Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF
Elbrusz (5642m) - csúcsmászás

Expedíció

Elbrusz (5642m) - csúcsmászás

Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Túra nehézség:
         
Technikai nehézség:
         
Magasság:

5642m

Létszám:

6-8 fő

 Elbrusz (5642m) - csúcsmászás

Egy rendkívül izgalmas, páratlan szépségű, 10 napos, kihívásokkal teli hegymászó túra Európa legmagasabb pontjára! Csúcsmászás mely az Elbrusz 5642 méter magas nyugati-csúcsára vezet!

Ez a mászás egy igazi adrenalin bomba! Egy rendkívüli teljesítmény. Egy rendkívüli élmény. Egy kontinens mászás, mely egy életre szól!

 Kiknek ajánljuk az Elbrusz mászást?

Már jártál haladó 3000 méteres csúcson, esetleg kezdőbb 4000-es hegyen? Már úgy érzed, hogy szeretnéd kipróbálni magad egy küzdelmes, haladó, kitartást igénylő 5000 méter feletti mászáson?

Szeretnéd megtapasztalni milyen érzés sikeresen megmászni a Kaukázus, Oroszország s Európa legmagasabb pontját? Ha igen. Ne habozz! Tarts velünk e páratlan magashegyi kalandon!

Fontos! Kezdő, vagyis korábbi magashegyi túratapasztalattal nem rendelkező túrázók jelentkezését erre a túrára nem tudjuk elfogadni!

 Akklimatizációs túra! Korábbi túratapasztalat!

Fontos! Kérjük, hogy az Elbrusz (5642m) magashegyi csúcsmászást megelőző hónapban, akklimatizációs céllal vegyetek részt egy min. 3-4000 méter feletti hegy megmászásán!

Figyelem! Az Elbrusz magashegyi mászásra jelentkezésed feltétele: korábbi magashegyi túrákon való részvétel, magashegyi tapasztalat, mely min. 1db 4000 méter feletti hegycsúcs sikeres teljesítését jelenti!

 Fontos! Megfelelő tempó kiválasztása!

Magashegyi túráink során - az akklimatizáció megszerzésének s ezáltal a kitűzött hegycsúcs elérésének érdekében - minden esetben lassú, egyenletes, "kíméletes" tempóban haladunk majd!

Ennek - lehetőleg korábbi magashegyi túra során szerzett gyakorlati tapasztalaton alapuló - megértését, s a túrán való alkalmazását, együttműködésed, köszönjük! (A Te érdekedben tesszük!)

summits -7túra teljesítése a Trekking Toursszal 

Teljes túrakínálatunkat és "7 summits" oldalunkat itt láthatjátok!

Már túráztál a Trekking Toursszal, s még további túrákat tervezel? Teljesíts velünk 7 túrát, s hűségedért ajándéktúrával jutalmazunk!

 Túravezetőid 

Az Elbrusz (5642m) magashegyi csúcsmászáson túravezetőid a Trekking Toursnál 7000-8000 méter magas csúcsokat is meghódító magashegyi hegymászók lesznek!

Túravezetők száma:

 • 6-8 fő jelentkező esetén 1 túravezető vezeti a túrát!

Kiscsoportos túránkon garantált a magas szintű szakértelem, a kiváló hangulat és a páratlan szépségű magashegyi környezet!

Figyelem! A túra minimális-maximális jeletkezői száma kezdő túrázók jelentkezésének elfogadására nem alkalmas! Az Elbrusz mászás nem kezdő túrázóknak ajánlott/meghirdetett túra!

 Mászás nehézsége

A Elbrusz (5642m) csúcstúra egy gleccsertúra, amely fizikálisan nehéznek tekinthető, de technikai nehézséget csak minimálisan tartalmazó 5000 méter feletti csúcsmászás!

Viszont, a nagy magasságból adódó ritka levegő miatt jól felépített akklimatizációra van szükségünk! Az akklimatizáción túl ami még nehézséget jelent majd számunkra, az a hegyvidékekre jellemző változékony időjárás, a sorozatterhelés és a hosszú menetidők!

Az Elbrusz mászás során elengedhetetlen: a korábbi magashegyi túrázási tapasztalat, jó állóképesség, lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való mentesség!

 Az Elbrusz időjárás előrejelzése itt található!

Fontos tudnivalók
Ajánlott korhatár: 18-60 év 
Túra típusa: magashegyi hegymászó túra
Időtartam: 9 nap

Túravezetői díj: 199 900,- Ft / fő
Előleg: 110 000,- Ft - mely jelentkezéskor fizetendő
Hátralék: 89 900,- Ft - a túra előtt 60 nappal fizetendő  

Repülőjegy költsége: kb. 100 000 - 170 000,- Ft

Ár tartalmazza:   

 • a Trekking Tours túravezetést
 • a Trekking Tours túraszervezést 
 • a túravezető(k) utazási költségét  
 • a technikai felszerelés használatát 
 • a felkészülésedhez szükséges tanácsadást
 • akklimatizációd felépítését a túra ideje alatt

Ár nem tartalmazza:   

 • a repülőjegy költségét + repülőtéri illetéket
 • a transzferek és felvonók díját
 • a vízum díját
 • a szállások, étkezések költségét
 • a baleset és útlemondási biztosítás díját
 • egyéb személyes költségeidet
 • a túravezető(k) egyéb költségeit

Utazás: Magyarország/Budapest - Oroszország/Mineralnye Vody - kb. 11-23 óra repülőút.

