Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF
Ararát (5137m) - magashegyi trekking
Indulásig már csak
4
nap van hátra

Ararát

Ararát (5137m) - magashegyi trekking

2024
júl.
24
júl.
31
Túra nehézség:
         
Technikai nehézség:
         
Magasság:

5137m

Létszám:

8-15 fő

 

 Ararát (5137m) - magashegyi trekking

Egy titokzatos, misztikus hegy, mely az emberiség bölcsője volt, s ahol Noé bárkája megfeneklett!

Egy rendkívüli szépségű, legendás csúcs, melyet szikrázó örök hó borít, s törökül Agri Daginak, vagyis a "Fájdalom hegyének" hívnak!

 Kiknek ajánljuk az Ararát túrát?

Már jártál 4000 méter feletti hegycsúcson, gleccsertúrán? Már szeretnéd kipróbálni magad egy technikai nehézséget nem tartalmazó 5000 méter feletti csúcson? 

Szeretnél részt venni egy páratlan, rendkívüli, magashegyi kalandon? Szeretnéd meghódítani Törökország legmagasabb pontját, az "Örmény óriást" az Ararátot? Ha igen. Itt a helyed! Tarts velünk!

 Fontos! Megfelelő tempó kiválasztása!

Magashegyi túráink során - az akklimatizáció megszerzésének s ezáltal a kitűzött hegycsúcsok elérésének érdekében - minden esetben lassú, egyenletes, "kíméletes" tempóban haladunk majd!

Ennek - lehetőleg korábbi magashegyi túrák során szerzett gyakorlati tapasztalaton alapuló - megértését s a túrákon való alkalmazását, együttműködésed, köszönjük! (A Te érdekedben tesszük!)

 Akklimatizációs túra! Korábbi túratapasztalat!

Fontos! Az Ararát (5137m) magashegyi trekkinget megelőzően - május/június hónapban - akklimatizációs céllal vegyetek részt egy min. 3000-4000 méter feletti hegy megmászásán!

Figyelem! Az Ararát magashegyi csúcstúrára jelentkezésed feltétele: korábbi magashegyi túrákon való részvétel, magashegyi tapasztalat, mely min. 1db 3000 méter feletti hegycsúcs sikeres teljesítését jelenti!

summits - 7túra teljesítése a Trekking Toursszal

Teljes túrakínálatunkat és "7 summits" oldalunkat itt láthatjátok!

Már túráztál a Trekking Toursszal, s még további túrákat tervezel? Teljesíts velünk 7 túrát, s hűségedért ajándéktúrával jutalmazunk!

 Túravezetőid

Az Ararát (5137m) magashegyi trekking során túravezetőid a Trekking Toursnál 7000-8000 méter magas csúcsokat is meghódító magashegyi hegymászók lesznek!

Túravezetők száma 8-15 fő jelentkező esetén:

 • 1 fő Trekking Tours túravezető és
 • 1 fő kötelező helyi kísérő vezeti a túrát!   

Kiscsoportos túránkon garantált a magas szintű szakértelem, a kiváló hangulat és a páratlan szépségű magashegyi környezet!

 Trekking nehézsége

Az Ararát, e szelíd óriás csúcsa nyári körülmények között egy tipikus "trekking csúcs", vagyis, meghódítása nem tartalmaz jelentős technikai nehézséget "csak" gyaloglást!

Viszont, az 5000 méter feletti magasságból adódó ritka levegő miatt, jól felépített akklimatizációra van szükségünk! Az akklimatizáción túl ami még nehézséget jelent majd számodra, az a hegyvidékekre jellemző rendkívül változékony időjárás, a sorozatterhelés és a hosszú menetidők!

 Az Ararát időjárás előrejelzését itt találod!

