Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF
Mount Meru (4566m) - magashegyi trekking
Indulásig már csak
162
nap van hátra

Afrika

Mount Meru (4566m) - magashegyi trekking

2020
dec.
18
dec.
23
Túra nehézség:
         
Technikai nehézség:
         
Magasság:

4566m

Létszám:

8-12 fő

Jelentkezési határidő: 2020.10.18.
Még van 12 szabad helyünk!
Jelentkezem
Még van <span class=vannak_szo>%d szabad</span> helyünk!

 Mount Meru (4566m) - magashegyi trekking 

Egy rendkívül izgalmas magashegyi gyalogtúra, mely az afrikai kontinens 5. és Tanzánia 2. legmagasabb hegyére, a Mount Meru 4566 méter magas csúcsára vezet!

Szeretnéd teljesíteni a világ egyik legkülönlegesebb, leglátványosabb magashegyi trekkingjét? Szeretnél tökéletes akklimatizációt a Kilimandzsáró mászás előtt? Ha, igen. Itt a helyed. Tarts velünk!

 Teljes programunk Tanzániában

- Mount Meru(4566m) trekking - 2020. december 18-23.
- Kilimandzsáró(5895m) - Marangu út - 2020. december 23-30.
- Szilveszter Zanzibáron - 2020. december 30. - 2021. január 05.

 Kiknek ajánljuk a Mount Meru trekkinget?

A Mount Meru magashegyi trekkinget elsősorban azoknak ajánljuk akik a Kilimandzsáró túra előtt szeretnének akklimatizációt szerezni. (Ami a sikeres Kilimandzsáró mászások egyik legfontosabb kulcsa.) Vagyis. Szeretnének biztosra menni!

De, természetesen önálló túraként is megállja a helyét! Ha első 4000 méter fölötti tapasztalatot szeretnél szerezni, vagy, "csak" páratlanul szép, különleges magashegyi környezetben szeretnél eltölteni néhány emlékezetes napot, ezt a trekkinget akkor is neked ajánljuk!

 Momella út

A Kilimandzsáróval ellentétben a Meru-hegy 4566 méter magas csúcsára egy hivatalos útvonal - a Momella út - vezet. Ez az útvonal a Mount Meru keleti oldalán kezdődik és a kráter északi peremén, a Szocialista csúcsig emelkedik!

A Meru kráter keskeny élén húzódó és a csúcsra vezető trekking panoráma tekintetében a világ egyik legegyedibb, leglátványosabb, legszebb gyalogtúráját nyújtja a vállalkozó kedvű túrázók számára!

A Szocialista csúcsról visszatérőben, a hajnali világosságban léleg-zetelállító látvány tárul a szemünk elé! A keskeny vulkáni peremen közlekedve elképesztő panorámában gyönyörködhetünk, melynek hátterében a Kilimandzsáró havas kúpját is láthatjuk kirajzolódni!

 Fontos!

Kérjük, a trekkingre jelentkezéskor mindenképpen vedd figyelembe, hogy: A hegymászás egy szenvedély, amelyért szenvedni is kell!

summits -7túra teljesítése a Trekking Toursszal 

Teljes túrakínálatunkat és "7 summits" oldalunkat itt láthatjátok!

Már túráztál a Trekking Toursszal? S még további túrákat tervezel? Teljesíts velünk 7 túrát, s hűségedért ajándéktúrával jutalmazunk!

 Túravezetőid a Mount Meru trekking során: 

A Mount Meru magashegyi gyalogtúrán túravezetőid a Trekking Toursnál 7-8000 méter magas csúcsokat is meghódító magashegyi hegymászók lesznek!

Túravezetők száma 8-12 fő jelenetkező esetén:

 • 1 fő Trekking Tours túravezető és
 • 1-2 fő kötelező helyi kísérő vezeti a túrát!

Kiscsoportos túránkon garantált a magas szintű szakértelem, a kiváló hangulat és a páratlan szépségű magashegyi környezet!

 Arusha Nemzeti Park - Mount Meru

A Meru-hegy nem más mint egy 4566 méter magas vulkán, mely az Arusha Nemzeti Park területén - szinte tökéletesen a közepén - fekszik. A park maga viszonylag kicsi, de rendkívül változatos, a 3 különböző területű lenyűgöző látványa miatt.

Nyugaton a Meru kráteréből ömlik ki a fekukumia folyó. A Meru-hegy csúcsa ennek szegélyén helyezkedik el. A Ngurdoto kráter a dél-nyugati sztyeppén fekszik. A sekély alkálikus Momella pedig északkeleten, mely tónak változatos algás a színe és híres a gázló-madarairól.