Túravezetők
Térkép:
Helyek, magasságok:
 • Mineralnye Vody
 • Terskol (2140m)
 • Cheget-csúcs (3456m)
 • Terskol-Azau (2360m)
 • Mir-állomás (3470m)
 • Barrels Hut (3703m)
 • Diesel Hut (4100m)
 • Pastuchov-sziklák (4552m)
 • Elbrusz Nyugati-csúcs (5642m)
Bevezető ár
Túravezetői díj:
199.900 Ft / fő

Beutazási feltételek - Oroszország

Oroszországba a turisztikai célú beutazás - folyamatosan frissített - feltételeit a Konzuli Szolgálat oldalán: itt láthatjátok! Kérjük, figyelmesen olvassátok el! Köszönjük!

Figyelem! A beutazás feltételeinek való megfeleléséről mindenki - az oldalon található kritériumoknak megfelelően - saját maga köteles gondoskodni!

1. nap - kiutazás - utazás Terskolba

 Kiutazás: egyénileg/együtt

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Oroszország/Mineralnye Vody - kb. 11-23 óra

Találkozás (túravezetővel, túratársakkal): Mineralnye Vodyban a délutáni/esti órákban

Utazás: Mineralnye Vody - Terskol (2140m) - kb. 4-5 óra

Szállás: Terskol (2140m) - hotel/panzió/szálló...

Mai napunk a kiutazással telik majd. Magyarországról moszkvai átszállással érkezünk meg Mineralnye Vodyba, ahonnan kisbusszal utazunk is tovább Terskolba - mászásunk indulási pontjára - ahol az éjszakát töltjük.

Kb. 4-5 órás utazást követően a késő esti/éjszakai órákban érkezünk majd meg az Elbrusz lábánál található Baksan-völgyben megbúvó Terskol faluba, ahol elfoglaljuk szállásunkat s nyugovóra térünk.

Kérjük, hogy ezen a napon érkezzetek ki Oroszországba! A következő nap szükséges a kinti környezethez való alkalmazkodáshoz, vásárláshoz, felszerelés bérléshez...stb., s teszünk majd egy rövid akklimatizációs túrát is a Malyj Cheget-csúcsra (3456m). 

2. nap - Akklimatizációs túra a Malyj Cheget-csúcsra (3456m)

 Szállás: Terskol (2140m) - hotel/panzió/szálló...

Túra: Terskol (2140m) - Malyj Cheget-csúcs (3456m) - Terskol (2140m)

A reggeli/délelőtti órákban - reggelink elfogyasztását követően - szállásunkat elhagyva átgyalogolunk az ülőszékes felvonó kiindulási pontjához s megkezdjük - 3000 méterig felvonóval - akklimatizációs túránkat a "Malyj Cheget" 3456 méter magas csúcsára!

FONTOS! Ez a "felvonós akklimatizáció" nem helyettesíti a gyalogosan megtett korábbi akklimatizációs túrát! (Ez inkább egy kis "emlékeztető" a néhány héttel korábbi túrádra.) Az Elbrusz csúcsának (5642m) sikeres eléréséhez javasoljuk, hogy a túrát megelőzően - akklimatizációs céllal - vegyetek részt egy minimum 3000-4000 méter magas hegycsúcs megmászásán!

Amint felértünk a felvonó tetejére, elindulunk rövid - néhány órás - de annál hasznosabb túránkra, melynek célja, hogy szervezetünket elkezdjünk hozzászoktatni a 3000 méter feletti magassághoz. A Cheget-csúcsot (3456m) elérve - természetesen megfelelő időjárási körülmények esetén - tartunk egy hosszabb 1-2 órás pihenőt, miközben megcsodáljuk az elénk táruló fantasztikus panorámát. A Cheget-csúcsáról átnézve teljes pompájában megláthatjuk az Elbruszt, s a csúcsára vezető útvonalat is.

A délutáni órákban visszatérünk Terskolba, ahol teszünk egy rövidebb/hosszabb sétát, miközben megvásároljuk a még szükséges élelmiszert, egyebeket a holnapi indulás előtt, szállásunkon összepakoljuk csomagjainkat, majd nyugovóra térünk.