Fontos tudnivalók
Ajánlott korhatár: 20-60 év 
Túra típusa: magashegyi trekking
Időtartam: 8 nap

Túravezetői díj: 120 000,- Ft / fő
Előleg: 70 000,- Ft - mely jelentkezéskor fizetendő
Hátralék: 50 000,- Ft - a túra előtt 2 hónappal fizetendő  

Repülőjegy költsége: kb. 110 000,- Ft - tól
Trekking költsége: kb. 450 euró

Ár tartalmazza:

 • a Trekking Tours túravezetést   
 • a Trekking Tours szervezést   
 • a felszerelés használatot  
 • a magyar túravezető költségeit
 • a felkészülésedhez szükséges tanácsadást 

Ár nem tartalmazza:   

 • a trekking költségét
 • a további étkezések díját
 • a repülőjegy költségét + repülőtéri illetéket
 • a baleset és útlemondási biztosítás díját
 • a további személyes kiadásaid költségét
 • a fakultatív programok díját

Utazás: Magyarország/Budapest-Törökország/Van kb. 6 óra

Túravezetők
Térkép:
Helyek, magasságok:
 • Van
 • Akdamar-sziget
 • Muradiye-vízesés
 • Dogubayazit
 • Eli falu (2200m) - nomád kurd falu
 • Camp I. (3200m)
 • Camp II. (4200m)
 • Ararát peak (5165m)
 • Isaac Pasha Palace
 • Noah's Ark Museum
 • Meteor Crater
Túravezetői díj:
120.000 Ft / fő

Beutazási feltételek - Törökország

Törökországba a turisztikai célú beutazás - folyamatosan frissített - feltételeit a Konzuli Szolgálat oldalán: itt láthatjátok! Kérjük, figyelmesen olvassátok el! Köszönjük!

Figyelem! A beutazás feltételeinek való megfeleléséről mindenki - az oldalon található kritériumoknak megfelelően - saját maga köteles gondoskodni!

1. nap - kiutazás - utazás Dogubayazit-ba

 Kiutazás: egyénileg / együtt.

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Törökország/Van - kb. 6 óra repülőút

Utazás: Törökország/Van - Törökország/Dogubayazit - 173km / kb. 2,5-3 óra

Szállás: Dogubayazit - hotel

Magashegyi trekkingünk első napja az utazással telik majd. Miután leszálltunk Van-ban, a repülőtérről Dogubayazit településre utazunk, melynek időtartama kb. 2,5-3 óra. 

Dogubayazit-ba a késő délutáni órákban érkezünk meg, de azért még lesz időnk egy rövid városnézésre, vacsorára mielőtt kényelmes szállodánkban nyugovóra térünk. Amit, viszonylag korán megteszünk, készülve a következő nap kezdődő trekkingre.

2. nap - túra a Camp I.-be (3200m)

 Szállás: Camp I. (3200m) - sátor

Utazás: Törökország/Dogubayazit - Törökország/Eli Village - kb. 1-2 óra

Túra: Eli Village (2200m) - Camp I. (3200m)

Szállás: Camp I. (3200m) - előre telepített sátorban

A mai napon indul magashegyi trekkingünk mely az Ararát 5137 méter magas ősi, legendás csúcsára vezet! Reggelink elfogyasztását követően Eli faluba (2200m) utazunk, mely egy nomád, kurd falu, s ahol családias környezetben megebédelünk, teázunk, s ahol felszerelésünk nagy részét átpakoljuk a teherhordó lovak hátára, s ahonnan elkezdődik várva-várt magashegyi gyalogtúránk!

A falut elhagyva túránk csodálatos, jellegzetes vulkanikus környezetben indul a 3200 méteren található egyes tábor irányába. Ösvényünk nomád kecskepásztor kunyhók, s dimbes-dombos törmelék lejtőkön halad, míg 4-5 órás gyaloglással meg nem érkezünk a Camp I. - be (3200m), ahol már saját sátrainkban alszunk, de teljes ellátást kapunk, vagyis reggelit, ebédet, vacsorát, s az ivóvíz is folyamatosan rendelkezésünkre áll majd.

Fontos! Ebben a magasságban - mászásunk során végig - lassú, egyenletes tempóban haladunk majd, és tesszük ezt azért, hogy szervezetünket segítsük a 3-4-5000 méter feletti magassághoz való alkalmazkodásban, s ezáltal az Ararát-csúcsának elérésében! Ennek megértését, s együttműködésed, köszönjük! (Részletesebben itt olvashatod!)

