Megnézem
2019. május 12.

Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig

A Hans von Haid-Steig Ausztria egyik legizgalmasabb, leglátványosabb, s egyben legnépszerűbb klettersteig útvonala, mely a Rax-Alpokban található. Budapesttől kb. 325 kilométeres távolságban.

Az útvonal nagy részét 2013 tavaszán felújították. Amikor is a klettersteig május 23.-ig zárva volt, s a felújítás miatt az érdeklődők nem használhatták. A felújítást követően, már csak néhány szakaszon várják a régi út rozsdás létrái, drótkötél szakaszai az ide látogató turistákat.

Az útvonalban - mint a falrajzon is láthatjátok - 4 helyen található biztosítás nélküli szakasz. Melyeket, a falrajzon sárgával jelölnek, s amelyeken, eső, havaseső, köd esetén nagyon figyelmesen, körültekintően kell közlekedni. Hiszen, ezek a szakaszok, ilyen esetekben, csúszóssá s ezáltal fokozottan balesetveszélyessé válhatnak! Amire egyébként a falrajzon is figyelmeztetnek minket.

De, senki se ijedjen meg, hogy ezeken a biztosítás nélküli szakaszokon, meredek sziklafalakon kell majd sziklát másznia - ráadásul drótkötél biztosítás nélkül - hiszen ezek csak kavicsos, murvás ösvények - ezért is nincsenek plusz biztosítással ellátva. Ettől függetlenül azért, csapadékos idő esetén veszélyessé válhatnak.

A Haid-Steig nehézség területén "C/D" besorolást kapott, amelyet úgy kell értelmezni, hogy az útvonal nagy része A/B és C, vagyis, közepes nehézségű, viszont a falban 2 helyen találkozhattok "C/D" nehézséggel is. Tehát. Tiszta "D" nehézségű rész nem található benne.

Az útvonal nehézségét megállapítani, megítélni egyébként nem könnyű feladat. Időnként rutinos ferrátázóknak is meggyűlik a baja vele, míg, néha kezdő, némi tériszonnyal is küzdő jelentkezők, zökkenőmentesen, vidáman, ügyes pókember módjára szinte végigrohannak rajta.

Attól függetlenül egyébként, hogy közepes nehézségű túra, véleményünk szerint, mielőtt belevágtok, nagyon hasznos kipróbálni magatokat minimum 1 kezdő ferrátán. Pl.: a Teufelsbadstubensteig-en, ami egy "A/B" nehézségű klettersteig, szintén a Rax-Alpokban.

S miért fontos kipróbálni egy kezdő "A/B" nehézségű ferrátát? Többnyire azért, hogy a via ferrata szettet, s annak használatát, még egy komolyabb megmérettetés előtt kipróbáljátok, s begyakoroljátok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Haid előtt érdemes megtanulni, többek között, az akasztás technikáját, hogy evvel ne egy nehéz falon, már éles helyzetben találkozzatok először.

S végül kiknek ajánljuk a Haid-Steig? Talán mindenkinek aki szereti a kihívásokat, kalandokat s szeretné kipróbálni magát egy izgalmas klettersteig útvonalon.

De, azért előzetesen már jó ha rendelkeztek túrázási tapasztalattal, jó mozgáskoordinációval, lépésbiztonsággal, s, nem utolsósorban már kipróbáltátok magatokat legalább 1 kezdő útvonalon. Csak a rend s a biztonság kedvéért !

A Hans von Haid-Steig túra falrajzát itt láthatjátok.

A túraleírást pedig itt találjátok.

Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig

Kellemes aktív pihenést, és eredményes, biztonságos túrázást kívánok mindenkinek!

Lesták Erzsébet

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre s értesítünk újdonságainkról!

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.