A Meru-hegy a 2. legmagasabb hegy Tanzániában a tőle 60 km-re található Kilimandzsáró után, ami alapvetően meghatározza a nemzeti parkból a keleti kilátást.

 A Meru trekking nehézsége:

A Mount Meru magashegyi trekking nehézségét a csúcs 4000 méter feletti magassága, az éjfélkor induló csúcstámadás és a nomád hegyi körülmények adják!

A Mount Meru legmagasabb pontja, a Szocializmus-csúcs (4566m), is egy tipikus trekking csúcs, mely a csúcs alatti keskeny sziklás gerincen minimális technikai nehézséget is tartalmaz.

Viszont, a nagy magasságból adódó ritka levegő miatt jól felépített akklimatizálódásra van szükségünk. Az akklimatizáción túl ami még nehézséget jelent majd a számodra, a hegyvidékekre jellemző változékony időjárás, a sorozatterhelés és a hosszú menetidők!

 A Mount Meru időjárás előrejelzése itt látható!

Fontos tudnivalók
Ajánlott korhatár: 18-60 év 
Túra típusa: magashegyi trekking
Időtartam: 6 nap
Utazás: 2 nap
Trekking: 4 nap

Túravezetői díj: 80 000,- Ft / fő
Előleg: 40 000,- Ft - mely jelentkezéskor fizetendő
Hátralék: 40 000,- Ft - a túra előtt 60 nappal fizetendő  

Repülőjegy költsége: kb. 210 000,- Ft - tól
Trekking költsége: kb. 700,- USD - tól

Ár tartalmazza:   

 • a Trekking Tours túravezetést
 • a túravezető költségeit
 • a Trekking Tours szervezést   
 • a technikai felszerelés használatát 
 • a felkészülésedhez szükséges tanácsadást

Ár nem tartalmazza:   

 • a repülőjegy költségét + repülőtéri illetéket
 • a reptéri transzfert
 • a vízum díját
 • a balesetbiztosítást és az oltások díját
 • a 4 napos trekking költségét
 • egyéb személyes költségeidet

Kiutazás: Magyarország/Budapest-Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér kb. 10-15 / 20 óra.

Túravezetők
Térkép:
Helyek, magasságok:
 • Arusha
 • Momela Gate (1500m)
 • Fig Tree Arch
 • Miriakamba-menedékház (2514m)
 • Elephant Ridge
 • Saddle-menedékház (3570m)
 • Rhino Point (3800m)
 • Mount Meru (4566m)
 • Moshi
Túravezetői díj:
80.000 Ft / fő
Még van 12 szabad helyünk!
Jelentkezési határidő: 2020.10.18.
Még van <span class=vannak_szo>%d szabad</span> helyünk!
 

0. - 1. nap - kiutazás  

 Kiutazás: egyénileg / együtt 

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér kb. 10-15 / 20-30 óra repülőút.  

Szállás: Arusha - hotel/panzió

Trekkingünk első napja a kiutazással telik, ami történhet együtt, és egyénileg egyaránt. Találkozni, Arushában a szállásunkon fogunk, ahonnan - miután mindenki megérkezett - kisétálunk e forgalmas, nyüzsgő, tipikus afrikai nagyvárosba egy közös városnézésre, vacsorára.

2. nap - Arusha - túra a Miriakamba-menedékházig (2515m)  

 Szállás: Miriakamba-menedékház (2515m)

Túra: Momella Gate (1500m) - Fig Tree Arch - trópusi esőerdő - Miriakamba-menedékház (2515m)

A reggeli órákban - reggelink elfogyasztását követően - elhagyjuk Arushát s megkezdjük 4 napos magashegyi trekkingünket az Arusha Nemzeti Park közepén fekvő Mount Meru 4566 méter magas csúcsára!

Néhány órás buszozást követően érkezünk meg a Momella-kapuhoz (1500m), ahol regisztrálunk, csomagjainkat átadjuk a teherhordóknak, s belépünk a nemzeti park területére. Túránk elején ösvényünk egy szavannán halad át, ahol ha szerencsénk lesz találkozhatunk zebra csapatokkal, zsiráfokkal, s kíváncsi tekintetű bivalyokkal is :).

Útban a menedékház felé megcsodálhatunk egy faóriást, egy fügefát - Fig Tree Arch - melynek törzsében kialakult alagútban kelhetünk át. De, akár egy termetesebb elefánt, vagy egy kisebb autó is megteheti ezt :).

A szavannás részt elhagyva az esőerdőben folytatjuk túránkat, ahol gyönyörű vízesések - Tululusia - Mois - szegélyezik majd utunkat, s néhány kilátópontról a Kilimandzsáró hófödte csúcsát is megcsodálhatjuk.