Szintemelkedés: 400m gyalogosan fel-le
Menetidő: 4-5 óra
Táv: 4km

3. nap - túra a Garabashi/Barrels Hut-ig (3703m)

 Szállás: Garabashi/Barrels Hut (3703m)

Túra: Terskol-Azau (2360m) - Mir-állomás (3470m) - Garabashi/Barrels Hut (3703m) - akklimatizációs túra a Diesel házig (4100m) - Garabashi/Barrels Hut (3703m)

A reggeli órákban Terskolból taxival/kisbusszal felmegyünk Terskol-Azau településre, ahonnan felvonó indul az Elbruszra, amelyet igénybe véve felmegyünk a 3470 méteren található Mir-állomásig. Az állomástól viszont - teljes felszerlésünkkel hátunkon - már gyalog folytatjuk utunkat egészen - mai napi szálláshelyünkig - a Barrels Hut-ig (3703m) vagy másnéven Garabashi állomásig.

Megérkezésünket követően elfoglaljuk szálláshelyünket - amelyek itt hordó alakú konténerekben kerültek kialakításra - s néhány órás pihenőt követően teszünk egy rövid akklimatizációs túrát a 4100 méteren található Diesel menedékházig.

Fontos! Ebben a magasságban - mászásunk során végig - lassú, egyenletes tempóban haladunk majd, és tesszük ezt azért, hogy szervezetünket segítsük a 3-4-5000 méter feletti magassághoz való alkalmazkodásban, s ezáltal az Elbrusz-csúcsának elérésében! Ennek megértését, s együttműködésed, köszönjük! (Részletesebben itt olvashatod!)

Szintemelkedés: 700m fel - 400m le
Menetidő: 6-7 óra
Táv: 5km

4. nap - túra a Diesel Hut-ig (4100m) - akklimatizációs túra

 Szállás: Diesel Hut (4100m) - menedékház

Túra: Garabashi/Barrels Hut (3703m) - Diesel Hut (4100m) - akklimatizációs túra a Pastuchov-sziklákig (4552m) - Diesel Hut (4100m)

A reggeli felkelést követően összepakoljuk felszerelésünket, s nagy zsákunkat hátunkra véve megkezdjük mai napi túránkat utolsó táborhelyünk, a 4100 méteres magasságban fekvő Diesel Hut felé. A tábort elérve elfoglaljuk szálláshelyünket, mely menedékházban vagy szálláshelyekkél átalakított konténerekben lesz.

Amint felértünk a menedékházba tartunk egy rövid pihenőt, majd ezt követően folytatjuk akklimatizációs túráink következő lépcsőfokát - mely segítségével remélhetőleg végül az Elbrusz csúcsára is feljutunk majd - s kis zsákunkat hátunkra véve elindulunk a Pastuchov-sziklákig (4552m), ahol megérkezésünk után egy rövid időt is eltöltünk, a magasság megszokása végett.

A sziklák elérést követően visszaindulunk szálláshelyünk, vagyis a Diesel Hut felé, ahová nagy valószínűséggel a kora délutáni órákban érünk majd vissza. A délután elkövetkező részében összepakoljuk zsákjainkat, s korán nyugovóra térünk, tekintettel a következő napi csúcsmászásra s a kora hajnali indulásunkra.

Fontos! Magashegyi mászásunk minden egyes napján - az akklimatizáció megszerzésének és ezáltal az Elbrusz (5642m) elérésének érdekében - lassú, egyenletes, "kíméletes" tempóban haladunk majd!

Szintemelkedés: 850m fel - 450m le
Menetidő: 6-7 óra
Táv: 3km

5. nap - túra az Elbrusz csúcsára (5642m)

 Szállás: Diesel Hut (4100m)

Túra: Diesel Hut (4100m) - Pastuchov-sziklák (4552m) - Elbrusz Nyugati-csúcs (5642m) - Pastuchov-sziklák (4552m) - Diesel Hut (4100m)

A mai napon néhány órával éjfél után, még sötétben indítjuk el a csúcstámadást. Szép lassan, de folyamatosan araszogatunk majd egyre feljebb s feljebb míg el nem érjük a Pastuchov-sziklákat (4552m), ahol tartunk - remélhetőleg már a hajnal fényénél - egy hosszabb pihenőt s közben elfogyasztjuk reggelinket is.

Ezt követően folytatjuk utunkat a két csúcs közötti nyeregig, ahol természetesen balra fordulunk s a nyugati-csúcsot célba véve megkezdjük a csúcstámadást. Az Elbrusz 5642 méter magas nyugati-csúcsát remélhetőleg a kora délutáni órákban érjük majd el.

Európa legmagasabb pontjának elérését természetesen megünnepeljük egy csúcscsoki elfogyasztásával, ezt követően pedig elkészítjük a csúcsfotókat s a már felfelé megismert útvonalon megkezdjük ereszkedésünket a Diesel Hut irányába, ahol az éjszakát ismét töltjük.

Fontos! Ebben a magasságban - napunk során végig - nagyon lassan egyenletesen, szinte lépésről-lépésre fogunk majd haladni, s tesszük ezt azért, hogy szervezetünket segítsük az 5000 méter feletti magassághoz való alkalmazkodásban, s így elősegítsük az Elbrusz 5642 méter magas csúcsának elérését! Ennek megértését, s együttműködésed, köszönjük! (Részletesebben itt olvashatod.)