Szintemelkedés: 1000m fel
Menetidő: 4-5 óra

3. nap - akklimatizációs túra a Camp II.-be (4200m)

 Szállás: Camp I. (3200m) - sátor

Túra: Camp I. (3200m) - Camp II. (4200m) - Camp I. (3200m)

Szállás: Camp I. (3200m) - előre telepített sátor

Magashegyi trekkingünk második napján akklimatizációs túrára indulunk, következő napi célpontunk felé a Camp II. - be vagyis 4200 méteres magasságba. Miután leküzdöttük az 1000 méteres szintkülönbséget, egy rövid időt eltöltünk ebben a magasságban, majd visszatérünk a Camp I. - be (3200m) ahol az éjszakát töltjük, s ahol már vár ránk bőséges vacsoránk.

Fontos! Magashegyi mászásunk minden egyes napján - az akklimatizáció megszerzésének s ezáltal az Ararát-csúcs (5137) elérésének érdekében - lassú, egyenletes, "kíméletes" tempóban haladunk majd!

Szintemelkedés: 1000m fel - 1000m le
Menetidő: 6-7 óra

4. nap - túra a Camp II.-be (4200m)

 Szállás: Camp II. (4200m) - sátor

Túra: Camp I. (3200m) - Camp II. (4200m)

Szállás: Camp II. (4200m) - előre telepített sátor

A reggelink elfogyasztását követően megkezdjük trekkingünket a Camp II.-be (4200m). Túránk a már tegnap megismert útvonalon halad majd, csak ma már az estét / éjszakát - pontosabban, annak egy kis részét - itt töltjük. Reggel érdemes, viszonylag korán felkelni s elkezdeni a mai napi etapot, hogy az éjfél után induló csúcstámadás előtt még legyen lehetőségünk a pihenésre.

Napközben csomagolt élelmiszert fogyasztunk majd, viszont délután a kettes táborba való megérkezést követően lesz lehetőségünk bőséges meleg vacsora fogyasztására. Fontos! Hiszen holnap minden kalóriára s erőtartalékra szükségünk lesz :). Vacsora után korán nyugovóra térünk, s megpróbálunk pihenni a "Nagy Nap" előtt!

Fontos! Magashegyi mászásunk minden egyes napján - az akklimatizáció megszerzésének s ezáltal az Ararát-csúcs (5137) elérésének érdekében - lassú, egyenletes, "kíméletes" tempóban haladunk majd!

Szintemelkedés: 1000m fel
Menetidő: 5-6 óra

5. nap - The Summit Day! - A csúcstámadás napja!

 Szállás: Camp I. (3200m) - sátor

Túra: Camp II. (4200m) - Ararát (5137m) - Camp II. (4200m) - Camp I. (3200m)

Szállás: Camp I. (3200m) - előre telepített sátor

Éjfél előtt felkelünk, s egy rövid "reggelit" követően, fejlámpáink fényénél megkezdjük a csúcstámadást. Célunk az Ararát - e titokzatos, hóval borított, fenséges vulkán - 5137 méter magas csúcsának meghódítása, vagyis, Törökország legmagasabb pontjának elérése!

A Camp II.-t elhagyva, rövid időn belül felcsatoljuk a hágóvasakat, s így kelünk át a hóval fedett szakaszokon. Amennyiben az időjárás és az erő is velünk van :) a napfelkeltét már az Ararát csúcsán állva, a magyar zászlót lobogtatva nézhetjük!

A hegycsúcs elérését követően leereszkedünk a kettes táborba, ahol tartunk egy rövid pihenőt, majd folytatjuk az ereszkedést az egyes táborba, ahol az éjszakát töltjük, s itt, remélhetőleg az estét a sikeres csúcshódítás ünneplésével is töltjük majd!

Fontos! Ebben a magasságban - napunk során végig - nagyon lassan egyenletesen, szinte lépésről-lépésre fogunk majd haladni, s tesszük ezt azért, hogy szervezetünket segítsük az 5000 méter feletti magassághoz való alkalmazkodásban, és így elősegítsük az Ararát 5137 méter magas csúcsának elérését! Ennek megértését, s együttműködésed, köszönjük! (Részletesebben itt olvashatod.)

