tevékenységek közben is érezni fogunk. Viszont. Ha ezt tudjuk, alkalmazkodunk, s átváltunk egy "másik fordulatszámra", kicsit ráérősre, kicsit az idősebb emberek tempójára váltunk, tapasztalni fogjuk, hogy ez az érzés csökken, s idővel normalizálódik.

Hegyibetegség enyhébb - kezdeti - tünetei:

  • fejfájás, szédülés
  • száraz köhögés
  • álmatlanság 
  • indokolatlan fáradtság, izomfájdalom
  • megemelkedett pulzusszám
  • lassúság
  • hányinger, hányás
  • étvágytalanság
  • hasmenés, emésztési problémák...stb.

Az akklimatizáció megszerzésével, az akklimatizálódással ezeknek a tüneteknek a minimálisra csökkentése, enyhítése, és a magashegyi betegség kialakulásának elkerülése a célunk!

Túráink, mászásaink során folyamatosan ellenőrizzük jelentkezőink véroxigén szintjét, mely érték megmutatja akklimatizációd mértékét. Fontos! Akinek esetlegesen nem, vagy, csak részben következik be az akklimatizációja, annak meg kell szakítania az emelkedést, ezáltal a túrát, és alacsonyabb magasságba kell ereszkednie!

Kérjük, 5000 méter feletti túrákra jelentkezés előtt, szerezzetek korábbi 3-4000 méter feletti "saját" tapasztalatot, s információkat arról, hogy milyen nehézségekre lehet számítani teljesítésük közben! Megértésed, s együttműködésed, köszönjük!

Akklimatizáció

Az akklimatizáció, akklimatizálódás nem más mint szervezetünk alkalmazkodása az adott magasság-hoz. Természetesen a 3-4-5000 méter feletti magasságokról van szó. Magashegyi körülmények között az alábbi szabályok megértésével, és betartásával tudjuk akklimatizációnk (alkalmazkodásunk) bekövetkezését elősegíteni:

  • maximum 1000 méter szintemelkedés / nap
  • folyamatos, egyenletes, kíméletes, lassú tempó alkalmazása, szigorú betartása
  • a túra közbeni rendszeres étkezés, folyamatos folyadék fogyasztás, folyadékpótlás
  • egészségünk megóvására való törekvés: pl. meghülés elkerülése, csapvíz fogyasztásának elkerülése, (településeken) helyi kifőzdékben készült ételek fogyasztásának kerülése...stb.
  • a hegyen töltött idő alatt: alkoholt tartalmazó italok fogyasztásának kerülése
  • lehetőség szerint: a túranapok közötti megfelelő óraszámú pihenés (alvás) biztosítása
  • együttműködés a túravezetőkkel, helyi kísérőkkel, s tanácsaik megfogadása, elfogadása, (bocsánat, de folyamatos értetlenkedés nélküli betartása :)

Magashegyi túrák esetében (is) fontos megérteni, hogy a túravezető nem az "ellenséged", ő érted, a Te sikeres csúcshódításod érdekében kéri együttműködésed! A lassú, egyenletes tempó alkalmazása sem arról szól, hogy túravezetőd a gyors tempót nem nézi ki belőled, nem feltételezi, hogy nem futod le a "szigetkört" akárhányszor, hanem mert a 4-5000 méter feletti magasságokban az egyenletes, lassú tempó segíti elő az akklimatizációt, az akklimatizáció pedig a sikeres csúcshódítást!

Kérjük, amennyiben 4-5000 méter feletti túrát terveztek, számoljatok - időben, anyagilag - az ajánlott, előzetes akklimatizációs túra lehetőségével is! Ebben a magasságban a hegycsúcsok elérése, már elsősorban a sikeres akklimatizáción múlik!

Az akklimatizációval kapcsolatban tudni érdemes: sajnos nincs összefüggés az állóképesség, (erőnlét) és a magassághoz való alkalmazkodás között. Ha valaki tengerszinten nagyon jó sport-eredményeket ér el, nem biztos, hogy a magassághoz is nagyon gyorsan tud majd alkalmazkodni.

A magassághoz való alkalmazkodás egyénfüggő, s hogy könnyű lesz e vagy nehéz, sajnos csak a helyszínen, a túra közben fog kiderülni. Továbbá, avval is számolni kell, hogy ez a képesség hegyen-ként, magasságonként - a mentális, fizikai, egészségi állapotunk függvényében - változó lehet! Csak, hogy ne legyen egyszerű !

Nehézségek

Nehézségek amelyekkel biztos, hogy számolnunk kell 4-5000 méter feletti hegycsúcsok elérésének - csúcsmászás - napján:

  • A hegyibetegség összes, enyhébb tünetét biztos, hogy nem tudjuk majd teljesen, 100%-ban kiiktatni, sajnos egy része végigkísér majd minket utunk során, sajnos velük együtt kell majd megpróbálnuk a csúcstámadást! (Az egyéntől függ, hogy kinek melyikkel lesz majd dolga :).
  • A csúcshódítás napján éjfélkor indulunk! Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány órás, alvásnak nevezett álmatlan forgolódást követően indítjuk el a csúcsmászást. Valószínűleg éjfél előtt fáradtabban, meggyötörtebben kelünk majd fel, mint ahogy néhány órával korábban nyugovóra tértünk :). 
  • Éjféli indulásunkat követően kb. 5-6 órán át fogunk fejlámpáink fényénél túrázni! Ami az alábbiakat jelenti: a nappali világossághoz képest nehezített körülmények között - sötétben, korlátozott látási viszonyok között - fogunk haladni. Pont akkor amikor magashegyi túránk legnehezebb, legmagasabb régiójához érkezünk, s ahol kevés pihenéssel a hátunk mögött kb. mínusz 15-20 fokos hidegben, adott esetben metsző, erős, hideg szélben kell majd sötétben haladnunk, elérnünk kitűzött célunk legmagasabb pontját!

Mi a sikeres csúcshódítás titka?

Minden ránk váró nehézség ellenére mi a sikeres csúcshódítás titka?

Azt hiszem mindenképpen döntő fontosságú az elszántság, a kitartás, a jó állóképesség és a korábbi magashegyi túratapasztalat. (De, egy együttműködő, jó kondícióval, esetlegesen korábbi sportmúlttal rendelkező kezdőbb túrázó is lehet sikeres, ha betartja a "szabályokat", megfogadja a túravezetők és a helyi kísérők tanácsait.)

De, az 5000 méter feletti hegycsúcsok elérése már minden esetben "szenvedős". Ezt már csak úgy, simán, nehézségek nélkül nem lehet kivitelezni. Mondhatjuk, ezt már nem adják ingyen!

Ami egy ilyen magasságú csúcs elérését lehetővé teszi az az eltökéltség! Ha tisztában vagy a rád váró nehézségekkel, elfogadod őket, s mindezek ellenére jelentkezel rá, ezt követően pedig lassú, kíméletes tempóban, kitartóan, higgadtan, tudatosan, a helyszínen végigcsinálod !

4-5000 méter feletti túráink, mászásaink

  • Toubkal (4167m) - magashegyi trekking
  • Mount Meru (4566m) - magashegyi trekking
  • Kazbek (5047m) - csúcsmászás
  • Ararát (5137m) - magashegyi trekking
  • Elbrusz (5642m) - csúcsmászás
  • Damavand (5671m) - magashegyi trekking
  • Kilimandzsáró (5895m) - magashegyi trekking
  • Aconcagua (6962m) - expedíció

A rövid ismertetőt készítette: Lesták Erzsébet

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2023
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
6
3
9
7
1
3