Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF
Kazbek (5054m) - csúcsmászás

Expedíció

Kazbek (5054m) - csúcsmászás

Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Túra nehézség:
         
Technikai nehézség:
         
Magasság:

5054m

Létszám:

5-6 fő

Akciós túra!

 Kazbek (5054m) - csúcsmászás

Hegymászó túra Grúzia 3. legmagasabb pontjára! Egy páratlanul izgalmas csúcshódítás, egy gleccsertúra, mely a Kaukázus második legmagasabb vulkáni csúcsának hóval fedett kúpjára vezet!

Ez a túránk egy "valódi" 5000 méter feletti magashegyi mászás, egy igazi adrenalin bomba, mely egy életre szól!

 Kiknek ajánljuk a Kazbek mászást?

Már jártál 3000 méter feletti csúcson, esetleg kezdőbb 4000-es hegyen, s már úgy érzed, hogy szeretnéd kipróbálni magad egy küzdelmes, izgalmas, kitartást igénylő 5000 méter feletti mászáson? Ha igen. Itt a helyed! Tarts velünk!

Már tapasztalt, gyakorlott alpesi túrázó vagy, s már szeretnél részt venni egy rendkívüli, páratlan magashegyi mászáson, és szeretnéd meghódítani Grúzia 3. és a Kaukázus 7. legmagasabb pontját? Ha igen. Tényleg itt a helyed! Tarts velünk!

Fontos! Kezdő, vagyis korábbi magashegyi túratapasztalattal nem rendelkező túrázók jelentkezését erre a túrára nem tudjuk elfogadni!

 Akklimatizációs túra! Korábbi túratapasztalat!

Fontos! Kérjük, amennyiben lehetséges a Kazbek (5054m) mászást megelőző hónapban akklimatizációs céllal vegyetek részt, egy min. 3-4000 méter feletti hegy megmászásán!

Figyelem! A Kazbek magashegyi mászásra jelentkezésed feltétele: korábbi magashegyi túrákon való részvétel, magashegyi tapasztalat, mely min. 1db 3000 méter feletti hegycsúcs sikeres teljesítését jelenti!

 Fontos! Megfelelő tempó kiválasztása!

Magashegyi túráink során - az akklimatizáció megszerzésének s ezáltal a kitűzött hegycsúcs elérésének érdekében - minden esetben lassú, egyenletes, "kíméletes" tempóban haladunk majd!

Ennek - lehetőleg korábbi magashegyi túra során szerzett gyakorlati tapasztalaton alapuló - megértését s a túrán való alkalmazását, együttműködésed, köszönjük! (A Te érdekedben tesszük!)

summits -7túra teljesítése a Trekking Toursszal 

Teljes túrakínálatunkat és "7 summits" oldalunkat itt láthatjátok!

Már túráztál a Trekking Toursszal, s még további túrákat tervezel? Teljesíts velünk 7 túrát, s hűségedért ajándéktúrával jutalmazunk!

 Túravezetőd 

A Kazbek (5054m) magashegyi csúcsmászáson túravezetőid a Trekking Toursnál 7000-8000 méter magas csúcsokat is meghódító magashegyi hegymászók lesznek!

Túravezetők száma:

 • 5-6 fő jelentkező esetén 1 túravezető vezeti a túrát!

Kiscsoportos túránkon garantált a magas szintű szakértelem, a kiváló hangulat és a páratlan szépségű magashegyi környezet!

Figyelem! A túra minimális-maximális jeletkezői száma kezdő túrázók jelentkezésének elfogadására nem alkalmas! A Kazbek mászás nem kezdő magashegyi túrázóknak ajánlott/meghirdetett túra!

 Mászás nehézsége

A Kazbek (5054m) csúcsmászás egy gleccsertúra, amely fizikálisan nehéznek tekinthető és minimális technikai nehézséget is tartalmazó 5000 méter feletti csúcstúra!

Fontos! A nagy magasságból adódó ritka levegő miatt jól felépített akklimatizációra van szükségünk! De, az akklimatizáción túl ami még nehézséget jelent majd számunkra: az a hegyvidékekre jellemző változékony időjárás, a sorozatterhelés és a hosszú menetidők!

A túra során elengedhetetlen: a magashegyi túrázási tapasztalat, a jó állóképesség, lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való teljes mentesség!

 A Kazbek időjárás előrejelzése itt található!