Szintemelkedés: 1000m fel - 2000m le
Menetidő: 9-10 óra

6. nap - túra Eli Village-be - utazás Dogubayazit-ba

 Szállás: Dogubayazit - hotel

Túra: Camp I. (3200m) - Eli Village (2200m)

Utazás: Törökország/Eli Village - Törökország/Dogubayazit kb. 1-2 óra

Program: délután városnézés Dogubayazit-ban

Szállás: Dogubayazit - hotel

A reggelink elfogyasztását követően leereszkedünk Eli faluba, ahol a teherhordó lovak hátáról lekerül a felszerelésünk, s innen az autók viszik majd tovább - természetesen minket is - Dogubayazit-ba, ahol az éjszakát töltjük. Hotelünkben - 5 nap után - lesz lehetőségünk zuhanyozni, hajat mosni s kipihenni a mászás fáradalmait.

7. nap - városnézés

 Szállás: Dogubayazit - hotel

Program: városnézés

Szállás: Dogubayazit - hotel

A mai napon városnéző túrára indulunk Dogubayazit-ba s környékére. Megnézzük a Ishak Pasa Palotát, Noah's Ark múzeumot és a Meteor krátert...stb.

8. nap - hazautazás

 Hazautazás: egyénileg / együtt

Utazás: Törökország/Dogubayazit - Törökország/Van - 173km / kb. 2,5-3 óra

Hazautazás: Törökország/Van - Magyarország/Budapest - kb. 6 óra repülőút

Fontos tudnivalók

Utazás

A kiutazás egyénileg történik, de igény esetén együtt is utazhatunk. Viszont erre többnyire akkor van esély, ha együtt, azonos időben vásárolunk repülőjegyet.

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Törökország/Van kb. 6 óra repülőút, transzferekkel együtt. 

A repülőjegy költsége: 110.000,- Ft - tól
Kérjük, mindenképp vedd figyeleme, hogy a repülőjegy ára nagy mértékben függ a vásárlás időpontjától!

Amennyiben más járattal érkezel a van-i repülőtérre, taxival kell jönnöd Van-ba a szállásunkra. S természetesen vissza is.

A van-i repülőtérről a szállásunkra s vissza kisbusszal utazunk majd. Melynek időtartama: kb. 1 óra.

Trekking költsége

Trekking költsége: kb. 450,- euro-tól

Trekking költsége tartalmazza:

 • a helyi transzferek díját
 • a szállás költségét a trekking során - 4 éjszaka
 • a szállás költségét reggelivel Van-ban - 2 éjszaka
 • a szállás költségét Dogubayazit-ban - 2 éjszaka
 • a sátorbérlés díját a trekking során - 4 éjszaka
 • a csúcsengedély költségét
 • a kötelező helyi vezető díját
 • az étkezés költségét a trekking során
 • a tábori személyzet díját
 • a teherhordó állatok költségét a trekking alatt
 • a fakultatív programok díját

Találkozás időpontja

Találkozás: Van - hotel

Azokkal, akik nem velünk együtt repülnek, a szállodában fogunk találkozni. De, szeretnénk mindenkit megkérni, hogy a megbeszélt napon érkezzen ki Törökországba. Sajnos, várakozásra nincs lehetőségünk! A trekkinget az adott időpontban el kell kezdenünk!

Szállás

A trekking során 4 éjszakát szállodában töltünk majd. 2 éjszakát Van-ban és 2 éjszakát Dogubayazit-ban. Szállásunk költsége a reggeli árát tartalmazza, viszont a további étkezéseket mindenkinek saját magának kell fizetnie.

A hegyen töltött 5 nap alatt viszont sátorban fogunk aludni. A sátrunkat s a további felszerelésünket egyaránt teherhordó állatok viszik a trekking ideje alatt. Sátrunkat vihetjük otthonról vagy kint is bérelhetjük 50 euró / nap díjért.

Étkezés, ivóvíz

A hotelekben a szállás költségében a reggeli ára is benne található. Viszont a további étkezéseket mindenki, saját maga finanszírozza.

A trekking során a hegyen, teljes ellátást kapunk majd. Viszont, otthonról érdemes hozni a számotokra fontos élelmiszereket, vagy amelyekről úgy gondoljátok, hogy a hegyen, nagyobb magasságban el tudjátok fogyasztani.

Termosz / kulacs, csoki, müzli-szelet, energiaszeletek, egyebek - egyéni igény szerint, amit a teljes ellátás mellett még szükségesnek gondoltok.

