Megnézem
Túranaptár
Kérdésed van?
Segítünk!
Írj nekünk,
s tedd fel kérdéseid!
Kérjük, töltsd ki az űrlapot!
Neved:*
Email címed:*
Telefonszámod:
Tárgy:
Kérdésed:*
Kérdésedet egy napon belül
megválaszoljuk!
Ha kéred, visszahívunk!
+36 30 556 92 25
Hívj minket bizalommal!
info@trekking-tours.hu
Írj nekünk, s tedd fel kérdéseid!
Üzenet küldéséhez megadott személyes adataidat nem tároljuk, kérdésed megvála- szolásán kívül más célra nem használjuk fel, harmadik fél számára nem adjuk át. Adatvédelmi szabályzatunk.

Az itt látható űrlapot láthatatlan reCaptcha védi: Adatvédelem - ÁSZF
Matterhorn-kör

Európa

Matterhorn-kör

Jelenleg nincs aktuális időpontunk.
Túra nehézség:
         
Technikai nehézség:
         
Magasság:

3315m

Létszám:

8-12 fő

 Matterhorn-kör 

Egy rendkívül izgalmas, 11 napos trekking, amely minden oldalról körüljárja a világ talán leghíresebb hegycsúcsát, a Matterhornt!

Egy csodálatos, változatos, szemet gyönyörködtető gyalogtúra, két ország érintésével, melynek egyik része Svájcban, másik része pedig Olaszországban halad!

 Kiknek ajánljuk a Matterhorn-kör trekkinget?

Ha szeretnél lenyűgöző völgyszorosokban, hegytetőkön, ősrégi útvonalakon, gleccsereken, fantasztikus ösvényeken túrázni.

Ha esetleg trekking közben szeretnél egy négyezres hegycsúcsot is meghódítani. Itt a helyed! Gyere és tarts velünk e csodálatos magashegyi gyalogtúrán!

summits -7túra teljesítése a Trekking Toursszal

Teljes túrakínálatunkat és "7 summits" oldalunkat itt láthatjátok! 

Már túráztál a Trekking Toursszal, s még további túrákat tervezel? Teljesíts velünk 7 túrát, s hűségedért ajándéktúrával jutalmazunk!

 Túravezetőid

A Matterhorn-kör, e páratlan magashegyi trekking során túravezetőid a Trekking Toursnál 7000-8000 méter magas csúcsokat is meghódító magashegyi hegymászók lesznek! 

Túravezető(k) száma:   

 • 8-12 fő jelentkező esetén 1 túravezető vezeti a túrát!

Kiscsoportos túránkon garantált a magas szintű szakértelem, a kiváló hangulat és a gyönyörű alpesi, magashegyi környezet!

 Matterhorn (4478m) 

A Matterhorn(4478m) egyedülálló, kivételes szépségének és drámai történetének köszönhetően, joggal szerepel az Everest mellett a világ legismertebb hegycsúcsai között.

E látványos, hatalmas gúla alakú hegy, amelynek négy különálló fala és 4 tökéletesen szabott gerince van, amely, nemcsak esztétikai szépséget, hanem hegymászóélményt is kínál!

 Matterhorn-kör  

A Matterhorn-kör a többi trekking útvonalhoz képest újnak számít, csak pár évvel ezelőtt készült el teljes leírása. A völgyeken átvezető ösvények viszont ősrégi útvonalak, amelyeken már évszázadok óta jártak a kereskedők, a hajcsárok itt hajtották kövérebb legelőkre az állataikat s erre haladtak népvándorlások, ellenség elől menekülők is.

A kilátás minden szorosból gyönyörű, hegytetők és soha nem látott völgyek csalogatják egyre tovább a túrázót. Ez a változatos, szemet gyönyörködtető kirándulás amellett, hogy minden oldalról körüljárja a Matterhornt és más közeli, magas hegycsúcsot is bemutat.

Egyik része Svájcban, másik része Olaszországban halad, ezzel alkalmat ad arra, hogy két különböző kultúrát ismerjünk meg. A túra során kétszer kelünk át gleccseren, és megmászhatjuk a Breithornt, amely 164 méterrel magasodik a 4000 méteres határ és Zermatt fölé.

 Trekking nehézsége

A Matterhorn-kör trekking fizikálisan közepesen nehéznek mondható magashegyi gyalogtúra, mely "sportos" erőnléttel végigjárható.

Viszont, elengedhetetlen: a túrázási tapasztalat, lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való teljes mentesség!

Előnyt jelent: a hágóvas, túracsákány használatának ismerete. (Ha esetleg a gleccsereken való átkeléskor szükségünk lenne rá.)

 Zermatt időjárás előrejelzését itt láthatod. 

