Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF
2019. május 12.

Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig

A Hans von Haid-Steig Ausztria egyik legizgalmasabb, leglátványosabb, s egyben legnépszerűbb klettersteig útvonala, mely a Rax-Alpokban található. Budapesttől kb. 325 kilométeres távolságban.

Az útvonal nagy részét 2013 tavaszán felújították. Amikor is a klettersteig május 23.-ig zárva volt, s a felújítás miatt az érdeklődők nem használhatták. A felújítást követően, már csak néhány szakaszon várják a régi út rozsdás létrái, drótkötél szakaszai az ide látogató turistákat.

Az útvonalban - mint a falrajzon is láthatjátok - 4 helyen található biztosítás nélküli szakasz. Melyeket, a falrajzon sárgával jelölnek, s amelyeken, eső, havaseső, köd esetén nagyon figyelmesen, körültekintően kell közlekedni. Hiszen, ezek a szakaszok, ilyen esetekben, csúszóssá s ezáltal fokozottan balesetveszélyessé válhatnak! Amire egyébként a falrajzon is figyelmeztetnek minket.

De, senki se ijedjen meg, hogy ezeken a biztosítás nélküli szakaszokon, meredek sziklafalakon kell majd sziklát másznia - ráadásul drótkötél biztosítás nélkül - hiszen ezek csak kavicsos, murvás ösvények - ezért is nincsenek plusz biztosítással ellátva. Ettől függetlenül azért, csapadékos idő esetén veszélyessé válhatnak.

A Haid-Steig nehézség területén "C/D" besorolást kapott, amelyet úgy kell értelmezni, hogy az útvonal nagy része A/B és C, vagyis, közepes nehézségű, viszont a falban 2 helyen találkozhattok "C/D" nehézséggel is. Tehát. Tiszta "D" nehézségű rész nem található benne.

Az útvonal nehézségét megállapítani, megítélni egyébként nem könnyű feladat. Időnként rutinos ferrátázóknak is meggyűlik a baja vele, míg, néha kezdő, némi tériszonnyal is küzdő jelentkezők, zökkenőmentesen, vidáman, ügyes pókember módjára szinte végigrohannak rajta.

Attól függetlenül egyébként, hogy közepes nehézségű túra, véleményünk szerint, mielőtt belevágtok, nagyon hasznos kipróbálni magatokat minimum 1 kezdő ferrátán. Pl.: a Teufelsbadstubensteig-en, ami egy "A/B" nehézségű klettersteig, szintén a Rax-Alpokban.

S miért fontos kipróbálni egy kezdő "A/B" nehézségű ferrátát? Többnyire azért, hogy a via ferrata szettet, s annak használatát, még egy komolyabb megmérettetés előtt kipróbáljátok, s begyakoroljátok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Haid előtt érdemes megtanulni, többek között, az akasztás technikáját, hogy evvel ne egy nehéz falon, már éles helyzetben találkozzatok először.

S végül kiknek ajánljuk a Haid-Steig? Talán mindenkinek aki szereti a kihívásokat, kalandokat s szeretné kipróbálni magát egy izgalmas klettersteig útvonalon.

De, azért előzetesen már jó ha rendelkeztek túrázási tapasztalattal, jó mozgáskoordinációval, lépésbiztonsággal, s, nem utolsósorban már kipróbáltátok magatokat legalább 1 kezdő útvonalon. Csak a rend s a biztonság kedvéért !

A Hans von Haid-Steig túra falrajzát itt láthatjátok.

A túraleírást pedig itt találjátok.

Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig
Rax-Alpok: Hans von Haid-Steig

Kellemes aktív pihenést, és eredményes, biztonságos túrázást kívánok mindenkinek!

Lesták Erzsébet

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2020
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
0
1
3
5
9
9