Jelentkezés

 • A túrára leggyorsabban a honlapunkon (www.trekking-tours.hu) található jelentkezési lap kitöltésével tudsz.
 • A jelentkezést követően 3 munkanapon belül az előleget el kell küldened, ellenkező esetben töröljük a foglalásod.
 • Ha jelentkezés után meggondoltad magad, és mégsem szeretnél részt venni a túrán, kérjük, jelezd ezt felénk.
 • Amíg az előleg nem érkezik meg a számlánkra, addig nem tekintjük érvényesnek a jelentkezésed.
 • A részvételi költség hátralékát legkésőbb az utazás előtt két hónappal kell átutalni a számlánkra.
 • Amennyiben átutaltad az előleget vagy a teljes túravezetői díjat, de a magashegyi trekking nem indul, természetesen a befizetett díjat visszautaljuk a számodra vagy beszámítjuk egy általad választott másik út díjába.

Szükséges felszerelés

A részletes felszerelés listát a felszerelések pont alatt találod. Kérjük, figyelmesen olvasd el, s próbáld megfogadni tanácsainkat.

Terület

Az Ararát-hegység Törökország és Örményország határán fekszik, s az Aras-folyó völgyének szürke, zord fennsíkja fölé magasodik. A hegység 5000 méter feletti csúcsai mind török területen találhatóak.

Az Ararátnak valójában két csúcsa van, egymástól 11 kilométeres távolságban. A Nagy-Ararát, amely 5165 méterével Törökország legmagasabb pontja, és a Kis-Ararát, amely 3925 méter magasan emelkedik a tenger szintje fölé.

Az Ararát első meghódítására 1829-ben került sor, amikor egy 37 éves német professzor, Johann Jacob von Parrot harmadik próbálkozásra feljutott a csúcsára.

Időjárás

Mivel az Ararát már egy ötezer méter fölötti magashegy, az időjárása, mint minden hegynek kiszámíthatatlan tud lenni. Sok esetben nyáron az erős napsütés miatt kell aggódni, pár nap, pár óra múlva pedig lehet, hogy elő kell venni a hátizsákból a meleg holmit, mert hóviharba kerültünk.

Turistaszempontból a magashegyek egyik nagyon lényeges jellegzetesség, hogy nyáron a reggeli égbolt tiszta és derült, déltájban azonban beborul, és gyakran havazik. Délután sok esetben hűvös, viharos, időre számíthatunk.

Az Ararát megmászásának ideális időpontja a július-szeptember közötti időszak. Ekkor a legnagyobb az esély a szép tiszta időre, azonban bármikor elromolhat az idő, ezért a csúcstámadásra két napot szánunk. A csúcson a nappali középhőmérséklet kb. -10 fok, de az erős napsütés miatt ezt többnek fogod érezni.

Az Ararát időjárás előrejelzését itt találod.

Túra nehézsége

Az Ararát (5165m), e "szelíd óriás"csúcsa is egy tipikus "trekking" csúcs, vagyis meghódítása nem tartalmaz technikai nehézséget csak gyaloglást.

Viszont, a magasságból adódó ritka levegő miatt jól felépített akklimatizálódásra van szükségünk. Az akklimatizáción túl ami még nehézséget jelent majd a számodra, a hegyvidékekre jellemző változékony időjárás, a sorozatterhelés és a menetidő.

Az Ararát magashegyi trekking fizikálisan nehéznek mondható, de sportos erőnléttel végigjárható. Viszont elengedhetetlen a túrázási tapasztalat, lépésbiztonság, magabiztos koordináció és a szédüléstől, tériszonytól való teljes mentesség. Alapfeltétel a hágóvas használatának ismerete is.

FONTOS! Az Ararát (5165m) trekkingen való részvétel alapfeltétele, minimum már egy 3000 méter feletti csúcsmászáson való részvétel. Vagyis, ha már legalább egyszer megtapasztaltad az evvel járó fizikai nehézségeket s az oxigénhiány okozta tüneteket.

Létszám

 • Minimum létszám: 8fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát.
 • Maximum létszám: 15fő.

Személyzet

A jelentkezők számától függően a Trekking Tours 1 vagy 2 túravezetője.

Túravezetők száma 8-15 fő jelentkező esetén:

 • 1 fő Trekking Tours túravezető és
 • 1 fő kötelező helyi kísérő vezeti a túrát.   