Fontos tudnivalók
Ajánlott korhatár: 18-60 év 
Túra típusa: nehéz trekking
Trekking időtartama: 11 nap
Utazás: 2 nap

Túravezetői díj: 69 900,- Ft / fő
Előleg: 39 900,- Ft - mely jelentkezéskor fizetendő
Hátralék: 30 000,- Ft - a túra előtt 30 nappal fizetendő

Ár tartalmazza:

 • a Trekking Tours túravezetést
 • a Trekking Tours túraszervezést
 • a technikai felszerelés használatát
 • a felkészülésedhez szükséges tanácsadást

Ár nem tartalmazza:

 • az utazás költségét
 • a szállás díját
 • az étkezés költségét
 • a balesetbiztosítás díját
 • a túravezető(k) költségeit
 • egyéb személyes költségeidet

Utazás: egyénileg saját személyautókkal

Térkép:
Helyek, magasságok:
 • Randa
 • Zermatt
 • Europaweg
 • Europahütte
 • St. Niklaus
 • Jungu
 • Augstbordpass(2894m)
 • Turtmantal-völgy
 • Gruben
 • Meidpass
 • Zinal(1675m)
 • Col de Torrent(2919m)
 • Les Haudres
 • Arolla(2000m)
 • Collon-hágó(3087m)
 • Prarayer(1992m)
 • Col di Valcornera(3066m)
 • Breuíl-Cervinia(2050m)
 • Testa Grigia(3315m)
 • Furi(1864m)
Túravezetői díj:
69.900 Ft / fő

Beutazási feltételek - Svájc

Svájcba a turisztikai célú beutazás - folyamatosan frissített - feltételeit a Konzuli Szolgálat oldalán: itt láthatjátok! Kérjük, figyelmesen olvassátok el! Köszönjük szépen!

Figyelem! A beutazás feltételeinek való megfeleléséről mindenki - az oldalon található kritériumoknak megfelelően - saját maga köteles gondoskodni!

1. nap – utazás

 Utazás: egyénileg, személyautókkal

Utazás: Magyarország/Budapest – M7-es autópálya – Maribor – Trieszt – Padova – Brescia – Milano – Domodossola – Brig – Visp – Svájc/Tasch.  Távolság: kb. 1200km / 10-12 óra.

A kiutazás egyénileg történik, de, „telekocsik” szervezésében segítséget nyújtunk. Akinek esetleg nincs saját személyautója, jelentkezéskor jelezze, s ebben az esetben a weboldalunkon található automatika, igyekszik „összehozni” azokkal, akiknek még van szabad hely az autójában. (Abban az esetben, ha vannak felajánlott szabad helyek.)

Találkozás (túravezetővel, túratársakkal): 14.00-kor Tasch kisvárosba

Szállás: youth hostel / hotel Zermattban.

Megérkezésünk után leparkoljuk autóinkat, majd, Tasch kisvárosból vasúttal felmegyünk Zermattba, ahol elfoglaljuk szálláshelyünket. Az esti városnézés és a vacsora elfogyasztását követően, viszonylag korán nyugovóra térünk, hiszen következő nap indul 11 napos nehéz, de csodálatos, kihívásokkal teli trekkingünk.

2. nap – túra: Zermatt (1600m) – Europahütte (2200m)

Túra: Zermatt (1600m) – Sunegga-lift (2288m) – Europaweg – Tufteren (2215m) – Mattertal -völgy – Ottavan (2214m) – Europahütte (2200m)

Szállás: Europahütte (2200m)

Zermattból a Sunegga-lift igénybevételével felmegyünk 2288 méteres magasságba, útvonalunk kezdetéig, ahol az Europaweg elnevezésű, viszonylag új útvonalon megkezdjük túránkat. Ez a magashegyi útvonal végig viszonylag magasan halad, így páratlan kilátás nyílik a környező havas csúcsokra. S ez a túraút összekapcsolja a korábban létezett magashegyi útvonalakat. Innen rövid idő alatt eljutunk Tufterenig (2215m). Mai napi útszakaszunk nagyon szép, lélegzetelállító kilátókon át halad, végig a Mattertal-völgy felett, ahonnan a Weisshorn mutatós, behavazott ormait is szemügyre vehetjük. Túránk során, Ottavan (2214m) érintésével, páratlan ösvényeken, s sziklafalakba vájt csatornákon át haladunk, míg el nem érjük szálláshelyünket az Europahüttét (2200m).

Táv: 18km
Szintkülönbség: 800m fel – 300m le
Menetidő: 6-7 óra

3. nap – túra: Europahütte (2200m) – Grachen (1619m)

Túra: Europahütte (2265m) – Gasenried (1659m) – Grachen (1619m)

Szállás: hotel Grachenben.

A reggelink elfogyasztását követően az Europahüttéből (2200m), még mindig az Europeweg gyalogösvényt követve megkezdjük túránkat Grachen (1619m) felé. Ösvényünk cikk-cakkos szakaszokkal tűzdelve halad mai célunk s egyben szállásunk felé. Az Europahüttét elhagyva sajnos a Matterhorn látványát is magunk mögött hagyjuk. Viszont helyette, gyönyörű, csodálatosan zöldellő hatalmas, virágos rétek jelennek meg. Gasenriedet (1659m) elhagyva átmegyünk a folyó feletti hídon s követjük a folyó melletti ösvényt az erdőn keresztül is, egészen Grachenig (1619m).