Szintemelkedést: 1500m fel - 1500m le
Menetidő: kb. 12-15 óra
Táv: 5km

6. nap - Tartaléknap (1.)

Ez a nap, magashegyi mászásunk tartalék napja, arra az esetre, ha a csúcshódítás napján az időjárás, vagy a kedvezőtlen körülmények nem teszik lehetővé a csúcsmászást, ezen a napon még kapunk egy esélyt.

Figyelem! Csoportunk a csúcshódítás napján minden esetben együtt marad! Együtt veszi igénybe vagy az előző napot, vagy a tartaléknapot!

Abban az esetben, ha a tartalék napot nem kell csúcsmászásra igénybe vennünk, ezt a napot - szabadfoglalkozás keretében - Terskolban töltjük majd pl. városnézéssel, pihenéssel...

(Fontos! A tartaléknap igénybe vétele plusz költséget jelent majd számunkra, a hegyen és Terskolban egyaránt, s a tartaléknap pótlólagos költségei a résztvevőket terhelik. )

7. nap - Tartaléknap (2.)

Ez a nap, magashegyi mászásunk tartalék napja, arra az esetre, ha a csúcshódítás napján az időjárás, vagy a kedvezőtlen körülmények nem teszik lehetővé a csúcsmászást, ezen a napon még kapunk egy esélyt.

Figyelem! Csoportunk a csúcshódítás napján minden esetben együtt marad! Együtt veszi igénybe vagy az előző napot, vagy a tartaléknapot!

Abban az esetben, ha a tartalék napot nem kell csúcsmászásra igénybe vennünk, ezt a napot - szabadfoglalkozás keretében - Terskolban töltjük majd pl. városnézéssel, pihenéssel...

(Fontos! A tartaléknap igénybe vétele plusz költséget jelent majd számunkra, a  hegyen és Terskolban egyaránt, s a tartaléknap pótlólagos költségei a résztvevőket terhelik.)

8. nap - túra Terskolba (2141m)

Túra: Diesel Hut (4100m) - Garabashi/Barrels Hut (3703m) - Mir-állomás (3470m) - Terskol (2141m)

Szállás: Terskol (2141m) - hotel/panzió/szálló...

Ezen a napon a délelőtti/kora délutáni órákban a felfelé már megismert útvonalon - természetesen a felvonó igénybe vételével - visszatérünk Terskolba, s elfoglaljuk a korábban már megismert szálláshelyünket.

9. nap - hazautazás

 Hazautazás: egyénileg/együtt

Utazás: Terskol (2141m) - Mineralnye Vody - kb. 4-5 óra kisbusszal/taxival.

Mai napunk a hazautazással telik majd. Mineralnye Vodyból moszkvai átszállással érkezünk meg Magyarországra.

Hazautazás: Oroszország/Mineralnye Vody - Magyarország/Budapest - kb. 11-23 óra repülőút.

Fontos tudnivalók

Utazás

A kiutazás egyénileg történik, de igény esetén együtt is utazhatunk. Viszont erre többnyire akkor van esély, ha együtt, azonos időben vásárolunk repülőjegyet. Amire viszont kevés az esély :).

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Oroszország/Mineralnye Vody - kb. 11-23 óra repülőút, transzferekkel együtt. 

A repülőjegy költsége: kb. 100.000 - 170.000 Ft illetékkel együtt. Kérjük, mindenképpen vedd figyeleme, hogy a repülőjegy ára nagy mértékben függ a vásárlás időpontjától!

Nagy valószínűséggel szinte mindenki más járattal érkezik majd Mineralnye Vody-ba és hazautazáskor vissza Budapestre, így Mineralnye Vody-ban lesz majd egy találkozási helyünk, időpontunk s innen már következő nap közösen indulunk tovább kisbuszokkal Terszkolba. Utazás: Mineralnye Vody - Terskol táv kb. 4-5 óra.

 Mászás költsége - helyi szolgáltatónak

Mászás költsége: kb. 100.000 Ft

Tartalmazza:

 • a meghívólevél költségét
 • a helyi regisztrációs díjat - (hegyimentő szolgálat)
 • a nemzeti park regisztrációt és belépődíjat
 • a csúcsengedély költségét

Fontos! Ezeket a költségtételeket a magyarországi indulás előtt kell utalnunk a helyi szolgáltatónak!

Orosz vízum díja: kb. 35.000 Ft (magyarországi orosz nagykövetségen szükséges intézni)

Helyszínen fizetendő költségek - helyi szolgáltatónak

 • szállások díja - Mineralnye Vodyban, Terszkolban, menedékházakban
 • étkezések költsége
 • felvonók díja
 • transzferek költsége
 • esetlegesen: ruházat, felszerelés...stb. bérlés díja
 • egyéb személyes költségeid

Helyszínen fizetendő költségek: kb. 110.000 Ft-nak megfelelő rubel.