Fontos tudnivalók
Ajánlott korhatár: 18-60 év 
Túra típusa: magashegyi hegymászó túra
Időtartam: 8 nap

Túravezetői díj: 149 900,- Ft / fő
Előleg: 90 000,- Ft - mely jelentkezéskor fizetendő
Hátralék: 59 900,- Ft - a túra előtt 60 nappal fizetendő  

Repülőjegy költsége: kb. 65 000-150 000,- Ft
További költségeid: kb. 120 000,- Ft

Ár tartalmazza:   

 • a Trekking Tours túravezetést
 • a Trekking Tours túraszervezést 
 • a túravezető(k) repülőjegy költségét
 • a technikai felszerelés használatát 
 • a felkészülésedhez szükséges tanácsadást
 • akklimatizációd felépítését a túra ideje alatt

Ár nem tartalmazza:   

 • a repülőjegy költségét + repülőtéri illetéket
 • a transzferek díját
 • a szállások, étkezések költségét
 • a teherhordás díját
 • a túravezető(k) egyéb költségét
 • egyéb személyes költségeidet
 • a baleset és útlemondási biztosítást díját

Utazás: Magyarország/Budapest - Grúzia/Kutaisi - kb. 6-8 / 12-20 óra 

Térkép:
Helyek, magasságok:
 • Kutaisi
 • Kazbegi (1670m)
 • Gergeti-Szentháromság templom (2170m)
 • Sabertse-hágó
 • Sabertse kemping (3014m)
 • Alti-menedékház (3014m)
 • Gergeti gleccser
 • Bethlemi-menedékház (3650m)
 • Bethlemi-templom (3900m)
 • Ortsveri gleccser
 • ABC (3860m)
 • "C1" fennsík (4320m)
 • Kazbek-csúcs (5054m)
Bevezető ár
Akciós túra!
Túravezetői díj:
149.900 Ft / fő
Akciós ár: 139.900 Ft / fő

Beutazási feltételek - Grúzia

Grúziába a turisztikai célú beutazás - folyamatosan frissített - feltételeit a Konzuli Szolgálat oldalán: itt láthatjátok! Kérjük, figyelmesen olvassátok el! Köszönjük szépen!

Figyelem! A beutazás feltételeinek való megfeleléséről mindenki - az oldalon található kritériumoknak megfelelően - saját maga köteles gondoskodni!

0. nap - kiutazás

 Kiutazás: egyénileg

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Grúzia/Kutaisi - kb. 6-8 / 12-20 óra

Mászásunk "0. napja" - egész pontosan az éjszakai órák - a kiutazással telnek majd. (De, természetesen ha számodra úgy megfelelőbb, másik, esetlegesen korábbi járattal is utazhatsz. A túrára kiérkezés egyénileg történik.)

1. nap - utazás Kazbegibe (1670m)

 Szállás: Kazbegi (1670m) - hotel/panzió/magánszállás...

Találkozás (túravezetővel, túratársakkal): reggeli/kora reggeli órákban Kutaisiben

Utazás: Grúzia/Kutaisi - Grúzia/Kazbegi - kb. 325km / 5-6 óra

A kora reggeli órákban Kutaisiből/Tbilisiből átutazunk Kazbegibe (1670m) - túránk indulási pontjára - ahol érkezésünket követően elfoglaljuk szálláshelyünket, étkezünk, majd ezt követően elintézzük a mászáshoz még szükséges teendőinket. Ha szükséges élelmiszert vásárolunk, összepakoljuk csomagjainkat...stb.

Fotók: wikipédia, georgiastartshere, georgiantravelguide

2. nap - akklimatizációs túra a köztes táborig (3014m)

 Szállás: Kazbegi (1670m) - hotel/panzió/magánszállás...

Túra: Kazbegi (1670m) - Gergeti-Szentháromság templom (2170m) - köztes tábor (3014m) - Gergeti-Szentháromság templom (2170m) - Kazbegi (1670m)

A kora reggeli órákban felkelünk, bőségesen megreggelizünk, és megkezdjük mai napi akklimatizációs túránkat, mely a 3014 méteren található köztes táborig vezet.

Mai napunk folyamán a táborig kb. 1400 méter szintemelkedés megtétele vár majd ránk. A terep - ezen a szakaszon még - technikailag nem tartogat túl sok nehézséget számunkra de az akklimatizáció megszerzésének érdekében, lassú, egyenletes, "kíméletes" tempóban haladunk majd, s így a táborba valószínűleg a déli órákban érkezünk meg.

A megérkezést követően megebédelünk, s az akklimatizáció érdekében még 1-2 órát eltöltünk ebben a magasságban, majd visszaindulunk Kazbegibe, ahol az éjszakát ismét töltjük.

Fontos! Ebben a magasságban - mászásunk során végig - lassú, egyenletes tempóban haladunk majd, és tesszük ezt azért, hogy szervezetünket segítsük a 3-4-5000 méter feletti magassághoz való alkalmazkodásban, s ezáltal a Kazbek-csúcs (5054m) elérésében! Ennek megértését, s együttműködésed köszönjük! Részletesebben itt olvashatod!

Szintemelkedés: 1400m fel - 1400m le
Menetidő: 7-8 óra
Táv: 14km

Fotók: wikipédia, georgiastartshere, georgiantravelguide

3. nap - túra a Bethlemi-menedékházig (3650m)

 Szállás: kemping/Bethlemi-menedékház (3650m)

Túra: Bethlemi-Szentháromság templom (2170m) - köztes tábor (3014m) - Gergeti gleccser - Bethlemi-menedékház (3650m)

A kora hajnali/kora reggeli órákban felkelünk, elfogyasztjuk bőséges reggelinket, bérelt autókkal felmegyünk a Bethlemi-Szentháromság templomig ahol csomagunk feladandó részét feltesszük a teherhordó lovakra, mi pedig kis hátizsákunkkal hátunkon megkezdjük mai napi túránkat a Bethlemi-menedékház (3650m) irányába.