Mai napi szállásunk - Miriakamba-menedékház (2515m) - elérését követően tartunk egy hosszabb pihenőt, s teszünk egy rövid sétát az egyik legnépszerűbb kilátópontra ahonnan láthatjuk a Momella-tavakat, a Ngurdoto-krátert, s ha szerencsénk van innen is megpillanthatjuk a Kilimandzsárót is.

Szintemelkedés: 1000m fel
Menetidő: 3-4 óra
Táv: 7 km

3. nap - túra a Saddle-menedékházig (3570m)  

 Szállás: Saddle-menedékház (3570m) 

Túra: Miriakamba-menedékház (2515m) - Elephant Ridge - Saddle-menedékház (3570m)  

A reggeli felkelést s reggelink elfogyasztását követően, csomagjainkat ismét odaadjuk a teherhordóknak s megkezdjük túránkat a Saddle-menedékház (3570m) irányába.

A mai nap folyamán eleinte még dús növényzet és hatalmas mohás faóriások között esőerdőben haladunk, majd szép lassan magunk mögött hagyjuk a sűrű erdők világát, s már tisztások, alacsonyabb fák kísérik utunkat.

Túránk felénél egy gyönyörű kilátóponton elfogyasztjuk ebédünket. Ez az Elephant Ridge (Elefánt-gerinc) nevű sziklaszirt, ahonnan már fantasztikus kilátás nyílik a Mount Meru kráterének belsejébe is. Innentől kezdve már egyre sziklásabb ösvényen haladunk a Saddle-menedékházig (3570m), mai szállásunkig.

Szintemelkedés: 1050m fel
Menetidő: 3-4 óra
Táv: 5 km

A Saddle-menedékházhoz megérkezve, tartunk egy hosszabb pihenőt, majd a pihenőt követően akklimatizációs túrára indulunk a Little Meru 3820 méter magas csúcsára. Innen már jól láthatjuk a Mount Meru csúcsát, s a kráter belsejében található Ash Conet (3667m), egy viszonylag friss kitörés, vulkáni hamukúpját.

A késő délutáni órákban visszatérünk a Saddle-menedékházhoz, ahol megvacsorázunk, s néhány órára a csúcshódítás kezdetéig lepihenünk.

Szintemelkedés: 250m fel-le
Menetidő: 2 óra
Táv: 3 km

4. nap - túra a Mount Meru csúcsára (4566m) - Summit day!

 Szállás: Miriakamba-menedékház (2515m) 

Túra: Saddle-menedékház (3570m) - Rhino Point (3800m) - Mount Meru (4566m) - Rhino Point (3800m) - Saddle-menedékház (3570m) - Miriakamba-menedékház (2515m)

Mai napunk éjfélkor indul. Egy gyors, könnyű "reggelit" követően kezdődik a Summit day, a csúcstámadás napja, vagyis, a Szocializmus-csúcs (4566m) meghódítása! Éjféli indulásunk fő célja, hogy még hajnal előtt megtegyük a csúcsra vezető út nagy részét, és sikerüljön röviddel napfelkelte után elérni a Mount Meru (4566m) csúcsát!

Éjfélkor, fejlámpáink fényénél indulunk útnak, s az éjszakai hidegre való tekintettel valószínűleg minden magunkkal hozott ruhánkat viselni fogjuk. Ebben a magasságban mindenképpen arra készüljetek, hogy nagyon lassan szinte lépésről-lépésre tudunk majd haladni.

A Saddle-menedékházat (3570m) elhagyva, egy meredekebb szakaszt leküzdve érjük el a Rhino Point nevű kilátópontot, ahol tartunk egy rövid "erőgyüjtő" pihenőt. Ezt követően egy kitett, sziklás részen haladunk majd, ahol itt-ott még drótkötéllel biztosított szakaszokkal is találkozni fogunk.

A csúcsra vezető utolsó szakaszunk lesz trekkingünk legizgalmasabb része, mely során egy keskeny peremen, egy sziklás gerincen felkapaszkodva haladunk egyre feljebb és feljebb. A 4566 méter magas Szocializmus-csúcsot a felkelő nap első sugaraiban fogjuk elérni, melyek a távolban felsejlő Kilimandzsáró mögül bukkannak majd elő!

A csúcsot elérve elkészítjük a csúcsfotókat, elfogyasztjuk a csúcscsokikat s megkezdjük hosszú túránkat a Miriakamba-menedékház (2515m) felé. Ereszkedés közben a Saddle-menedékháznál (3570m) megállunk egy rövid pihenőre s folytatjuk utunkat mai szálláshelyünk a Miriakamba-menedékház (2515m) felé.

