Megnézem
2018. december 09.

Hótalpazás, hótalpas túrázás

A hótalpazás napjaink közkedvelt téli sportja. A téli közlekedés legősibb formája, melyet az utóbbi években újra felfedeztek. Népszerűségét talán annak köszönheti, hogy mély hóban a lehető legpraktikusabb közlekedési eszköz, valószínűleg a legegyszerűbb téli sport, melynek technikája minden korosztály számára könnyen elsajátítható.

A hótalpas túrázás szinte semmiben sem különbözik a gyalogló mozgástól és használata közben az összes porcikánkat megmozgatja. Mindössze a hótalpakat kell lábunkra csatolni, túrabot/síbot a kezünkbe, s már indulhatunk is mintha gyalogtúráznánk !

A hótalpazásban az a jó, hogy nem igényel semmiféle speciális előképzettséget, aki járni tud, nyugodtan felcsatolhatja, s élvezheti a természet közelségét, hiszen a bakancsunkra csatolt hótalp használata néhány perc alatt megszokható, megtanulható, könnyen elsajátítható!

Fontos tudni, hogy a hótalpazás célja a síeléssel szemben nem a hegyoldalakról való gyors lejutás, hanem a hó felszínén való haladás, függetlenül a terepviszonyoktól. A hótalpazás, hótalpas túrázás szinte bárhol űzhető, nem kell hozzá se pálya, se sífelvonó, se kitaposott ösvény talán még hegy sem, sík terepen ugyanúgy használhatjuk mint a hegyekben.

Hótalpazáshoz szükséges felszerelés:

1. Hótalp.
A hótalp egy könnyű, műanyag, az alján fémtüskékkel és fogakkal ellátott talp, amely bármilyen típusú bakancsra felcsatolható. Hótalpas túráink során, a hótalpakat mély, friss hóban, havas területeken viseljük. Ilyenkor használatának legfőbb célja, hogy ne süllyedjünk bele a mély hóba, s ebben az esetben a hótalpak segítenek, hogy a hó felszínén tudjunk maradni.

2. Hágóvas.
Téli túráink, hótalpas túráink során már szinte minden alkalommal használunk hágóvasat is. Túrázóink számára téli túráink esetében alapfelszerelésként hágóvasat is biztosítunk mindenki számára, használatával megkönnyítve a firnesebb, jegesebb szakaszokon való haladásunkat.

Tudni érdemes, hogy napjainkban a téli ösvények szinte mindegyikét sítúrázók is használják, s oda-vissza túrájuk során azonos útvonalon közlekedve, eljegesítik azt. Így, a hágóvas már - a gleccsertúrákhoz hasonlóan - a biztonságos téli túrák nélkülözhetetlen felszerelése lett.

Hágóvasból 3 féle létezik. Automata, félautomat és kötözős. Mi természetesen kötözős hágóvasat biztosítunk számotokra, hiszen ez a vas bármilyen típusú bakancsra felszerelhető, hevederrel egyszerűen, könnyen rögzíthető.

3. Túrabot.
A túrabot használata már szintén nélkülözhetetlen, főként a szintemelkedést is bőven tartalmazó túrák esetében. De, egyébként is javasolt. Megcsúszáskor, esetlegesen mély hóba való beszakadáskor, de csak simán túrázáskor is nagyon hasznos, hiszen segít kímélni izületeinket, s levesz némi súlyt is a hátunkról!

Kellemes és - nem mellékesen - eredményes téli túrázást kívánok mindenkinek!

Lesták Erzsébet

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre s értesítünk újdonságainkról!

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.