Találkozás időpontja

Találkozás (túravezetővel, túratársakkal): az délutáni/esti órákban Mineralnye Vodyban.

Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy a megbeszélt napon érkezzen ki Oroszországba. Sajnos, várakozásra nem lesz lehetőségünk! A mászást a meghatározott időpontban mindenképpen el kell kezdenünk!

Abban az esetben, ha az érkezésed más napra esik, természetesen van lehetőséget a csoport után jönni Terszkolba, de ebben az esetben az utazásod egyénileg történik, saját költségen.

Szállás

Szállás Terszkolban:

 • 2-4 éjszakát egyszerű szállodában töltünk majd Terszkolban
 • 2-4 ágyas szobákban alszunk, melyekben közös fürdőszoba megtalálható
 • a szálláson ágyneműt kapunk, de törülköző általában nincs
 • szállás díja: kb. 25 euro/fő/éjszaka

A hegyen 4-5 éjszakát menedékházakban töltünk majd. Ami itt lehet szálláshellyé átalakított hordó vagy konténer.

Szállások a hegyen:

 • a szállásokon priccseken alszunk majd, általában vékony matracokon
 • a helyiségek világítást tartalmaznak, de fűtés nincs
 • w.c. megtalálható (pottyantós), de mosdó nincs
 • mivel a helyiségek fűtetlenek, mínuszos, pehelyhálózsákra szükségünk lesz!
 • a priccseken derékalj/polifoam használata is erősen ajánlott
 • szállások díja: kb. 15-30 euro/fő/éjszaka

Étkezés, ivóvíz

A túra önellátó. Az oroszországi élelmiszerárak hasonlóak, mint Magyarországon, így azt javasoljuk, hogy a mászás alatt szükséges élelmiszert Terszkolban vásároljátok majd meg. A vásárlásra külön időt szánunk, így nem kell attól tartanod, hogy esetlegesen élelmiszer nélkül maradsz majd, ha nem hozod el őket Magyarországról.

A menedékházakban/hordókban a legtöbb helyen van tűzhely, de nagy valószínűséggel sorba kell érte állni, így a saját gázfőződet, palackokat hoznod kell, ha főzni sorbanállás nélkül szeretnél :). Edényeket, evőeszközöket szintén célszerű otthonról hozni, s a mászás során azokat használni!

Mineralnye Vody-ban és Terszkolban még lesz lehetőségünk palackos vizet vásárolni, s éttermekben étkezi. A menedékházakban, ha adnak is minimális ételt, hasznosabb az általunk felvittet fogyasztani. A csúcsmászásig mindenképpen vigyázzunk magunkra, ezt követően pedig már szabadon lehet próbálkozni a helyi ételekkel is :).

Jelentkezés

 • A túrára jelentkezést leadni a honlapunkon (www.trekking-tours.hu) található jelentkezési lap kitöltésével tudsz.
 • A jelentkezést követő 3 munkanapon belül a túravezetői díjat át kell utalnod, ellenkező esetben nem tudjuk elfogadni a jelentkezésed, s weboldalunk a 4. munkanapon automatikusan törli azt.
 • Ha a jelentkezést követően - 3 munkanapon belül - meggondoltad magad, s mégsem szeretnél részt venni a túrán, kérjük, jelezd ezt felénk, hogy az általad lefoglalt helyet elérhetővé tudjuk tenni más jelentkezők számára. Köszönjük!
 • Amíg a túravezetői díj nem érkezik meg a számlánkra, addig nem tekintjük érvényesnek a jelentkezésed, s addig részvételi lehetőséged sem garantált.
 • A hátralék átutalására - amint esedékessé válik - szintén 3 munkanap áll rendelkezésedre, ellenkező esetben weboldalunk automatikusan törli a jelentkezésed.
 • Amennyiben átutaltad a túravezetői díjat, de - a túra indításához szükséges minimális jelentkezői létszám nem jött össze s - a túra nem indul, természetesen a befizetett díjat visszautaljuk számodra, vagy beszámítjuk egy másik túra túravezetői díjába.

Szükséges felszerelés

A részletes felszerelés listát a felszerelések pont alatt találod. Kérjük, figyelmesen olvasd el, s próbáld megfogadni tanácsainkat.

Fontos! Jelentkezőinkkel a túrát megelőzően még itthon Magyarországon tartunk egy közös találkozót, ahol mindenki ruházatát, hátizsákját, bakancsát...stb. átnézzük, s átbeszéljük, hogy megfelel e az Elbruszon majd ránk váró körülményeknek.

Terület

Az Elbrusz a Kaukázus, Oroszország és Európa legmagasabb hegycsúcsa, mely az Orosz-országhoz tartozó Kabard - Balkárföld - Karacsáj és Cserkeszföld köztársaságok területén, a grúz határ közelében fekszik.

Nyugati-csúcsának magassága 5642 méter, a Keleti-csúcs pedig valamivel alacsonyabb, 5621 méter. A két csúcs között, 5200 méter-en található az Elbrusz-nyereg.