Szintemelkedés: 1000m fel - 2000m le
Menetidő: 9-10 óra
Táv: 12 km

5. nap - leereszkedés a Momella-kapuhoz (1500m) 

 Szállás: Arusha - hotel 

Túra: Miriakamba-menedékház (2515m) - Momella Gate (1500m) - Arusha Nemzeti park - Arusha

A reggeli felkelést követően elkezdjük ereszkedésünket a felfelé már megismert útvonalon a Momella Gate (1500m) irányába, s onnan Arushába. A Momela kapuhoz érve elbúcsúzunk teherhordóinktól - a nekik szánt borravalókat is átadjuk - felszállunk kisbuszunkra, s az Arusha Nemzeti Parkon keresztül elkezdjük utazásunkat Arusha irányába.

A Nemzeti Parkon áthaladva megcsodáljuk annak gazdag állatvilágát. Szerencsés esetben láthatunk bivalyokat, zebrákat, zsiráfokat, majmokat, antilopokat és talán vad elefántokat is. Arushába érve elfoglaljuk szállásunkat, majd ezt követően beülünk egy étterembe, egy közös - remélhetőleg - ünnepi vacsorára. A sikeres csúcsmászást ünneplő vacsorára :).

Szintemelkedés: 1000m le
Menetidő: 2-3 óra
Táv: 6 km

6. nap - hazautazás/utazás Moshiba 

 Hazautazás: egyénileg / együtt

Hazautazás: Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér - Magyarország/Budapest kb. 10-15 / 20-30 óra repülőút.

Azok a jelentkezők akik még jönnek át velünk a Kilimandzsáró mászásra is, ők kisbuszra szállnak s átmennek Moshiba, ahol a mai napot pihenéssel, s regenerálódással tölthetik Afrika legmagasabb pontjának meghódítása előtt !

Fontos tudnivalók

Utazás

A kiutazás egyénileg történik, de igény esetén együtt is utazhatunk. Viszont erre többnyire akkor van esély, ha együtt, azonos időben vásárolunk repülőjegyet.

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér kb. 10-15 / 20-30 óra repülőút, transzferekkel együtt. 

A repülőjegy költsége: kb. 210.000 - 300.000 Ft illetékkel együtt. Kérjük, mindenképpen vedd figyeleme, hogy a repülőjegy ára nagy mértékben függ a vásárlás időpontjától!

Amennyiben más járattal érkezel majd a Kilimandzsáró repülőtérre mint mi, abban az esetben, egyénileg, külön taxival kell jönnöd a szállodába, s természetesen a trekking után vissza is. A repülőtér-Arusha transzfer várható költsége: kb. 50 USD.

Az Arusha - Momella Gate távokon oda-vissza közösen, együtt, kisbusszal utazunk majd. Időtartama: kb. 1 óra.

Trekking költsége - helyi szolgáltatónak

Trekking költsége: kb. 700,- USD-tól

Tartalmazza:

 • a szállás díját Arushában - 2 éjszaka reggelivel
 • a szállás díját a trekking során - 3 éjszaka teljes ellátással menedékházakban
 • a tanzániai utazást bérelt kisbusszal
 • a sofőr díját - teljes ellátással
 • a nemzeti park belépődíját
 • a csúcsengedély költségét
 • a közös sátrak bérlési díját
 • a teherhordók költségét - teljes ellátással
 • a helyi vezetők költségét - teljes ellátással

A Mount Meru(4566m) magashegyi trekkingen való részvételi szándékodat érdemes minél korábban eldöntened, hiszen így lesz lehetőséged figyelni a dollár árfolyamát, s minél kedvezőbb áron váltani forintot - dollárra!

Helyszínen fizetendő költségek - helyi szolgáltatónak

 • a tanzániai vízum díja - 50,- USD
 • a további étkezések költsége Moshiban
 • a további étkezések költsége a trekking során
 • a "kötelező" borravalókat a helyi személyzet számára
 • a további személyes kiadásaid költségét
 • a fakultatív programok díját

Találkozás időpontja

Találkozás: Arusha - hotel

Azokkal, akik nem velünk együtt repülnek majd ki, a szállodában fogunk találkozni.

De, szeretnénk mindenkit megkérni, hogy a megbeszélt napon érkezzen ki Tanzániába. Sajnos, várakozásra nem lesz lehetőségünk! A trekkinget a meghatározott időpontban mindenképpen el kell kezdenünk!

Szállás - Arushában

Szállás Arushában:

 • 2 éjszakát egyszerű szállodában töltünk majd Arushában
 • 2-4 ágyas szobákban alszunk, melyekben közös fürdőszoba megtalálható
 • a szállodában bőséges reggelit kapunk majd

Szállás a trekking során

A hegyen 3 éjszakát menedékházakban töltünk majd.

