Megnézem
Túravezetőink

 

Túravezetőink, s rövid bemutatkozó oldaluk:

 Túravezetőinkről:

Túravezetőinket úgy választottuk ki, hogy a kínálatunkban szereplő túráink, mászásaink, csúcstúráink és magashegyi trekkingjeink teljesítésekor, a gyakorlatban megszerzett tudásukkal, korábbi magashegyi mászásaik során szerzett tapasztalatukkal segíteni tudják jelentkezőinket hegymászó céljaik - felesleges kockázatvállalások nélküli - biztonságos elérésében!

Túravezetőink mindegyike, mielőtt túravezetőként is kipróbálta magát, túrázott szinte minden népszerű, s kínálatunkban is szereplő alpesi csúcson, s szinte mindenki járt már az igazi magashegyek világában is, Argentínában, a Pamír hófödte csúcsain, s természetesen a Himalája hegyóriásai között is!

Magashegyi tapasztalataink ellenére természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a túravezetés, hegyi-vezetés során túrázóink - a kínálatunkban szereplő túráink során - milyen esetleges nehézségekkel, problémákkal küzdenek, s ennek függvényében próbálunk legjobb tudásunk szerint segítségükre lenni!

Tehát, túravezetéskor túravezetőink elsődleges, s egyben legfontosabb feladata, jelentkezőink segítése kitűzött céljaik elérésében, melynek érdekében segítünk Nektek túráink, hegymászásaink, magashegyi trekkingjeink közben felmerülő legfontosabb - az esetleges balesetek elkerüléséhez szükséges - döntések meghozatalában!

 Túravezetésről, hegyivezetésről:

De, mi is valójában a túravezető, hegyivezető feladata? Ha csak egy-két szóval szeretnénk kifejezni, akkor az a túra tervezése és a döntéshozatal lenne. A tervezés, a sikeres mászások, hegymászó túrák egyik legfontosabb kulcsa. Természetesen enélkül is lehetsz sikeres. (Néhányszor.) De, az inkább csak vakszerencse, mint egy alaposan, körültekintően, előre megtervezett, s helyesen meghozott döntéseken nyugvó, sikeres túra!

Abban az esetben, ha egy túrához, mászáshoz, magashegyi trekkinghez túravezetőt, hegyivezetőt fizetsz meg, tulajdonképpen a választott túrád tervezésével, s a szükséges döntések meghozatalával bízod Őt meg. Vagyis. A korábbi tapasztalatai - hegymászói és túravezetői egyaránt - alapján végezzen el egy előzetes tervezést, tervezzen az adott csúcs eléréséhez egy - sok estben normál, "sportos" erőnléttel, felkészültséggel rendelkező túrázók számára is teljesíthető - tervet! (A túravezetéssel, túraszervezéssel foglalkozó cégek esetében ezek a tervek tulajdonképpen a weboldalakon található túraleírások.)

Ezt követően pedig, a helyszínre kiérve, az adott időjárási körülmények, terepviszonyok, s a csoport felkészültsége alapján folyamatosan újratervezze azt! Továbbá, a csoportnyomásnak sem engedve, döntsön arról, hogy a túra adott körülmények között biztonságosan teljesíthető e, vissza kell e fordulni, másik útvonalat, hegycsúcsot kell e választani!

A túravezető, hegyivezető vezeti a csoportot, felelősséget vállal a csoport biztonságáért, s a hegyen hozott döntéseiért! A túrázók minden esetben saját felelősségükön vesznek részt a túrán, de egy esetleges baleset súlya, mégis minden esetben a túravezető, hegyivezető vállát húzza!

 Túravezetés a "nagyvilágban", s az alpesi térségben:

A hegyivezetésre, túravezetésre a világ különböző részein, s az európai térségben is teljesen eltérő szabályok, szabályozások vonatkoznak. A világ egyes részein már a 4-5000 méter feletti magashegyi trekkingek, csúcstúrák, mászások esetében is kötelező a regisztráció, a csúcsengedély kiváltása, a helyi teherhordók és túravezetők igénybe vétele!

Az alpesi térségben is szinte minden országban, de még egy országon belül is hegycsúcsonként is változó nemzeti, helyi szabályozások, szokások, sajátosságok, s természetesen helyi törvények, előírások, s a törvények betartására vonatkozó helyi gyakorlatok vannak érvényben!

Az alpesi térség professzionális hegyivezetői úgynevezet UIAGM, vagyis, nemzetközileg elismert hegyivezető képesítéssel rendelkeznek. Ők min. 4 éves hegyivezető képzésen vesznek részt, amely végzettség által természetesen Ők e térség legmagasabban képzett szakemberei!

Amennyiben valaki szeretné, hogy túráján kizárólag UIAGM végzettségű hegyivezető legyen a vezető - aki megfelelő nyelvismerettel, sportmúlttal rendelkezik, s pénztárcája is engedi - számukra természetesen javasolt az UIAGM végzettségű helyi hegyivezető felfogadása! De, Őket mindenképpen helyben kell felfogadnotok, hiszen a magyarországi túravezetők nem rendelkeznek ilyen képesítéssel!

Mi a Trekking Toursnál is természetesen betartjuk a helyi törvényeket, előírásokat, s az ezek betartására vonatkozó - országonként, térségenként, hegycsúcsonként változó - helyi gyakorlatot! Amelyik hegycsúcs eléréséhez szükséges helyi hegyivezető, túravezető, teherhordó felfogadása, csúcsengedély kiváltása, természetesen mi is megtesszük azt!

Grossvenediger (3666m) téli csúcstúra

Kiknek ajánljuk a Grossvenediger téli megmászását? A Venediger téli...

Hochschwab (2277m) - téli túra

3 napos téli csúcstúra a Stájer-Alpokban a Hochschwab (2277m) csúcsára...
Galéria

Triglav (2864m) - téli mászás

Egy rendkívül izgalmas, kiscsoportos, 3 n...

Gyömbér-csúcs(2043m) hótalpas túra

Egy fantasztikus, egynapos, kiscsoportos,...

Király-hegy (1948m) - hótalpas túra

Egynapos, kiscsoportos téli csúcstúra az Al...

Rax-fennsík (1738m) - hótalpas túra - 2015

Egy fantasztikus alpesi táj, hófödte cs...
Facebook

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre s értesítünk újdonságainkról!

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.