Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF
2019. február 26.

A világ legszebb hegycsúcsai!

Mount Cook (3754m)

A Mount Cook vagy maori nevén Aorangi Új-Zéland legmagasab pontja. Az ország két fő szigete közül a nagyobb kiterjedésű Déli-szigeten hosszában végighúzódó "Déli-Alpok" nevű lánchegység-ben található.

Első megmászása számos sikertelen kísérletet követően 1884. december 25-én történt s az új-zélandi George Graham, Jack Clark és a hivatásos hegyivezető Thomas Fyfe nevéhez fűződik. A mászás nehézségét az is mutatja, hogy sok jó mászó erőfeszítése ellenére 61 évig senkinek sem sikerült megismételni ezt az utat!

Az Új-Zélandi hegyeket - s ezáltal az Aorangi-t (Mount Cook) is - "déli Svájcnak" is nevezik. Alacsonyabbak mint az európai Alpokban, de a tenger közelsége miatt körülbelül 600 méterrel lejjebb, 2100 méternél van a hóhatár.

Ebből a szempontból nézve tehát a Mount Cook "ugyanolyan magas" mint az európai Mont Blanc (4810m). Az időjárás általában kedvezőtlenebb mint az Alpokban, sok a csapadék és a nagy hidegben az erős szél impozáns jégalakzatokat farag.

Első, jelentősebb meghódítására tett kísérlet 1882-ben volt, s egy 35 éves ír pap, Williem Spottiswood Green tiszteletes és két társa - Emil Boss és Ulrich Kaufmann - nevéhez fűződik. Expedíciójuk - sajnálatos módon - több egymást követő kísérlet ellenére - 60 méterrel a csúcs alatt - meghiúsult.

A következő öt kísérlet Arthur Harper, az új-zélandi Alpin Club alapítójának nevéhez fűződik. Társa George Mannering volt. Utolsó kísérletükkor ők is csak 40 méterre voltak a csúcstól, amikor vissza kellett fordulniuk.

Ezt követte a "karácsonyi parti". A három új-zélandi hegymászó sikeres - karácsonyi - teljesítése!

A Mount Cookon továbbra is remek utakat találunk. Nehézségéről legyen elég annyi, hogy Sir Edmund Hillary is itt edzett. Új-Zéland hegyei remek terepet nyújtanak jég-és hómászáshoz, és hamisítatlan alpesi sziklafalakat is találunk itt.

Mount Cook (3754m)
Mount Cook (3754m)
Mount Cook (3754m)
Mount Cook (3754m)
Mount Cook (3754m)

A rövid ismertetőt készítette: Lesták Erzsébet

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2023
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
6
1
9
2
7
2