Miriakamba-menedékház (2515m):

 • ebben a táborban 4-6 személyes szobákban, emeletes ágyakon alszunk majd
 • világítást tartalmaznak, de nincs fűtés és elektromos áram
 • van fürdőszoba és folyóvíz
 • női-férfi w.c. megtalálható
 • mivel a helyíségek fűtetlenek, mínuszos, pehely hálózsákra szükségünk lesz

Saddle- menedékház (3570m):

 • ebben a menedékházban 4-6 fős közös hálótermekben alszunk majd
 • fürdőszoba és folyóvíz itt már nincs
 • w.c., mosdó viszont megtalálható benne

Étkezés, ivóvíz

Szálloda - Arusha:

 • a szállodában bőséges, de átlagos "szállodai" reggelit kapunk
 • ebédelni - vacsorázni Arushában helyi étteremben fogunk
 • Tanzániában a vezetékes víz fogyasztása számunkra nem ajánlott, így a palackozott víz vásárlását és fogyasztását javasoljuk

Menedékházak a hegyen:

 • a hegyen teljes ellátást kapunk
 • a reggelinket, vacsoránkat a menedékházakban fogyasztjuk el
 • ebédünk csomagolt ebéd lesz
 • a menedékházakban a szakácsunk fog majd ivóvízet forralni a számunkra

A táborokban van külön étkezési lehetőség is. Van étkezősátor, ahol tudtok készételeket, alkoholmentes italokat, palackozott vizet, sört vásárolni. Ha esetleg valaki mást, vagy többet szeretne fogyasztani mint amit biztosítanak a számunkra.

Viszont mindenképp vegyétek figyelembe, hogy a magasság emelkedésével az árak is emelkednek!

Jelentkezés

 • A túrára jelentkezést leadni a honlapunkon (www.trekking-tours.hu) található jelentkezési lap kitöltésével tudsz.
 • A jelentkezést követő 3 munkanapon belül a túravezetői díj előlegét át kell utalnod, ellenkező esetben nem tudjuk elfogadni a jelentkezésed, s weboldalunk a 4. munkanapon automatikusan törli azt.
 • Ha a jelentkezést követően - 3 munkanapon belül - meggondoltad magad, s mégsem szeretnél részt venni a túrán, kérjük, jelezd ezt felénk, hogy az általad lefoglalt helyet elérhetővé tudjuk tenni más jelentkezők számára. Köszönjük!
 • Amíg a túravezetői díj előlege nem érkezik meg a számlánkra, addig nem tekintjük érvényesnek a jelentkezésed, s addig részvételi lehetőséged sem garantált.
 • A hátralék átutalására - amint esedékessé válik - szintén 3 munkanap áll rendelkezésedre, ellenkező esetben weboldalunk automatikusan törli a jelentkezésed.
 • Amennyiben átutaltad a túravezetői díjat, de a túra nem indul, természetesen a befizetett díjat visszautaljuk számodra, vagy beszámítjuk egy másik túra túravezetői díjába.

Szükséges felszerelés

A részletes felszerelés listát a felszerelések menüpont alatt találod. Kérjük, figyelmesen olvasd el, s próbáld megfogadni tanácsainkat!

Terület - Arusha Nemzeti Park

A Meru-hegy az Arusha Nemzeti Park területén fekvő 4566 méter magasan emelkedő vulkán. A park maga viszonylag kicsi, de rendkívül változatos, a 3 különböző területű lenyűgöző látványa miatt.

Nyugaton a Meru kráteréből ömlik ki a fekukumia folyó, a Meru-hegy csúcsa ennek szegélyén helyezkedik el. A Ngurdoto kráter a délnyugati sztyeppén fekszik. A sekélyes alkálikus Momella tó pedig északkeleten, változatos algás a színe és híres a gázlómadarairól. A Meru-hegy a 2. legmagasabb hegy Tanzániában a tőle 60 km-re található Kilimandzsáró után, ami meghatárzozza a nemzeti parkból a keleti kilátást.

Az Arusha Nemzeti Partnak nagyon gazdag az állatvilága. A park kis mérete ellenére gyakori itt többek között a zsiráf, a kaffer-bivaly, az alföldi zebra, a varacskosdisznó, a zászlós farkú kolobusz, a fejdíszes cerkóf és a kis flamingó.

Momella út

A Kilimandzsáróval ellentétben a Meru-hegy 4566 méter magas csúcsára egy hivatalos útvonal - a Momella út - vezet. Ez az útvonal a Mount Meru keleti oldalán kezdődik és a kráter északi peremén, a Szocialista csúcsig emelkedik!

A Meru kráter keskeny élén húzódó és a csúcsra vezető trekking panoráma tekintetében a világ egyik legegyedibb, leglátványosabb, legszebb gyalogtúráját nyújtja a vállalkozó kedvű túrázók számára!