Túránk során részben a tegnapi nap folyamán már megismert útvonalon haladunk, majd ezt követően kb. 1,5-2 kilométeren át a Gergeti gleccseren visz utunk, így ha a terep megkívánja, már ezen a szakaszon felvesszük hágóvasunkat, s így haladunk a menedékház alatti szakaszig. 

A Bethlemi-menedékházat (3650m) nagy valószínűséggel a kora délutáni órákban érjük majd el, ahol a délután további részét pihenéssel, evés-ivással, s rövid akklitmtizációs túrával töltjük majd.

Fontos! Magashegyi mászásunk minden egyes napján - az akklimatizáció megszerzésének és ezáltal a Kazbek-csúcs (5054m) elérésének érdekében - lassú, egyenletes, "kíméletes" tempóban haladunk majd! Ennek megértését, s együttműködésed köszönjük!

Szintemelkedés: 1500m fel
Menetidő: 6-7 óra
Táv: 15km

Fotók: georgiastartshere, georgiantravelguide

4. nap - akklimatizációs túra (kb. 4000m-ig)

 Szállás: kemping/Bethlemi-menedékház (3650m)

Túra: Bethlemi-menedékház (3650m) - akklimatizációs túra a Bethlemi templomig (kb. 4000m) - Bethlemi-menedékház (3650m)

A mai napon, a délelőtti órákban folytatjuk akklimatizációs túránk következő lépcsőfokát, mely segítségével remélhetőleg következő nap a Kazbek csúcsára is feljutunk majd! Kis zsákunkat hátunkra véve elindulunk a Bethlemi templom irányába, ahol megérkezésünk után egy rövid időt is eltöltünk, a magasság megszokása végett.

A kis templom elérést követően visszaindulunk szálláshelyünk, a Bethlemi-menedékház felé, ahová nagy valószínűséggel a kora délutáni órákban érünk majd vissza. A délután elkövetkező részében összepakoljuk zsákjainkat, s korán nyugovóra térünk, tekintettel a következő napi csúcsmászásra, s a kora hajnali - 02.00 óra - indulásunkra!

Fontos! Magashegyi mászásunk minden egyes napján - az akklimatizáció megszerzésének és ezáltal a Kazbek-csúcs (5054m) elérésének érdekében - lassú, egyenletes, "kíméletes" tempóban haladunk majd! 

Szintemelkedés: kb. 400m fel - 400m le
Menetidő: 3-4 óra
Táv: 4km

Fotók: georgiantravelguide

5. nap - túra a Kazbek-csúcsára (5054m) - The Summit Day!

 Szállás: kemping/Bethlemi-menedékház (3650m)

Túra: Bethlemi-menedékház (3650m) - ABC (3860m) - Khmaura-sziklák - C1-fennsík (4300m) - Kazbek-csúcs (5054m) - C1-fennsík (4300m) - Khmaura-sziklák - ABC (3860m) - Bethlemi-menedékház (3650m)

A mai napon 1-2 órával éjfél után, még sötétben indítjuk el a csúcstámadást. Szép lassan, egyenletesen, de folyamatosan araszolgatunk majd egyre feljebb s feljebb. Kb. 1 óra túrával érjük majd el a 3860 méteren található ABC-t, ahonnan megkezdjük utunkat, mely a Khmaura sziklák alatt halad majd.

Fontos! Ebben a magasságban - napunk során végig - nagyon lassan egyenletesen, szinte lépésről-lépésre fogunk majd haladni, s tesszük ezt azért, hogy szervezetünket segítsük az 5000 méter feletti magassághoz való alkalmazkodásban, és így elősegítsük a Kazbek-csúcs elérését!

Ezt követően folytatjuk utunkat, s mire elérjük a 4300 méteren található "C1-fennsíkot", már a napfelkeltében is reménykedhetünk, s már nappali világosban folytathatjuk utunk-at. A platót elhagyva, még egy meredek kaptató vár ránk, melynek leküzdését követően megkezdjük a csúcstámadást. A Kazbek 5054 méter magas csúcsát a kora délelőtti órákban érjük majd el.

A hegycsúcs elérését természetesen megünnepeljük egy csúcscsoki elfogyasztásával, ezt követően pedig elkészítjük a csúcsfotókat, s a már felfelé megismert útvonalon megkezd-jük ereszkedésünket a Bethlemi-menedékház irányába, ahol az éjszakát ismét töltjük.

Szintemelkedést: 1400m fel - 1400m le
Menetidő: kb. 12-15 óra
Táv: 13km

Fotók: georgiantravelguide

6. nap - Tartaléknap

Ez a nap, magashegyi mászásunk tartalék napja, arra az esetre, ha előző nap az időjárás, vagy a kedvezőtlen körülmények esetlegesen nem teszik lehetővé a csúcsmászást, ezen a napon még kapunk egy esélyt.