Időjárás

Mivel az Elbrusz egy 5000 méter feletti magashegy, az időjárása, mint minden hegynek kiszámíthatatlan tud lenni. Sok esetben nyáron az erős napsütés miatt kell aggódni, pár nap, pár óra múlva pedig lehet, hogy elő kell venni a hátizsákból a meleg holmit, mert hóviharba kerültünk.

Turistaszempontból a magashegyek egyik nagyon lényeges jellegzetesség, hogy nyáron a reggeli égbolt tiszta és derült, déltájban azonban beborul, és gyakran havazik. Délután sok esetben hűvös, viharos, időre számíthatunk.

Az Elbrusz megmászásának ideális időpontja a június-szeptember közötti időszak. Ekkor a legnagyobb az esély a szép tiszta időre, azonban bármikor elromolhat az idő, ezért a csúcstámadásra három napot szánunk. A csúcson a nappali középhőmérséklet kb. -10-15 fok, de az erős napsütés miatt ezt többnek fogod érezni.

Az Elbrusz időjárás előrejelzését itt találod.

Az Elbrusz túra nehézsége

A Elbrusz (5642m) csúcstúra egy gleccsertúra, amely fizikálisan nehéznek tekinthető, de technikai nehézséget nem tartalmazó 5000 méter fölötti csúcsmászás!

Viszont, a nagy magasságból adódó ritka levegő miatt jól felépített akklimatizálódásra van szükségünk. Az akklimatizáción túl ami még nehézséget jelent majd a számodra, a hegyvidékekre jellemző változékony időjárás, a sorozatterhelés és a csúcsmászás napján a hosszú menetidő!

A túra során viszont elengedhetetlen a túrázási tapasztalat, állóképesség, lépés-biztonság, magabiztos koordináció és a szédüléstől, tériszonytól való teljes mentesség!

Létszám

 • Minimum létszám: 6fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát.
 • Maximum létszám: 8fő.

Személyzet

Túráinkon a jelentkezők számától függően a Trekking Tours 1-2-3 fő túravezetője, s ahol szükséges az adott ország helyi túravezetője, helyi guide, idegenvezető, hivatalos kísérő, szakmai vezető, továbbá helyi teherhordók és parkőrök...stb. vezetik a túrákat, vesznek részt a túrák lebonyolításában. De, őket az európai térségben minden esetben helyben, saját magatoknak, saját külön költségen kell felfogadnotok. Mi a Trekking Tours túra-vezetést, túraszervezést biztosítjuk számotokra.

Biztosítás

Balesetbiztosítás. A túrához mindenképpen olyan TOP típusú balesetbiztosítást ajánlunk, kiegészítve a "Sport Extra szolgáltatással", amely a magashegyi, és speciális helyszínekről történő mentést (pl. helikopteres mentés) is tartalmazza. Akinek van ÖEAV igazolványa, mindenképpen hozza magával.

Fontos! Szeretnénk minden kedves résztvevőnk figyelmét felhívni, hogy a balesetbiztosítás megkötése, a túrán való részvétel feltétele. Mindenki számára kötelező! Továbbá, az orosz vízum kiállításának is feltétele a már meglévő - Oroszország területén is érvényes - balesetbiztosítás!

Túráink túravezetői díja a balesetbiztosítás díját nem tartalmazza. Ennek megkötését kötelezően mindenkinek külön kell vállalnia!

Aki a túra teljes időtartamára nem rendelkezik érvényes balesetbiztosítással, úgy az életében, testi épségében, egészségében, felszerelésében bekövetkező károkat a biztosító helytállási követelményének hiányában Ő maga köteles viselni!

Néhány online is köthető lehetőség: online balesetbiztosítás

Útlemondási (storno) biztosítás. E biztosítás megkötésével tudod biztosítani saját magad számára, hogy a túra kezdete és közbeni váratlan esemény (pl. betegség, baleset, haláleset) esetén az általad választott biztosító megtérítse számodra a túravezetői díj lemondási költségének ellenértékét. (Megkötése egyéni döntés függvénye. Természetesen nem kötelező. Díját a túravezetői díj nem tartalmazza.)

Útiokmányok

 • Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel - amely a beutazástól számított 6 hónapon belül még érvényes - utazhatnak Oroszországba.
 • Nem magyar állampolgárok az illetékes orosz nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.
 • Meghívólevél és vízum. A vízum díja: kb. 35.000 Ft. A vízum kiállításához rendelkezned kell Oroszország területén érvényes balesetbiztosítással is. 

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv az orosz, de itt-ott angolul is beszélnek.
 • A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel.

Valuta

 • Oroszországban a rubel a hivatalos fizetőeszköz, ezért a legcélszerűbb ezt a pénznemet kivinni.
 • Abban az esetben, ha esetleg dollárt vagy eurót szeretnél hozni, azt is be lehet váltani Mineralnye Vody-ban és Terszkolban is.
 • De, dollárból, euróból nagyobb címletet célszerű kihozni, mert azok átváltása kedvezőbb.