A Szocialista csúcsról visszatérőben, a hajnali világosságban lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé! A keskeny vulkáni peremen közlekedve elképesztő panorámában gyönyörködhetünk, melynek hátterében a Kilimandzsáró havas kúpját is láthatjuk kirajzolódni!

Időjárás

Mount Meru (4566m) csúcsára vezető magashegyi trekking legideálisabb időszaka a december-január-február és a július-augusztus-szeptember.

Tanzániában a december-január-február "nyárnak" számít, így megérkezésünkkor Moshi-ban kb. 25-30 0C-os átlaghőmérsékletre, s napsütéses időre számíthatunk. (A július-augusztus-szeptember pedig szintén száraz évszak.)

Tartós esőzésre sem Arusha-ban sem a hegyen nem kell számítani.

A hegyen - a tipikus hegyvidéki időjárásnak megfelelően - délutánonként, többnyire beborul, s rövid eső, 4000 méter feletti magasságban pedig hózápor előfordulhat.

A hegyen 3000 méteres magasságban napközben kb. 10-15 0C várható, míg éjszaka 5-10 0C-ra csökken a hőmérséklet.

4000 méteres magasságban és e fölött napközben szintén 10-15 0C várható - napsütéstől függően - viszont az éjszakák már rendkívül hidegek. - 10-15 0C is előfordulhat.

A Mount Meru trekking nehézsége

A Mount Meru magashegyi trekking nehézségét a csúcs 4000 méter feletti magassága, az éjfélkor induló csúcstámadás és a nomád hegyi körülmények adják!

A Mount Meru legmagasabb pontja, a Szocializmus-csúcs (4566m), is egy tipikus trekking csúcs, mely a csúcs alatti keskeny sziklás gerincen minimális technikai nehézséget is tartalmaz.

Viszont a magasságból adódó ritka levegő miatt jól felépített akklimatizálódásra van szükségünk. Az akklimatizáción túl ami még nehézséget jelent majd a számodra, a hegyvidékekre jellemző változékony időjárás, a sorozatterhelés és a hosszú menetidők.

Létszám

 • Minimum létszám: 8fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát.
 • Maximum létszám: 12fő.

Személyzet

Túráinkon a jelentkezők számától függően a Trekking Tours 1-2-3 fő túravezetője, s ahol szükséges az adott ország helyi túravezetője, helyi guide, idegenvezető, hivatalos kísérő, szakmai vezető, továbbá helyi teherhordók és parkőrök...stb. vezetik a túrákat, vesznek részt a túrák lebonyolításában.

A Mount Meru magashegyi trekking során túravezetőid a Trekking Toursnál 7-8000 méter magas csúcsokat is meghódító magashegyi hegymászók lesznek.

Na, de miben lehetünk a segítségedre? Miért van jelentősége annak, ha magashegyi hegymászók, vagyis, magashegyi tapasztalattal is rendelkező túravezetők is segítik utad a trekking során?

Legjobb tudásunk szerint segítünk majd Neked a megfelelő - lehetőleg a csúcsra is fel-vezető - tempó kiválasztásában, figyelünk s figyelmeztetünk a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, segítségedre leszünk a magashegyi betegség elkerülésében, s pulzoximéterrel folyamatosan mérjük a véroxigén-szintedet, melynek értéke megmutat-ja az akklimatizációd mértékét.

Tudni érdemes, hogy a Mount Meru(4566m) és a Kilimandzsáró(5895m) csúcsának eléréseis  elsősorban a sikeres akklimatizáció függvénye!

Biztosítás

A trekkinghez mindenképpen olyan TOP típusú poggyász- és balesetbiztosítást ajánlunk, kiegészítve a Sport Extra szolgáltatással, amely a magashegyi, speciális helyszínekről történő mentést (pl. helikopteres mentés) is tartalmazza!

Akinek esetleg van ÖEAV igazolványa, mindenképpen hozza magával. A világ összes országában, magashegyen 6000 méterig balesetbiztosítást nyújt a számotokra!

Szeretném felhívni minden kedves résztvevőnk figyelmét, hogy a balesetbiztosítás megkötése, a túrán való részvétel feltétele. Mindenki számára kötelező!

Útiokmányok

 • Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak Tanzániába.
 • Kérjük, hogy utazás előtt az útleveled lejárati dátumát ellenőrizd le!
 • Tanzániába belépéskor az útlevelednek még min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie!
 • Vízumot, belépéskor a repülőtéren fogunk váltani. Díja: 50 USA dollár.
 • A vízumhoz az útleveledben szükséges egy üres, dupla oldal!
 • Nem magyar állampolgárok az illetékes tanzán nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazásuk feltételeiről.
 • A sárgaláz elleni védőoltás megléte a beutazás feltétele! Így az oltáskönyved mindenképpen legyen nálad!

