Túravezető gyakornoki program!

Szeretsz túrázni, hegyet mászni? Imádsz a természetben barangolni, új helyeket megismerni? El tudod képzelni, hogy a munkaidődben Európa legszebb túraösvényeit, hegymászó útvonalait járod? Ha, igen. Ne habozz, jelentkezz túravezető gyakornoknak, s próbáld ki a túravezetést! Legyen a szenvedélyed a munkád!

A 2019-es évtől kezdődően a Trekking Tours-nál lesz lehetőséged kipróbálni egy rendkívül izgalmas, kalandokban, kihívásokban, élményekben gazdag munkakört, a túravezetést! A gyakornoki program során gyakorlati tapasztalatot tudsz szerezni 1-2-3 napos, európai könnyű túrák, csúcstúrák, hegymászó és via ferrata túrák, magashegyi trekkingek vezetésében, s közös megegyezés esetén, túravezető lehetsz a Trekking Toursnál!

Jelentkezési feltételek:

  • Alapfeltétel: hazai és alpesi túrázói tapasztalat, s min. egy-egy korábbi 3000 és 4000 méter feletti hegycsúcs teljesítése! Figyelem! Kezdő túrázók jelentkezését nem tudjuk elfogadni!
  • Szintén alapfeltétel: kiemelkedő állóképesség, kondíció, stabil lépésbiztonság, kitartás, terhelhetőség, szédülésmentesség. Ha jelen pillanatban úgy érzed, hogy még nem vagy ezek birtokában, természetesen nem probléma. Ezek a képességek idővel és sok-sok gyakorlással megszerezhetőek, fejleszthetőek!
  • Via ferrata túrák vezetésénél alapfeltétel az alapfokú sziklamászó tanfolyam megléte. Hegymászó túrák vezetésénél pedig az alapfokú sziklamászó tanfolyam és a nyári/téli alpesi hegymászótanfolyam elvégzése. De, még szerencsésebb, s talán hasznosabb is a néhány hetes, akárhány évvel ezelőtt elvégzett tanfolyamnál, a gyakorlatban szerzett hegymászói tapasztalat!
  • Utazási tapasztalat. Kiváló tájékozódási képesség, jó kommunikációs készség, nyelvismeret és természetesen a hétvégi gyakorlati tevékenység végzése alapfeltétel.
  • A jelentkezés további feltételeit, részleteit a jelentkezést követően küldjük el számodra!

Fontos! Kérjük, kezdő túrázóként ne add le jelentkezésed! Túráink többsége nem kezdők számára ajánlott túra, s a túravezető gyakornok sem lehet kezdő! Tapasztalat nélkül, kérjük, jelentkezőként jelentkezz túráinkra! Köszönjük!

Túravezetőinkről

Túravezetőinket úgy választottuk ki, hogy a kínálatunkban szereplő túráink, mászásaink, csúcstúráink és magashegyi trekkingjeink teljesítésekor, a gyakorlatban megszerzett tudásukkal, korábbi magashegyi mászásaik során szerzett tapasztalatukkal segíteni tudják jelentkezőinket hegymászó céljaik - felesleges kockázatvállalások nélküli - biztonságos elérésében!

Túravezetőink mindegyike, mielőtt túravezetőként is kipróbálta magát, túrázott szinte minden népszerű, s kínálatunkban is szereplő alpesi csúcson, s szinte mindenki járt már az igazi magashegyek világában is, Argentínában, a Pamír hófödte csúcsain, s természetesen a Himalája hegyóriásai között is!

Magashegyi tapasztalataink ellenére természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a túravezetés, hegyi-vezetés során túrázóink - a kínálatunkban szereplő túráink során - milyen esetleges nehézségekkel, problémákkal küzdenek, s ennek függvényében próbálunk legjobb tudásunk szerint segítségükre lenni!

