Megnézem
2017. február 13.

"Hópárduc" hétezresek!

A hópárduc címet azok a hegymászók kapják / kapták meg, akik a volt Szovjetunió mind az öt hétezres csúcsát megmászták. Ezt a címet a magyar hegymászók közül eddig, egyedül, Erőss Zsoltnak sikerült elnyernie 1994-ben.

A cím elnyerése - a Szovjetunió feloszlása ellenére - számos (elsősorban orosz) hegymászó számára ma is fontos cél. Ambiciózusabb mászók megpróbálják egy év alatt megmászni mind az öt csúcsot!

Az öt hegycsúcs a következő:

  1. Iszmoili Szomoní-csúcs / Kommunizmus-csúcs (7495m) - Pamír
  2. Pobeda / Győzelem-csúcs (7439m) - Tien-san
  3. Lenin-csúcs (7134m) - Pamír
  4. Korzsenyevszkaja-csúcs (7105m) - Pamír
  5. Khan-Tengri (6995m / 7010m) - Tien-san

5. Khan Tengri (7010m)

A Khan Tengri a Tien-san hegységben található Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határán. A geológiai tengerszint feletti magassága 6995 méter. A 7000 méter fölötti magasságot csak hó- és jégsapkával együtt éri el. De, ettől függetlenül a hópárduc cím elnyerésének egyik eleme maradt.

A Khan Tengri a Tien Shan második legmagasabb hegycsúcsa. Magasságban csak a Peak Pobeda (7439m) vagyis a Győzelem-csúcs múlja felül. Kazahsztán legmagasabb és Kirgizisztán harmadik legmagasabb csúcsa, s egyben a Föld legészakibb hétezres csúcsa, melyet a Tien-san legnagyobb gleccserei vesznek körül. A Dél-Inilcsek (60km) és az Északi-Inilcsek (35km).

A Khan Tengri hatalmas, szabályos piramis alakja a Matterhorn-hoz és az Ama Dablan-hoz teszi hasonlatossá. Nevének jelentése: "Egek Ura" vagy Égi Szellemek Ura". Napnyugtakor a hatalmas márvány piramisa vörös fényben izzik, melyre utalva kazah neve "Vér-hegy".

A Mennyei Hegyek legnagyobbika - vagyis, a tartomány legmagasabb csúcsa - volt egészen az 1930-as évekig, amíg Jengish Chokusu 1943-ban megmérte, s megállapította, hogy a Pobeda vagyis a Győzelem-csúcs magasabb nála.

Klasszikus útja a Dél-Inilcsekről indul. Az első magyar megmászói - Bazsantik János és Klotz Róbert (1989) - és az első magyar hópárduc cím birtokosa, Erőss Zsolt (1991) is ezen az útvonalon érte el 7010 méter magas csúcsát. Ez az út a Csapajev és a Khan Tengri közötti nyeregig egy hólejtőn vezet, mely fölött viszont 5-ös nehézségű sziklamászással érhető el meredek, sziklás csúcsa.

Első megmászása a déli útvonalon történt 1931-ben Kirgizisztánból, s az ukrán származású Mikhail Pogrebetsky nevéhez fűződik.

Khan Tengri (7010m)
Khan Tengri (7010m)
Khan Tengri (7010m)
Khan Tengri (7010m)
Khan Tengri (7010m)

A rövid ismertetőt készítette: Lesták Erzsébet

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre s értesítünk újdonságainkról!

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.