Figyelem! Csoportunk a csúcshódítás napján minden esetben együtt marad! Együtt veszi igénybe vagy az előző napot, vagy a tartaléknapot!

Abban az esetben, ha a tartalék napot nem kell csúcsmászásra igénybe vennünk, ezt a napot Kazbegiben töltjük majd a környék felfedezésével, kirándulással, pihenéssel...

7. nap - túra Kazbegibe (1670m)

 Szállás: Kazbegi (1670m) - hotel/panzió/magánszállás...

Túra: Bethlemi-menedékház (3650m) - Gergeti gleccser - Kazbegi (1670m)

A reggeli felkelést, és reggelink elfogyasztását követően, összepakoljuk felszerelésünket s a Bethlemi-menedékházat (3650m) elhagyva, a Gergeti gleccser érintésével megkezdjük hosszú ereszkedésünket - a felfelé már megismert útvonalon - Kazbegi (1670m) irányába.

A kis településre várhatóan a délutáni órákban érkezünk meg, ahol szállásunk elfoglalását követően beülünk majd egy hangulatos helyi étterembe, egy közös, remélhetőleg ünnepi vacsorára! Természetesen a sikeres csúcsmászást ünneplő vacsorára !

Szintemelkedés: 2000m le
Menetidő: 5-6 óra
Táv: 15km

Fotók: wikipédia, georgiastartshere, georgiantravelguide

8. nap - hazautazás

 Hazautazás: egyénileg/együtt

Utazás: Grúzia/Kazbegi (1670m) - Grúzia/Kutaisi - kb. 325km/ 5-6 óra kisbusszal/taxival.

Mai napunk a hazautazással telik majd. 

Hazautazás: Grúzia/Kutaisi - Magyarország/Budapest - kb. 6-8 / 12-20 óra

 Költségeid összesen a Kazbek mászás során

 • Túravezetői díj: 149.000 Ft
 • Repülőjegy költsége: kb. 65.000-150.000 Ft
 • Nemzetközi repülőtéri illeték: kb. 25 USD
 • Transzferek díja: kb. 100 EUR/fő
 • Szállás költsége: kb. 15-25 EUR/fő/éjszaka
 • Étkezések díja: egyéni
 • Ruházat, felszerelés...stb. bérlés díja: kb. 50-80 EUR/fő
 • Teherhordó lovak díja: kb. 100 EUR/irány
 • Balesetbiztosítás költsége: min. 1500 Ft/nap-tól
 • Egyéb személyes költségeid - pl.: további transzferek, fakultatív programok...stb. díja: egyéni
 • Túravezető(k) helyszínen fizetendő költségeinek rád eső része: a jelentkezők számától függ (kb. 50-100 EUR/jelentkező)

Fontos tudnivalók

Utazás

A kiutazás és a repülőjegy vásárlása egyénileg történik! (A vásárlással érdemes meg-várni a túra indításához szükséges minimális jelentkezői létszám meglétét. Viszont. Ha a többiek jelentkezése előtt szeretnél repülőjegyet vásárolni, mindenképpen érdemes rá biztosítást kötni!)

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Grúzia/Kutaisi - kb. 6-8 / 12-20 óra repülőút. 

Repülőjegy költsége: kb. 65.000 - 150.000 Ft illetékkel együtt. Kérjük, mindenképpen vedd figyeleme, hogy a repülőjegy ára nagy mértékben függ a vásárlás időpontjától!

Nagy valószínűséggel szinte minden jelentkezőnk más járattal érkezik majd Grúziá-ba és hazautazáskor vissza Budapestre, így Kutaisi-ben lesz majd egy közös találkozási helyünk, időpontunk s innen már közösen indulunk tovább kisbuszokkal Kazbegibe. Utazás: Kutaisi - Kazbegi táv: kb. 325km / 5-6 óra.

Helyszínen fizetendő költségek - helyi szolgáltatónak

 • a szállások díja: kb. 15-25 EUR/fő/éjszaka
 • az étkezések költsége: egyéni
 • a transzferek díja: kb. 100 EUR/fő
 • a ruházat, felszerelés...stb. bérlés díja: kb. 50-80 EUR/fő
 • a teherhordó lovak költsége: kb. 100 EUR/irány
 • a túravezető(k) költségei: kb. 50-100 EUR/jelentkező (a túravezető(k) költségeinek rád eső összege: a jelentkezők számától függ.)
 • a fakultatív programok díja
 • egyéb személyes költségeid

Helyszínen fizetendő költségek: kb. 120.000 Ft-nak megfelelő lári.

Találkozás időpontja

Találkozás (túravezetővel, túratársakkal): reggeli/kora reggeli órákban Kutaisiben.

Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy a weboldalon kiírt napon érkezzen ki Grúziába. Sajnos, várakozásra nem lesz lehetőségünk! A mászást a meghatározott időpontban, vagyis, - az 1. napon - mindenképpen el kell kezdenünk!

Szállás

Szállás Kazbegi (magánszállás):

 • 3-4 éjszakát egy egyszerű, de rendkívül otthonos és barátságos magánszálláson töltünk majd 
 • 2-4 ágyas szobákban alszunk, melyekben közös fürdőszoba is megtalálható
 • a szálláson biztosítanak számunkra: ágyneműt, törölközőt, papucsot, w.c papírt
 • a szállás díja bőséges, házias reggelivel: kb. 15-25 euro/fő/éjszaka

A hegyen 3-4 éjszakát kempingben/menedékházban töltünk majd. Fontos! A házban található körülmények meg sem közelítik az európai menedékházakban megszokottakat. Kérlek erre mindenképpen készüljetek! Aki számára nem jelent problémát, azok számára a sátrazást javasoljuk!

Szállás a hegyen (Bethlemi-menedékház/kemping):

 • a menedékházban priccseken alszunk majd, általában vékony szalma matracon
 • a helyiségek világítást tartalmaznak, de fűtés nincs
 • w.c megtalálható (pottyantós), de mosdó nincs
 • mivel a helyiségek fűtetlenek, mínuszos pehelyhálózsákra szükségünk lesz!
 • a priccseken derékalj/polifoam használata is erősen ajánlott
 • szállás díja menedékházban: kb. 45 GEL/fő/éjszaka
 • amennyiben a ház melletti kempingben, saját sátorban szeretnél aludni, minden sátrazáshoz szükséges felszerelést otthonról kell magaddal hoznod, de a helyszínen külön költségen bérelhetsz is
 • szállás díja kempingben: kb. 10 GEL/fő/éjszaka/sátor

Étkezés, ivóvíz

A mászás önellátó. Kazbegiben a szállás díja tartalmazza a reggeli árát is, de az ebédet-vacsorát étteremben fogyasztjuk majd el. Élelmiszert természetesen a helyi boltokban is tudsz vásárolni ha ott szeretnél.

Ha megszokott, magashegyen már korábban bevált élelmiszereket szeretnél fogyasztani - elsősorban a hegyen töltött napok során - azokat mindenképpen otthonról kell hoznod!

Ha a mászás ideje alatt - a Bethlemi-menedékháznál - főzni szeretnél, saját gázfőzőt, edényeket, evőeszközöket célszerű otthonról hozni, s a mászás során azokat használni!

Fontos! A csúcsmászásig mindenképpen vigyázzunk magunkra! A gyomorrontást lehetőség szerint próbáljuk meg elkerülni! Ennek érdekében a településeken érdemes palackozott vizet fogyasztani, és étteremben étkezni. De, ezt követően természetesen szabadon lehet próbálkozni a helyi ételekkel is :).

Jelentkezés

 • A túrára jelentkezést leadni a honlapunkon (www.trekking-tours.hu) található jelentkezési lap kitöltésével tudsz.
 • A jelentkezést követő 3 munkanapon belül a túravezetői díjat át kell utalnod, ellenkező esetben nem tudjuk elfogadni a jelentkezésed, s weboldalunk a 4. munkanapon automatikusan törli azt.
 • Ha a jelentkezést követően - 3 munkanapon belül - meggondoltad magad, s mégsem szeretnél részt venni a túrán, kérjük, jelezd ezt felénk, hogy az általad lefoglalt helyet elérhetővé tudjuk tenni más jelentkezők számára. Köszönjük!
 • Amíg a túravezetői díj nem érkezik meg a számlánkra, addig nem tekintjük érvényesnek a jelentkezésed, s addig részvételi lehetőséged sem garantált.
 • A hátralék átutalására - amint esedékessé válik - szintén 3 munkanap áll rendelkezésedre, ellenkező esetben weboldalunk automatikusan törli a jelentkezésed.
 • Amennyiben átutaltad a túravezetői díjat, de - a túra indításához szükséges jelentkezői létszám nem jött össze s - a túra nem indul, természetesen a befizetett díjat visszautaljuk számodra, vagy beszámítjuk egy másik túra túravezetői díjába.

Szükséges felszerelés

A részletes felszerelés listát a felszerelések pont alatt találod. Kérjük, figyelmesen olvasd el, s próbáld megfogadni tanácsainkat.

Terület

A Kazbek egy alvó, szunnyadó tűzhányó, mely Grúzia és az oroszországi Észak-Oszétia-Alania határán fekszik. Grúzia 3. és a Kaukázus hegység 7. csúcsa, de a Kaukázus második legmagasabb vulkáni csúcsa is egyben az Elbrusz után.

Nevének grúz jelentése: "Gleccsercsúcs" vagy "Fagyos hidegcsúcs"!

Időjárás

Mivel a Kazbek is egy 5000 méter feletti magashegy, az időjárása, mint minden hegynek kiszámíthatatlan tud lenni. Sok esetben nyáron az erős napsütés miatt kell aggódni, pár nap, pár óra múlva pedig lehet, hogy elő kell venni a hátizsákból a meleg holmit, mert hóviharba kerültünk.