Ajánlott költőpénz

 • Minimum 110.000 Ft-nak megfelelő rubel/euro/dollár.
 • Figyelem! Bank automaták csak Mineralnye Vody-ban vannak!

Helyszínen fizetendő költségek - helyi szolgáltatónak

 • szállások díja
 • étkezés költsége
 • felvonók díja
 • transzferek költsége
 • egyéb személyes költségeid - attól függően, hogy az adott térségben milyen egyéb szolgáltatásokat veszel igénybe (pl.: helyi guide, idegenvezető, hivatalos kísérő díja, helyi szakmai vezető költsége, teherhordók és parkőrök díja...stb.)

Nyilatkozat

Mivel a hegyek időjárása rendkívül változékony és kiszámíthatatlan ezért mindenképpen fenntartjuk a jogot, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén - eső, köd, rossz látási viszonyok, hóvihar...stb. - megváltoztassuk a programot!

A programok megváltoztatásakor természetesen a résztvevők biztonságát, egészségük védelmét tartjuk a legfontosabbnak. Ennek érdekében esetlegesen le kell mondanunk egy-egy csúcstámadásról.

A körülmények, az időjárás megítélése a túravezető feladata, s az Ő döntését kötelező-en minden résztvevőnek el kell fogadnia!

Fontos! A magashegyi mászások, túrák során sok a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény, mint például az időjárás. A világméretű klímaváltozás sajnos a hegyeket sem kíméli. A hegyek időjárása extrém módon változékony és kiszámíthatatlan lett, az extrém időjárás okozta rendkívüli körülmények pedig egyre gyakoribbá váltak. Ennek okán a túra eredményességét - csúcsmászás - garantálni nem tudjuk! Amennyiben a mászás során a kitűzött hegycsúcsot nem sikerül teljesíteni, a Trekking Tours felelősségre nem vonható és kártérítésre, a túravezetői díj visszafizetésére nem kötelezhető!

Figyelem! Túráink, mászásaink során minden esetben egészségünk, testi épségünk védelmét tartjuk a legfontosabbnak! Mindenáron csúcsmászásra, "egyszer élünk csapassuk" hozzáállásra kérjük nálunk ne számíts! Még csoportnyomásra sem!

Fontos! Kérjük, túráinkra való jelentkezés előtt fontold meg, hogy indokolt esetben a csúcsmászás elengedése elfogadható, s kezelhető e számodra, s jelentkezésed ezt követően add csak le! Köszönjük szépen!

Ruházat

Fej, arc:

Baseball sapka / kalap, meleg polár sapka, csősál, napkrém (min. 30 faktoros), faktoros ajakír, napszemüveg - UV szűrős (legcélszerűbb a gleccserszemüveg).

Törzs:

Technikai aláöltözet (normál pamutpóló nem túl megfelelő, hiszen nehezen szárad), vastag polár, softshell dzseki, vízálló, szélálló technikai kabát / esőkabát lehetőleg lélegző (Gore-Tex), 2 pár! szélálló, vízálló, közepes vastagságú kesztyű.

Láb:

Meleg hosszúnadrág, vízálló, szélálló technikai nadrág / esőnadrág lehetőleg lélegző (Gore-Tex), zokni, kamásli.
Fontos! Erre a túrára mindenki kényelmes, bejáratott túrabakancsot hozzon ami, vízálló, meleg és merevtalpú, hogy hágóvasat tudjunk rá csatolni. Nyári trekking bakancs nem megfelelő!

Eszközök

Túrafelszerelés:

Fejlámpa
Ezen a túrán fejlámpa mindenképpen legyen nálatok, hiszen a csúcshódítás reggelén sötétben induluk, s nagy szükségünk lesz rá. Az elemek, akkumulátorok állapotát, kérjük, otthon ellenőrizd le, hiszen a hegyen, a mászás során nem lesz lehetőség a töltésükre! A legbiztonságosabb, ha két fejlámpával rendelkeztek. Jó, ha van egy tartalék is nálatok!

Napszemüveg, gleccserszemüveg, síszemüveg
Figyelem! Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy ebben a magasságban nagyon fontos az arc és a szem napfény elleni védelme, hiszen a magasság emelkedésével, a fokozatosan erősödő napsugárzás extra veszélyekkel jár!   

Technikai ruházat
Kérjük, amennyiben lehetséges, a túra során technikai aláöltözetet, ruházatot viselj. A pamutpóló, pulóver ... stb. nem túl megfelelő, hiszen nehezen szárad.  

A csúcstúra során magaddal vitt hátizsák 
A hátizsákod melyet a csúcsmászás napján magaddal hozol majd maximum 30-35 literes legyen! Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy erre a magashegyi mászásra csak a nélkülözhetetlen, létfontosságú felszerelést hozza magával, extra súllyal ne lassítsuk a tempónkat, extra nehézséget ne okozzon senki saját magának! Így, kérnénk mindenkit, hogy jól átgondoltan pakolja össze a felszerelését, hátizsákját!  