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv a szuahéli, de angolul is beszélnek.
 • A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, de a mobil telefonok csak a településeken használhatóak.

Valuta

Tanzániábanban a tanzániai schilling a hivatalos fizetőeszköz. 1 schilling = kb. 5,5 Ft. De, dollárt érdemes kivinni, s azt Tanzániában átváltani schillingre. Dollárból, ajánlott a kis címletek kivitele.

Ajánlott költőpénz

Min. 300-500 USA dollár.

Helyszínen fizetendő költségek

 • vízum díja
 • trekking költsége
 • extra étkezések költsége
 • esetlegesen - taxi költség
 • borravaló a teherhordóknak, szakácsoknak - a helyi személyzet számára
 • fakultatív programok költsége
 • egyéb személyes költségeid - attól függően, hogy az adott térségben milyen egyéb szolgáltatásokat veszel igénybe (pl.: helyi guide, idegenvezető, hivatalos kísérő díja, helyi szakmai vezető költsége, teherhordók és parkőrök díja...stb.)

Nyilatkozat

Mivel a hegyek időjárása rendkívül változékony és kiszámíthatatlan ezért mindenképpen fenntartjuk a jogot, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok, hóvihar – megváltoztassuk a programot!

A programok megváltoztatásakor természetesen a résztvevők biztonságát, egészségük védelmét tartjuk a legfontosabbnak. Ennek érdekében esetlegesen le kell mondanunk egy-egy csúcstámadásról!

A körülmények, az időjárás megítélése a túravezető feladata, s az Ő döntését kötelező-en minden résztvevőnek el kell fogadnia!

Ruházat

 

Fej, arc:

Baseball sapka / kalap, meleg polár sapka, csősál, napkrém (min. 30 faktoros), faktoros ajakír, napszemüveg - UV szűrős (legcélszerűbb a gleccserszemüveg).

Törzs:

Technikai aláöltözet (normál pamutpóló nem túl megfelelő, hiszen nehezen szárad), vastag polár, softshell dzseki, vízálló, szélálló technikai kabát / esőkabát lehetőleg lélegző (Gore-Tex), pehelykabát, 2 pár! szélálló, vízálló, közepes vastagságú kesztyű.

Láb:

Meleg hosszúnadrág, vízálló, szélálló technikai nadrág / esőnadrág lehetőleg lélegző (Gore-Tex), zokni, kamásli. Fontos! Erre a túrára mindenki kényelmes, bejáratott túrabakancsot hozzon ami, vízálló vagyis impregnált és meleg. De, nyári trekking bakancs is megfelelő!
 

Eszközök

Túrafelszerelés:

Fejlámpa
Ezen a túrán fejlámpa mindenképpen legyen nálatok, hiszen a csúcshódítás reggelén sötétben induluk, s nagy szükségünk lesz rá. Az elemek, akkumulátorok állapotát, kérjük, otthon ellenőrizd le, hiszen a hegyen, a trekking során nem lesz lehetőség a töltésükre! A legbiztonságosabb, ha két fejlámpával rendelkeztek. Jó, ha van egy tartalék is nálatok!

Napszemüveg, gleccserszemüveg, síszemüveg
Figyelem! Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy ebben a magasságban nagyon fontos az arc és a szem napfény elleni védelme, hiszen a magasság emelkedésével, a fokozatosan erősödő napsugárzás extra veszélyekkel jár!   

Technikai ruházat
Kérjük, amennyiben lehetséges, a túra során technikai aláöltözetet, ruházatot viselj. A pamutpóló, pulóver ... stb. nem túl megfelelő, hiszen nehezen szárad.  

A trekking során magaddal vitt hátizsák 
A hátizsákod maximum 30-35 literes legyen! Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy a magashegyi trekkingre csak a nélkülözhetetlen, létfontosságú felszerelést hozza magával. Extra súllyal ne lassítsuk a tempónkat, extra nehézséget ne okozzon senki saját magának. Így, kérnénk mindenkit, hogy jól átgondoltan pakolja össze a felszerelését, hátizsákját!  

Fontos! A legcélszerűbb olyan hátizsákot hozni amely rendelkezik esővédővel, s amelyre a túrabotot fel lehet fogatni!   

Csomagok. A hegyen a csomagjaink, felszerelésünk nagy részét (max. 10 kg-ot) a teherhordók viszik majd. Nekünk csak a napi felszerelésün lesz a hátunkon. Az utazáshoz szükséges csomagunkat - melyet a hegyre nem szeretnénk felvinni - a szállodában lesz lehetőségünk elhelyezni.

Túrabot
Erre a túrára, kérjük hozzatok túrabotot - ami lehetőleg könnyű és teleszkópos - hiszen a trekking során szinte végig nagy szükségünk lesz rá!