Turistaszempontból a magashegyek egyik nagyon lényeges jellegzetesség, hogy nyáron a reggeli égbolt tiszta és derült, déltájban azonban beborul, és gyakran havazik. Délután sok esetben hűvös, viharos, időre számíthatunk.

A Kazbek megmászásának ideális időpontja a június-szeptember közötti időszak. Ekkor a legnagyobb az esély a szép tiszta időre, azonban bármikor elromolhat az idő, ezért a csúcstámadásra egy tartaléknap is rászánunk. A csúcson a nappali középhőmérséklet kb. -10-15 fok, de az erős napsütés miatt ezt többnek fogod érezni.

A Kazbek (5054m) időjárás előrejelzését itt találod!

A Kazbek túra nehézsége

A Kazbek (5054m) csúcsmászás egy gleccsertúra, mely fizikálisan nehéznek tekinthető, de technikai nehézséget nem tartalmazó 5000 méter fölötti csúcsmászás.

Viszont, a nagy magasságból adódó ritka levegő miatt jól felépített akklimatizálódásra van szükségünk. Az akklimatizáción túl ami még nehézséget jelent majd a számodra, a hegyvidékekre jellemző változékony időjárás, a sorozatterhelés és a csúcsmászás napján a hosszú menetidő!

A mászás során elengedhetetlen a túrázási tapasztalat, jó állóképesség, lépésbiztonság, magabiztos koordináció és a szédüléstől, tériszonytól való teljes mentesség!

Létszám

 • Minimum létszám: 5fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát.
 • Maximum létszám: 6fő.

Személyzet

Túráinkon a jelentkezők számától függően a Trekking Tours 1-2-3 fő túravezetője, s ahol szükséges az adott ország helyi túravezetője, helyi guide, idegenvezető, hivatalos kísérő, szakmai vezető, továbbá helyi teherhordók és parkőrök...stb. vezetik a túrákat, vesznek részt a túrák lebonyolításában. De, őket az európai térségben minden esetben helyben, saját magatoknak, saját külön költségen kell felfogadnotok. Mi a Trekking Tours túra-vezetést, túraszervezést biztosítjuk számotokra.

Biztosítás

Balesetbiztosítás. A mászáshoz mindenképpen olyan TOP típusú balesetbiztosítást ajánlunk, kiegészítve "Sport Extra szolgáltatással", amely a magashegyi, és speciális helyszínekről történő mentést (pl. helikopteres mentés) is tartalmazza. Akinek van ÖEAV igazolványa, mindenképpen hozza magával.

Fontos! Szeretném felhívni minden kedves résztvevőnk figyelmét, hogy a balesetbiztosítás megkötése, a túrán való részvétel feltétele. Mindenki számára kötelező! (Túráink túravezetői díja a balesetbiztosítás díját nem tartalmazza. Ennek megkötését kötelezően mindenkinek külön kell vállalnia!)

Aki a túra teljes időtartamára nem rendelkezik érvényes balesetbiztosítással, úgy az életében, testi épségében, egészségében, felszerelésében bekövetkező károkat a biztosító helytállási követelményének hiányában Ő maga köteles viselni!

Néhány online is köthető lehetőség: online balesetbiztosítás

Útlemondási (storno) biztosítás. E biztosítás megkötésével tudod biztosítani saját magad számára, hogy a túra kezdete és közbeni váratlan esemény (pl. betegség, baleset, haláleset) esetén az általad választott biztosító megtérítse számodra a túravezetői díj lemondási költségének ellenértékét. (Megkötése egyéni döntés függvénye. Természetesen nem kötelező. Díját a túravezetői díj nem tartalmazza.)

Útiokmányok

 • Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel - amely a beutazástól számított 6 hónapon belül még érvényes - utazhatnak Grúziába.
 • Nem magyar állampolgárok az illetékes grúz nagykövetségen érdeklődhetnek beutazásuk feltételeiről.

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv az orosz, de sok helyen angolul is beszélnek.
 • A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel.

Valuta

 • Grúziában a lári a hivatalos fizetőeszköz.
 • A legcélszerűbb dollárt vagy eurót kivinni, amit Tbilisziben lárira tudunk váltani.
 • De, dollárból, euróból nagyobb címletet célszerű kihozni, mert azok átváltása kedvezőbb.

Ajánlott költőpénz

 • Minimum 120.000 Ft-nak megfelelő /euro/dollár/lári.
 • Figyelem! Bank automaták csak Tbiliszi-ben vannak!

Helyszínen fizetendő költségek - helyi szolgáltatónak

 • szállások díja
 • étkezésed költsége
 • transzferek díja
 • teherhordó lovak költsége
 • egyéb személyes költségeid - attól függően, hogy az adott térségben milyen egyéb szolgáltatásokat veszel igénybe (pl.: helyi guide, idegenvezető, hivatalos kísérő díja, helyi szakmai vezető költsége, teherhordók és parkőrök díja...stb.)