Na, de miben lehetünk a segítségedre? Miért van nagy jelentősége annak, ha magashegyi hegymászók, valódi 5000 méter feletti magashegyi tapasztalattal rendelkező túravezetők segítik utad a trekking során?

Tudni érdemes, hogy az Ararát csúcsának elérése elsősorban a sikeres akklimatizáció függvénye! S kiknek lenne ebben nagyobb tapasztalata, mint azoknak a hegymászóknak akik már kipróbálták magukat 7-8000 méter magas csúcsokon is.

Segítünk majd Neked a megfelelő - lehetőleg a csúcsra is felvezető :) - tempó kiválasztásában, figyelünk a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, segítségedre leszünk a magashegyi betegség elkerülésében, s pulzoximéterrel folyamatosan mérjük a véroxigén -szintedet. Melynek értéke megmutatja az akklimatizációd mértékét.

Tehát, az akklimatizálódás területén szerzett tapasztalatunknak köszönhetően, tökéletes biztonságban érezheted magad!

Biztosítás

Biztosítás. A túrához mindenképpen olyan „TOP” típusú poggyász- és balesetbiztosítást ajánlunk, kiegészítve a „Sport Extra” szolgáltatással, amely a magashegyi és speciális helyszínekről történő mentést (pl. helikopteres mentést) tartalmazza. Akinek esetleg van ÖEAV igazolványa, mindenképpen hozza magával.

Fontos! Szeretném felhívni minden kedves résztvevőnk figyelmét, hogy a balesetbiztosítás megkötése, a túrán való részvétel feltétele. Mindenki számára kötelező! (Túráink túravezetői díja a balesetbiztosítás díját nem tartalmazza. Ennek megkötését kötelezően mindenkinek külön kell vállalnia!)

Aki a túra teljes időtartamára nem rendelkezik érvényes balesetbiztosítással, úgy az életében, testi épségében, egészségében, felszerelésében bekövetkező károkat a biztosító helytállási követelményének hiányában Ő maga köteles viselni!

Néhány online is köthető lehetőség: online balesetbiztosítás

Útlemondási (storno) biztosítás. E biztosítás megkötésével tudod biztosítani saját magad számára, hogy a túra kezdete és közbeni váratlan esemény (pl. betegség, baleset, haláleset) esetén az általad választott biztosító megtérítse számodra a túravezetői díj lemondási költségének ellenértékét. (Megkötése egyéni döntés függvénye. Természetesen nem kötelező. Díját a túravezetői díj nem tartalmazza!)

Útiokmányok

 • Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak Törökországba.
 • Kérjük, hogy utazás előtt az útleveled lejárati dátumát ellenőrizd le!
 • Nem magyar állampolgárok az illetékes török nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazásuk feltételeiről.
 • Vízum. 2014. májusa óta magyar állampolgároknak nem kell érvényes vízummal rendelkezniük a törökországi belépéshez.

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv a török, de angolul is beszélnek.
 • A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel.
 • A településeken a mobiltelefonokat tudjátok használni, s ennek díja kb. 0,7 euró / perc.
 • A hegyen műholdas telefont fogunk használni, melyet a Trekking Tours biztosít a számotokra. Akár a csúcsról is lesz lehetőségetek hazatelefonálni! Viszont a telefon percdíját mindenkinek ki kell fizetnie!
 • Internetkávézót Van-ban és Dogubayazit-ban találtok. Ennek díja kb. 2 euró / óra.

Valuta

 • Törökországban a török líra - 1 euró = 2,72 líra - a hivatalos fizetőeszköz, amit, helyben Törökországban érdemes váltani.
 • Eurót és dollárt sok helyen lesz lehetőségünk átváltani, ezért a legcélszerűbb ezeket a pénznemeket kivinni.
 • A településeken a bankkártyákat is tudjátok majd használni.

Ajánlott költőpénz

Minimum 150-200 euro.

Helyszínen fizetendő költségek

 • a városokban a reggelin kívüli étkezések költsége
 • egyéb személyes kiadások díja

Nyilatkozat

Mivel a hegyek időjárása rendkívül változékony és kiszámíthatatlan ezért mindenképpen fenntartjuk a jogot, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok, hóvihar...stb. – megváltoztassuk a programot.

