Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF
2020. október 01.

7 summits hegycsúcsok!

Kilimandzsáró (5895m)

A Kilimandzsáró Tanzánia és Afrika legmagasabb pontja , mely Tanzániában a Kilimandzsáró Nemzeti Parkban található, az egyenlítőtől 320 km-re délre.

A Kilimandzsáró mint Afrika legmagasabb hegycsúcsa a "7 summits" - a 7 kontinens 7 legmagasabb pontja - csúcsok közé tartozik. Vagyis. Teljesítése egy kontinensmászás, amely az afrikai kontinens legmagasabb pontjának megmászását jelenti.

A Kilimandzsáró Nemzeti Park területe 756 négyzetkilométer s Tanzánia területén fekszik. Kb. kétmillió évvel ezelőtt keletkezett vulkáni eredetű hegy, a világ legnagyobb kialudt tűzhányója, egy rétegvulkán, amelynek alapkőzete vulkáni bazalt. Méretei: hossza 100km, szélessége 75 km.

Kialakulása során több kráter működött, így manapság három nagy részt lehet elkülöníteni egymástól. Az egyik ilyen nagy egykori kráter a Shira-plató, amely erősen lekopott, így ma 4000 méteres magasságával a hegység vállát képezi, a másik kráter északkeleten kissé elkülönülve a Mawenzi, 5355 méteres magasságával külön hegycsúcsot alkot, a kettő között elhelyezkedő legnagyobb és legmagasabb kráter pedig, a Kibo. A Mawenzi és a Shira kihalt állapotban vannak, míg a Kibo egy alvó vulkán, s ezáltal újra kitörhet.

A Kilimandzsáró név eredete és jelentése nem ismert, de számos elmélet létezik. Az európai felfedezők már 1860-ban ezen a néven említik, mely a hegy "kiswahili" neve, s amelynek jelentésére több elmélet is született a "Nagyság hegye", a "Karavánok hegye". A "wakamba" neve pedig a "Fehérség hegye".

Legmagasabb pontja a Kibo-csúcs (5895 méter), mely a Kibo kráter délnyugati peremén helyezkeik el. A kráterperem legmagasabb része sokáig a Vilmos császár-csúcs nevet viselte. Az ország függetlenségének elnyerése óta pedig Uhuru (Győzelem)-csúcs a neve.

A főcsúcs kráterében és annak peremén gleccserek képződtek, amelyek 5000 méterig nyomulnak lefelé. Sajnos a Kilimandzsáró gleccsereinek kiterjedése évről évre drasztikusan csökken.

A Kilimandzsáró megmászása tulajdonképpen egy technikai nehézséget nem tartalmazó magashegyi trekkingnek számít. De, azért a hegy megmászásakor senki se számítson egy felhőtlen, nehézségek nélküli kirándulásra !

A nagy magasság, az alacsony hőmérséklet, az esetlegesen erős szél miatt nehéz és veszélyes is lehet a túra! Teljesítésekor az akklimatizálódás elengedhetetlen, és még a legtapasztaltabb túrzázók is némi magashegyi betegségben szenvednek, hiszen, a mai korban szinte mindenki a legrövidebb idő alatti teljesítést részesíti előnyben, amely az akklimatizációt viszont nem segíti.

A Kilimandzsáró (5895m) legnépszerűbb útvonalai:
   1. Marangu út
   2. Machame-ösvény
   3. Rongai-út
   4. Lemosho-út
   5. Shira-út
   6. Umbwe-ösvény

A Kilimandzsáró első megmászására 1889. október 6-án került sor, s Hans Meyer német geológus professzor, és az osztrák hegymászó, Ludwig Purtscheller nevéhez fűződik. A hegy meghódítására 1861 óta számtalan expedíció szerveződött, de ilyen-olyan oknál fogva mind sikertelennek bizonyult. Meyernek is ez már harmadik kísérlete volt.

Kilimandzsáró (5895m)
Kilimandzsáró (5895m)
Kilimandzsáró (5895m)
Kilimandzsáró (5895m)
Kilimandzsáró (5895m)

A rövid ismertetőt készítette: Lesták Erzsébet

 

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2021
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
0
4
3
6
2
8