Nyilatkozat

Mivel a hegyek időjárása rendkívül változékony és kiszámíthatatlan ezért mindenképpen fenntartjuk a jogot, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén - eső, köd, rossz látási viszonyok, hóvihar...stb. - megváltoztassuk a programot!

A programok megváltoztatásakor természetesen a résztvevők biztonságát, egészségük védelmét tartjuk a legfontosabbnak, s ennek érdekében az se kizárt, hogy le kell mondanunk egy-egy csúcstámadásról!

A körülmények, az időjárás megítélése a túravezető feladata, s az Ő döntését kötelező-en minden résztvevőnek el kell fogadnia!

Fontos! A magashegyi mászások, túrák során sok a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény, mint például az időjárás. A világméretű klímaváltozás sajnos a hegyeket sem kíméli. A hegyek időjárása extrém módon változékony és kiszámíthatatlan lett, az extrém időjárás okozta rendkívüli körülmények pedig egyre gyakoribbá váltak. Ennek okán a túra eredményességét - csúcsmászás - garantálni nem tudjuk! Amennyiben a mászás során a kitűzött hegycsúcsot nem sikerül teljesíteni, a Trekking Tours felelősségre nem vonható és kártérítésre, a túravezetői díj visszafizetésére nem kötelezhető!

Figyelem! Túráink, mászásaink során minden esetben egészségünk, testi épségünk védelmét tartjuk a legfontosabbnak! Mindenáron csúcsmászásra, "egyszer élünk csapassuk" hozzáállásra kérjük nálunk ne számíts! Még csoportnyomásra sem!

Fontos! Kérjük, túráinkra való jelentkezés előtt fontold meg, hogy indokolt esetben a csúcsmászás elengedése elfogadható, s kezelhető e számodra, s jelentkezésed ezt követően add csak le! Köszönjük szépen!

Fontos! 3000-4000-5000 méter feletti túráinkon fenntartjuk a jogot, hogy azon jelent-kezőinket akik a választott túrájuk sikeres teljesítéséhez a helyszínen nem rendelkeznek 

(s evvel veszélyeztetik a saját és a csoport biztonságát, időbeosztását):

 • megfelelő ruházattal, bakanccsal
 • megfelelő állóképességgel, erőnléttel
 • korábbi magashegyi túratapasztalattal
 • fizikai-mentális felkészültséggel, a helyszínen eltanácsolhatjuk a túrától!

Ruházat

Fej, arc:

Baseball sapka / kalap, meleg polár sapka, csősál, napkrém (min. 30 faktoros), faktoros ajakír, napszemüveg - UV szűrős (legcélszerűbb a gleccserszemüveg).

Törzs:

Technikai aláöltözet (normál pamutpóló nem túl megfelelő, hiszen nehezen szárad), vastag polár, softshell dzseki, vízálló, szélálló technikai kabát / esőkabát lehetőleg lélegző (Gore-Tex), 2 pár! szélálló, vízálló, közepes vastagságú kesztyű.

Láb:

Meleg hosszúnadrág, vízálló, szélálló technikai nadrág / esőnadrág lehetőleg lélegző (Gore-Tex), zokni, kamásli. Fontos! Erre a túrára mindenki kényelmes, bejáratott túrabakancsot hozzon ami, vízálló, meleg és merevtalpú, hogy hágóvasat tudjunk rá csatolni. Nyári trekking bakancs nem megfelelő!

Eszközök

Túrafelszerelés:

Fejlámpa
Ezen a túrán fejlámpa mindenképpen legyen nálatok, hiszen a csúcshódítás reggelén sötétben induluk, s nagy szükségünk lesz rá. Az elemek, akkumulátorok állapotát, kérjük, otthon ellenőrizd le, hiszen a hegyen, a mászás során nem lesz lehetőség a töltésükre! A legbiztonságosabb, ha két fejlámpával rendelkeztek. Jó, ha van egy tartalék is nálatok!

Napszemüveg, gleccserszemüveg, síszemüveg
Figyelem! Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy ebben a magasságban nagyon fontos az arc és a szem napfény elleni védelme, hiszen a magasság emelkedésével, a fokozatosan erősödő napsugárzás extra veszélyekkel jár!   

Technikai ruházat
Kérjük, amennyiben lehetséges, a túra során technikai aláöltözetet, ruházatot viselj. A pamutpóló, pulóver ... stb. nem túl megfelelő, hiszen nehezen szárad.  

A csúcstúra során magaddal vitt hátizsák 
A hátizsákod melyet a csúcsmászás napján magaddal hozol majd maximum 30-35 literes legyen! Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy erre a magashegyi mászásra csak a nélkülözhetetlen, létfontosságú felszerelést hozza magával, extra súllyal ne lassítsuk a tempónkat, extra nehézséget ne okozzon senki saját magának! Így, kérnénk mindenkit, hogy jól átgondoltan pakolja össze a felszerelését, hátizsákját! Mindegyiket :).