A programok megváltoztatásakor természetesen a résztvevők biztonságát, egészségük védelmét tartjuk a legfontosabbnak. Ennek érdekében esetlegesen le kell mondanunk egy-egy csúcstámadásról.

A körülmények, az időjárás megítélése a túravezető feladata, s az Ő döntését kötelező-en minden résztvevőnek el kell fogadnia!

Fontos! A magashegyi mászások, túrák során sok a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény, mint például az időjárás. A világméretű klímaváltozás sajnos a hegyeket sem kíméli. A hegyek időjárása extrém módon változékony és kiszámíthatatlan lett, az extrém időjárás okozta rendkívüli körülmények pedig egyre gyakoribbá váltak. Ennek okán a túra eredményességét - csúcsmászás - garantálni nem tudjuk! Amennyiben a mászás során a kitűzött hegycsúcsot nem sikerül teljesíteni, a Trekking Tours felelősségre nem vonható és kártérítésre, a túravezetői díj visszafizetésére nem kötelezhető!

Figyelem! Túráink, mászásaink során minden esetben egészségünk, testi épségünk védelmét tartjuk a legfontosabbnak! Mindenáron csúcsmászásra, "egyszer élünk csapassuk" hozzáállásra kérjük nálunk ne számíts! Még csoportnyomásra sem!

Fontos! Kérjük, túráinkra való jelentkezés előtt fontold meg, hogy indokolt esetben a csúcsmászás elengedése elfogadható, s kezelhető e számodra, s jelentkezésed ezt követően add csak le! Köszönjük szépen!

Ruházat

 

Fej, arc:

Napellenzős fejfedő, meleg polár sapka, csősál, napkrém (min. 30 faktoros), faktoros ajakír, napszemüveg - UV szűrős.

Törzs:

Technikai aláöltözet, vastag polár, softshell dzseki, vízálló, szélálló technikai kabát / esőkabát lehetőleg lélegző (Gore-Tex), pehelykabát, 2 pár! szélálló, vízálló, közepes vastagságú kesztyű.

Láb:

Vékony, vastag hosszúnadrág, rövidnadrág, vízálló, szélálló technikai nadrág / esőnadrág lehetőleg lélegző (Gore-Tex), aláöltözet, fehérnemű, zokni, kamásli.
Fontos! Erre a túrára mindenki kényelmes, bejáratott túrabakancsot hozzon ami, vízálló, meleg és merevtalpú, hogy hágóvasat tudjunk rá csatolni.
 

Eszközök

Túrafelszerelés:

Fejlámpa
Ezen a túrán fejlámpa mindenképpen legyen nálatok, hiszen a csúcstámadás reggelén sötétben, éjfél után induluk, s szükségünk lesz rá. Az akkumulátorok, elemek állapotát, kérjük, otthon ellenőrizd le!

Napszemüveg, gleccserszemüveg, síszemüveg
Figyelem! Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy ebben a magasságában már nagyon fontos az arc és a szem napfény elleni védelme, hiszen a havas felszínről, gleccserekről visszaverődő napsugárzás extra veszélyekkel jár!

Technikai ruházat
Kérjük, amennyiben lehetséges, a túra során technikai aláöltözetet, ruházatot viselj. A pamutpóló, pulóver ... stb. nem túl megfelelő, hiszen nehezen szárad.

Hátizsák
A hátizsákod maximum 20-25 literes legyen! A hegyen, a trekking során csak napi felszereléssel a hátunkon túrázunk majd, hiszen a felszerelésünk többi részét a teherhordó állatok viszik majd.

Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy a napi túrák során csak a nélkülözhetetlen, létfontosságú felszerelést hozza magával. Extra súllyal ne lassítsuk a tempónkat, extra nehézséget ne okozzon senki saját magának. Így, kérnénk mindenkit, hogy jól átgondoltan pakolja össze a felszerelését, hátizsákját!

Fontos! A legcélszerűbb olyan hátizsákot hozni amely rendelkezik esővédővel, s amelyre a túrafelszereléseket fel lehet fogatni!

Túrabot
Erre a túrára, kérjük hozzatok túrabotot, hiszen a trekking során szinte végig szükségünk lesz rá. A normál túraösvényeken, s a gleccseren egyaránt.