Tehát, túravezetéskor túravezetőink elsődleges, s egyben legfontosabb feladata, jelentkezőink segítése kitűzött céljaik elérésében, melynek érdekében segítünk Nektek túráink, hegymászásaink, magashegyi trekkingjeink közben felmerülő legfontosabb - az esetleges balesetek elkerüléséhez szükséges - döntések meghozatalában!

Túravezetésről, hegyivezetésről

De, mi is valójában a túravezető, hegyivezető feladata? Ha csak egy-két szóval szeretnénk kifejezni, akkor az a túra tervezése és a döntéshozatal lenne. A tervezés, a sikeres mászások, hegymászó túrák egyik legfontosabb kulcsa. Természetesen enélkül is lehetsz sikeres. (Néhányszor.) De, az inkább csak vakszerencse, mint egy alaposan, körültekintően, előre megtervezett, s helyesen meghozott döntéseken nyugvó, sikeres túra!

Abban az esetben, ha egy túrához, mászáshoz, magashegyi trekkinghez túravezetőt, hegyivezetőt fizetsz meg, tulajdonképpen a választott túrád tervezésével, s a szükséges döntések meghozatalával bízod Őt meg. Vagyis. A korábbi tapasztalatai - hegymászói és túravezetői egyaránt - alapján végezzen el egy előzetes tervezést, tervezzen az adott csúcs eléréséhez egy - sok estben normál, "sportos" erőnléttel, felkészültséggel rendelkező túrázók számára is teljesíthető - tervet!

Ezt követően pedig, a helyszínre kiérve, az adott időjárási körülmények, terepviszonyok, s a csoport felkészültsége alapján folyamatosan újratervezze azt! A csoportnyomásnak sem engedve, döntsön arról, hogy a túra adott körülmények esetén biztonságosan teljesíthető e, vissza kell e fordulni, másik útvonalat, hegycsúcsot kell e választani!

A túravezető, hegyivezető vezeti a csoportot, felelősséget vállal a csoport biztonságáért, s a hegyen hozott döntéseiért! A túrázók minden esetben saját felelősségükön vesznek részt a túrán, de egy esetleges baleset súlya, mégis minden esetben a túravezető, hegyivezető vállát húzza!

Túravezetés a "nagyvilágban", s az alpesi térségben

A hegyivezetésre, túravezetésre a világ különböző részein, s az európai térségben is teljesen eltérő szabályok, szabályozások vonatkoznak. A világ egyes részein már a 4-5000 méter feletti magashegyi trekkingek, csúcstúrák, mászások esetében is kötelező a regisztráció, a csúcsengedély kiváltása, a helyi teherhordók és túravezetők igénybe vétele!

Az alpesi térségben is szinte minden országban, de még egy országon belül is hegycsúcsonként is változó nemzeti, helyi szabályozások, szokások, sajátosságok, s természetesen helyi törvények, előírások, s a törvények betartására vonatkozó helyi gyakorlatok vannak érvényben!

Az alpesi térség professzionális hegyivezetői úgynevezet UIAGM, vagyis, nemzetközileg elismert hegyivezető képesítéssel rendelkeznek. Ők min. 4 éves hegyivezető képzésen vesznek részt, amely végzettség által természetesen Ők e térség legmagasabban képzett szakemberei!

Amennyiben valaki szeretné, hogy túráján kizárólag UIAGM végzettségű hegyivezető legyen a vezető - aki megfelelő nyelvismerettel, sportmúlttal rendelkezik, s pénztárcája is engedi - számukra természetesen javasolt az UIAGM végzettségű helyi hegyivezető felfogadása! De, Őket mindenképpen helyben kell felfogadnotok, hiszen a magyarországi túravezetők nem rendelkeznek ilyen képesítéssel!

Mi a Trekking Toursnál is természetesen betartjuk a helyi törvényeket, előírásokat, s az ezek betartására vonatkozó - országonként, térségenként, hegycsúcsonként változó - helyi gyakorlatot! Amelyik hegycsúcs eléréséhez szükséges helyi hegyivezető, túravezető, teherhordó felfogadása, csúcsengedély kiváltása, természetesen mi is megtesszük azt!