A táborokig használatos hátizsák
A táborokig természetesen érdemes egy nagyobb hátizsákba pakolni - s a teherhordó lovakkal feladni - amelyet a csúcstúra idejére a táborokban hagyunk majd.

Fontos! A legcélszerűbb olyan hátizsákokat hozni amelyek rendelkeznek esővédővel, s amelyekbe a technikai felszerelést is bele lehet tenni!

Túrabot
Erre a túrára, kérjük hozzatok túrabotot - ami lehetőleg könnyű és teleszkópos - hiszen a mászás során szinte végig nagy szükségünk lesz rá!

Pulzoximéter
Véroxigénmérő - a magashegyi trekking során evvel mérjük majd az akklimatizáció szintjét - a pulzoximétert a Trekking Tours biztosítja a számotokra.

Technikai felszerelés:

1db sisak, 1db beülő, 1db HMS (csavaros karabiner), 1db expressz, 1db túracsákány, 1 pár túrabot, 1 pár (kötözős) hágóvas.

A technikai felszereléseket  - amellyel nem rendelkezel - a Trekking Tours biztosítja a résztvevők számára!

(De, ha esetleg a repülőgépre feladandó csomagodba már nem fér bele, külön díjért a helyszínen is bérelhető.)

Alvás:

Mínuszos pehelyhálózsák
Az éjszakát menedékházban/konténerekben kialakított matraclágerekben töltjük, ahol nincs külön fűtés, így reggelre akár 0 °C-ra is hűlhet a szoba/konténer hőmérséklete, így mindenkinek az javasoljuk, hogy erre a túrára mindeképpen hozzon magával mínuszos pehelyhálózsákot!

Tisztálkodás:

Fogkrém, fogkefe, nedves törlőkendő (kis csomag), w.c papír, papírzsebkendő.

Gyógyszerek:

Láz és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, kötszer, sebfertőtlenítő szer, fásli
Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy gyógyszert nem áll módunkban biztosítani az utazáson résztvevők számára. Kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segíteni. Mindenki hozza magával a saját maga számára szükséges gyógyszereket! Alap elsősegélycsomag természetesen van a túravezetőknél, ami az utasok rendelkezésére áll!

Ennivaló:

Termosz / kulacs, gázfőző, edény, gyufa, májkrém, szalámi, majonéz, szendvics, csoki, müzli-szelet, egyebek - egyéni igény szerint.

Úti okmányok, egyebek:

Útlevél, ÖEAV igazolvány, költőpénz, fényképezőgép, balesetbiztosítás – KÖTELEZŐ!

Figyelem! A mobiltelefonokat érdemes vízhatlan tokban hozni a túrára!

0. nap - kiutazás

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Grúzia/Kutaisi - kb. 6-8 / 12-20 óra

Szállás: Kutaisi - hotel/szálloda...

1. nap - utazás Kazbegibe (1670m)

Utazás: Grúzia/Kutaisi - Grúzia/Kazbegi - kb. 325km / 5-6 óra

Szállás: Kazbegi - hotel/panzió/magánszállás...

2. nap - akklimatizációs túra (3014m)

Túra: Kazbegi (1670m) - Gergeti-Szentháromság templom (2170m) - köztes tábor (3014m) - Gergeti-Szentháromság templom (2170m) - Kazbegi (1670m)

Szállás: Kazbegi - hotel/panzió/magánszállás...

3. nap - túra a Bethlemi-menedékházig (3650m)

Túra: Gergeti-Szentháromság templom (2170m) - köztes tábor (3014m) - Gergeti gleccser - Bethlemi-menedékház (3650m)

Szállás: Bethlemi-menedékház (3650m)

4. nap - Akklimatizációs túra

Túra: Bethlemi-menedékház (3650m) - Bethlemi-templom (kb. 4000m) - Bethlemi-menedékház (3650m)

Szállás: Bethlemi-menedékház (3650m)

5. nap - túra a Kazbek csúcsára (5054m)

Túra: Bethlemi-menedékház (3650m) - Gergeti gleccser - Kazbek-csúcs (5054m) - Gergeti gleccser - Bethlemi-menedékház (3650m)

Szállás: Bethlemi-menedékház (3650m)

6. nap - Tartaléknap

Ez a nap mászásunk tartalék napja, arra az esetre, ha előző nap az időjárási körülmények nem tették volna lehetővé a csúcsmászást, itt kapunk még egy esélyt.

7. nap - túra Kazbegibe (1670m)

Túra: Bethlemi-menedékház (3650m) - Gergeti gleccser - Kazbegi (1670m)

Szállás: Kazbegi - hotel/panzio/magánszállás...

8. nap - hazautazás

Utazás: Kazbegi (1670m) - Kutaisi - kb. 325km / 5-6 óra

Hazautazás: Grúzia/Kutaisi - Magyarország/Budapest - kb. 6-8 / 12-20 óra 

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2023
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
6
3
7
4
0
9