Pulzoximéter
Véroxigénmérő - a magashegyi trekking során evvel mérjük majd az akklimatizáció szintjét - a pulzoximétert a Trekking Tours biztosítja a számotokra.  

Műholdas telefon
A műholdas telefont a Trekking Tours biztosítja a résztvevők számára. Akár a csúcsról is lesz lehetőségetek hazatelefonálni! Viszont a telefon percdíját mindenkinek ki kell fizetnie!!

Technikai felszerelés:

Túrabot, jégcsákány (túracsákány), 1 pár hágóvas, beülő, sisak.

A technikai felszereléseket - amellyel nem rendelkezel - a Trekking Tours biztosítja a számodra!

Alvás:

4 éjszakát hotelben töltünk, ahol természetesen nincs szükségünk plusz felszerelésre, eszközökre.

4 éjszaka sátorban a hegyen. Szükséges felszerelés:

 • derékalj / polifoam
 • pehely hálózsák / mínuszos hálózsák
 • sátor
 • sátor világítás
 • fejlámpa

Tisztálkodás:

Fogkrém, fogkefe, "mini" törülköző, nedves törlőkendő (kis csomag), papírzsebkendő, w.c. papír.

Gyógyszerek:

Láz és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, kötszer, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy gyógyszert nem áll módunkban biztosítani az utazáson résztvevők számára. Kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segíteni. Mindenki hozza magával a saját maga számára szükséges gyógyszereket! Alap elsősegélycsomag természetesen van a túravezetőknél, ami az utasok rendelkezésére áll!

Ennivaló:

A hotelekben a szállás költségében a reggeli ára is benne található. Viszont a további étkezéseket mindenki, saját maga finanszírozza.

A trekking során a hegyen, teljes ellátást kapunk majd. Viszont, otthonról érdemes hozni a számotokra fontos élelmiszereket, vagy amelyekről úgy gondoljátok, hogy a hegyen, nagyobb magasságban el tudjátok fogyasztani.

Termosz / kulacs, csoki, müzli-szelet, energiaszeletek, egyebek - egyéni igény szerint, amit a teljes ellátás mellett még szükségesnek gondoltok.

Úti okmányok, egyebek:

Útlevél, költőpénz, fényképezőgép, mobiltelefon, ÖEAV igazolvány / balesetbiztosítás – KÖTELEZŐ!

Figyelem! A mobiltelefonokat érdemes vízhatlan tokban hozni a túrára!

1. nap - kiutazás

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Törökország/Van - kb. 6 óra repülőút

Utazás: Törökország/Van - Törökország/Dogubayazit - 173km / kb. 2,5 - 3 óra

Szállás: Dogubayazit - hotel

2. nap - túra a Camp I.-be (3200m)

Utazás: Törökország/Dogubayazit - Törökország/Eli Village - kb. 1-2 óra

Túra: Eli Village (2200m) - Camp I. (3200m)

Szállás: Camp I. (3200m) - előre telepített sátor

3. nap - akklimatizációs túra a Camp II.-be

Túra: Camp I. (3200m) - Camp II. (4200m) - Camp I. (3200m)

Szállás: Camp I. (3200m)

4. nap - túra a Camp II.-be (4200m)

Túra: Camp I. (3200m) - Camp II. (4200m)

Szállás: Camp II. (4200m)

5. nap - The Summit Day! - A csúcstámadás napja!

Túra: Camp II. (4200m) - Ararát (5137m) - Camp II. (4200m) - Camp I. (3200m)

Szállás: Camp I. (3200m)

6. nap - túra Eli Village-be - utazás Dogubayazit-ba

Túra: Camp I. (3200m) - Eli Village (2200m)

Szállás: Dogubayazit - hotel

Utazás: Törökország/Eli Village - Törökország/Dogubayazit kb. 1-2 óra

7. nap - Városnézés

Program: városnézés Dogubayazit-ban

Szállás: Dogubayazit - hotel

8. nap - hazautazás

Utazás: Törökország/Dogubayazit - Törökország/Van - 173km - kb. 2,5-3 óra

Hazautazás: Törökország/Van - Magyarország/Budapest - kb. 6 óra repülőút

 

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2024
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
7
0
7
4
5
7