A táborokig használatos hátizsák
A táborokig természetesen érdemes egy nagyobb hátizsákba pakolni - a kisebbet közben ráfogatni - amelyet a csúcstúra idejére a táborokban hagyunk majd.

Fontos! A legcélszerűbb olyan hátizsákokat hozni amelyek rendelkeznek esővédővel, s amelyekbe a technikai felszerelést is bele lehet tenni/rá lehet fogatni!

Túrabot
Erre a túrára, kérjük hozzatok túrabotot - ami lehetőleg könnyű és teleszkópos - hiszen a mászás során szinte végig nagy szükségünk lesz rá!

Pulzoximéter
Véroxigénmérő - a magashegyi trekking során evvel mérjük majd az akklimatizáció szintjét - a pulzoximétert a Trekking Tours biztosítja a számotokra.

Technikai felszerelés:

1db sisak, 1db beülő, 1db HMS (csavaros karabiner), 1db expressz, 1db túracsákány, 1 pár túrabot, 1 pár (kötözős) hágóvas.

A technikai felszereléseket  - amellyel nem rendelkezel - a Trekking Tours biztosítja a résztvevők számára!

Alvás:

Mínuszos pehelyhálózsák
Az éjszakát menedékházban/konténerekben kialakított matraclágerekben töltjük, ahol nincs külön fűtés, így reggelre akár 0 °C-ra is hűlhet a szoba/konténer hőmérséklete, így mindenkinek az javasoljuk, hogy erre a túrára mindeképpen hozzon magával mínuszos pehelyhálózsákot!

Tisztálkodás:

Fogkrém, fogkefe, nedves törlőkendő (kis csomag), w.c papír, papírzsebkendő.

Gyógyszerek:

Láz és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, kötszer, sebfertőtlenítő szer, fásli
Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy gyógyszert nem áll módunkban biztosítani az utazáson résztvevők számára. Kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segíteni. Mindenki hozza magával a saját maga számára szükséges gyógyszereket! Alap elsősegélycsomag természetesen van a túravezetőknél, ami az utasok rendelkezésére áll!

Ennivaló:

Termosz / kulacs, gázfőző, edény, gyufa, májkrém, szalámi, majonéz, szendvics, csoki, müzli-szelet, egyebek - egyéni igény szerint.

Úti okmányok, egyebek:

Útlevél, ÖEAV igazolvány, költőpénz, fényképezőgép, balesetbiztosítás – KÖTELEZŐ!

Figyelem! A mobiltelefonokat érdemes vízhatlan tokban hozni a túrára!

1. nap - kiutazás

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Oroszország/Mineralnye Vody - kb. 11-23 óra repülőút

Szállás: Mineralnye Vody - hotel/panzió/szálló...

2. nap - utazás Terskolba - vásárlás, felszerelés bérlés...

Utazás: Mineralnye Vody - Terskol - kb. 4-5 óra

Szállás: Terskol (2140m) - hotel/panzió/szálló...

3. nap - Akklimatizációs túra

Túra: Terskol (2140m) - Malyj Cheget-csúcs (3456m) - Terskol (2140m)

Szállás: Terskol falu (2140m) - hotel/panzió/szálló...

4. nap - túra a Barrels Hut-ig (3700m)

Túra: Terskol-Azau (2360m) - Mir-állomás (3470m) - Barrels Hut (3700m) - akklimatizációs túra (4100m) - Barrels Hut (3700m)

Szállás: Barrels Hut (3700m)

5. nap - túra a Pastuchov-sziklákig (4690m)

Túra: Barrels Hut (3800m) - Priut 11 (4157m) - Pastuchov-sziklák (4690m) - Priut 11 (4157m)

Szállás: Priut 11 (4157m)

6. nap - túra az Elbrusz csúcsára (5642m)

Túra: Priut 11 (4157m) - Pastuchov-sziklák (4690m) - Elbrusz Nyugati-csúcs (5642m) - Priut 11 (4157m)

Szállás: Priut 11 (4157m)

7. nap - Tartaléknap

Ez a nap mászásunk első tartalék napja, arra az esetre, ha előző nap az időjárás nem tette lehetővé a csúcsmászást, itt kapunk még egy esélyt.

8. nap - Tartaléknap

Ez a nap pedig mászásunk második tartalék napja, szintén arra az esetre, ha az előző két napon az időjárás, a körülmények esetlegesen nem tették lehetővé a csúcsmászást, ezen a napon még kapunk egy plusz esélyt.

9. nap - túra Treszkolba (2150m)

Túra: Priut 11 (4157m) - Mir-állomás (3470m) - Terszkol (2150m)

Szállás: Treszkol (2150m)

10. nap - hazautazás

Utazás: Terszkol (2150m) - Mineralnye Vody

Hazautazás: Oroszország/Mineralnye Vody - Magyarország/Budapest - kb. 11-23 óra repülőút

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2023
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
5
9
2
1
1
4