Pulzoximéter
Véroxigénmérő - a magashegyi trekking során evvel mérjük majd az akklimatizáció szintjét - a pulzoximétert a Trekking Tours biztosítja a számotokra.

Alvás:

Meleg pehely hálózsák. A trekking során végig fűtés nélküli menedékházakban fogunk aludni, így mindenképpen mínuszos hálózsákot érdemes hozni a túrára.

Tisztálkodás:

Mini tusfürdő, sampon, fogkrém, fogkefe, "mini" törülköző, nedves törlőkendő (kis csomag), w.c papír, papírzsebkendő. Szúnyogriasztó is mindenképp legyen nálatok.

Gyógyszerek:

Oltások: Tanzániában kötelező a sárgaláz elleni védőoltás. Az országba lépés feltétele! Míg ajánlott: a hepatitisz A és B, tífusz és a tetanusz oltás.

Figyelem! A védőoltások többszöri, a védettséget biztosító beadása akár hetekig is eltarthat! Így, kérjük időben keresd fel háziorvosod és a nemzetközi oltóközpontot!

Oltóközpont: Budapest, IX. ker. Gyáli út 2-6. Tel.: 06-1-476-13-64

Láz és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, kötszer, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy gyógyszert nem áll módunkban biztosítani az utazáson résztvevők számára. Kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segíteni. Mindenki hozza magával a saját maga számára szükséges gyógyszereket! Alap elsősegélycsomag természetesen van a túravezetőknél, ami a túrázók rendelkezésére áll!

Enni-innivaló:

Moshiban a reggelink biztosított. Ebédelni és vacsorázni pedig étteremben fogunk.

A trekking során a hegyen teljes ellátást kapunk. Reggelizni-vacsorázni a szállásainkon, vagyis a menedékházakban fogunk, míg ebédünk általában csomagolt élelmiszer lesz.

Otthonról érdemes hozni: termosz / kulacs, csoki, energiaszelet, keksz, szőlőcukor, müzli-szelet, egyebek - egyéni igény szerint.

Ivóvíz: Tanzániában palackozott ivóvíz fogyasztása javasolt. 1,5-2 liter ára: kb. 1-3 USD. A trekking során felforralják számunkra az ivóvízet.

Úti okmányok, egyebek:

Útlevél, tanzán vízum - melyet a repülőtéren lesz lehetőségünk megvásárolni. Díja: kb. 50-60 USD. Költőpénz, fényképezőgép, pótelem vagy akkumulátor a fényképezőgépbe, mobiltelefon, oltáskönyv (Tanzániába a beutazás feltétele a sárgaláz elleni védőoltás megléte), balesetbiztosítás - KÖTELEZŐ!

Figyelem! A mobiltelefonokat és a fényképezőgépeket érdemes vízhatlan tokban hozni a túrára!

Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy a magashegyi trekking ideje alatt az elektromos áram nélkülözésére készüljön!

0. - 1. nap - kiutazás

Kiutazás: Magyarország/Budapest - Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér kb. 10-15 / 20-30 óra repülés.

Szállás: Arusha - hotel/panzió

2. nap - Arusha - túra a Miriakamba-menedékházig (2515m)

Túra: Momella Gate (1500m) - Fig Tree Arch - trópusi esőerdő - Miriakamba-menedékház (2514m)

Szállás: Miriakamba-menedékház (2514m)

3. nap - túra a Saddle-menedékházig (3570m)

Túra: Miriakamba-menedékház (2515m) - Elephant Ridge - Saddle-menedékház (3570m)

Szállás: Saddle-menedékház (3570m)

4. nap - túra a Mount Meru (4566m) csúcsára

Túra: Saddle-menedékház (3570m) - Rhino Point (3800m) - Mount Meru (4566m) - Miriakamba-menedékház (3570m)

Szállás: Miriakamba-menedékház (3570m)

5. nap - leereszkedés a Momella-kapuhoz (1500m)

Túra: Miriakamba-menedékház (3570m) - Fig Tree Arch - Momella Gate (1500m)

Szállás: Moshi - hotel

6. nap - Moshi / hazautazás

Program: pihenőnap Moshiban - (Kilimandzsáró trekkingen is részt vevők számára)

Szállás: Moshi - hotel

Hazautazás: Tanzánia/Kilimandzsáró repülőtér - Magyarország/Budapest kb. 10-15 / 20-30 óra repülés.

Hasonló túrák

Még nincs megadva hasonló túra
Jelentkezési határidő: 2020.10.18.
Még van 12 szabad helyünk!
Jelentkezem
Még van <span class=vannak_szo>%d szabad</span> helyünk!

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2020
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
0
9
8
1
1
6
1