Táv: 15km
Szintkülönbség: 1100m le
Menetidő: 6-7 óra

4. nap – túra: Grachen (1619m) – Gruben-Meiden (1822m)

Túra: Grachen (1619m) – St. Niklaus (1120m) – Jungu (1998m) – Troara gerinc (2657m) – Augstbordpass (2894m) – Oberstafel (2369m) – Mittelstafel – Gruben-Meiden (1822m)

Szállás: Hotel Schwarzhorn.

Kora reggel Grachenből (1619m) megkezdjük túránkat St. Niklauson keresztül Gruben-Meiden (1822m) irányába. Kb. 2 óra gyaloglással érünk el St. Niklausba. Majd folytatjuk utunkat a kivételes környezetben található Jungu faluba (1998m). Junguba felvonóval megyünk, hogy még legyen időnk megcsodálni ezt a kis fehér templomos, virágos rétekkel körbe vett falut. Innen indul egy több évszádos hegyi ösvény, amelyen kijutunk a régi faházak közül és felmászhatunk egészen a kilátóig, ahol jókora kőhalom jelzi, hogy honnan érdemes elmerülni a panorámában, amely a Domot, a Taschornt és a Weisshornt is látni engedi.

Az Augstbordpasshoz (2894m) sziklás területen vezet fel az út. Ebből a szorosból nyílik a Turtmantal-völgy bejárata. A túrának ez a szakasza egybeesik a Chamonix-Zermatt közötti Haute Route-tal, ezért valószínűleg találkozhatunk majd jó néhány túrázóval, akik már nagyon közel vannak céljuk eléréséhez, így vagy nagyon lelkesek vagy kifejezetten elcsigázottak lesznek. Gruben-Meidenbe, ebbe a kis, gyönyörű festői faluba, a viszonylag érintetlen Turtmantalban, 1822 méteres tengerszint feletti magasságban. Szinte minden erre járó turista itt száll meg, amelynek nagysága és stílusa a hegymászás korábbi időszakát idézi. Megérkezésünk után mindenképp teszünk egy sétát a régi házak és a képeskönyve illő templom körül.

Táv: 16km
Szintkülönbség: 1700m fel – 1000m le
Menetidő: 8-9 óra

5. nap – túra: Gruben-Meiden (1822m) – Hotel Weisshorn (2337m)

Túra: Gruben-Meiden (1822m) – Mittelstafel (2334m) – Meidpass (2790m) – Le Chiesso (2201m) – Hotel Weisshorn (2337m)

Szállás: Hotel Weisshorn (2337m)

A Gruben-Meidenből (1822m) ma kivételesen nem kell nagyon korán indulnunk, hiszen napunk viszonylag mind táv, mind szintkülönbség tekintetében könnyebb lesz. De, szükségünk is lesz némi tartalékra, a holnaputáni hosszú, megerőltető nap előtt. Ez a szakasz egyike a Matterhorn-kör legszebb útvonalainak. Túra közben csodálatos és változatos kilátás nyílik majd a környező 4000 méternél magasabb hegyekre. S közben vad és érintetlen terepen haladunk majd.

A Hotel Schwarzhornból a főútvonalon a folyó feletti szakaszon betérünk az erdőbe, ahol kezdetben meredek ösvényen haladunk de, a cikk-cakkos szakaszok megkönnyítik előrejutásunk a sűrű erdőben. Ezen az úton jutunk el a Meide-ben (2334m) lévő falvakhoz. Útvonalunk innentől kezdve egyértelmű és könnyű. Felmegyünk egy nagyon látványos kis tóig a Cheis Seeroji-ig(2520m), ahol gyönyörű fotókat készíthetünk a tóban visszatükröződő magas hegyekről. Ezt követően érünk el egy nagyobb tóhoz a Meidsee-hez, s innen rövid idő múlva a Meidpass (2790m) nyereghez.

A nyeregnél megpihenünk, megcsodáljuk a páratlan kilátást, ahonnan már láthatóvá válik szálláshelyünk. Miután magunk mögött hagyjuk a Le Chiesso-t (2201m) egy rövid sétával elérjük a Hotel Weisshorn-t (2337m). Mai szálláshelyünk, melyet 1882-ben építettek, egyedülálló élményt nyújt majd utunk során. A közelmúltban újítottak fel, de eredeti Viktoriánus stílusát, hangulatát megtartották. Innen csodálatos kilátás nyílik a környező, völgyekre, köztük a Val d’ Anniviers-re.

Táv: 10km
Szintkülönbség: 600m fel – 700m le
Menetidő: 5-6 óra

6. nap – túra: Hotel Weisshorn (2337m) – Zinal (1675m)

Túra: Hotel Weisshorn (2337m) – Bella Lé (2457m) – Zinal (1675m)

Szállás: hotel Zinalban (1675m)

Ismét egy könnyebb nap köszönt ránk. Egy viszonylag nyugalmas séta Zinal felé, ami az egyik legnagyszerűbb, legszebb szakasza a Matterhorn-körnek. A hotelből kivezető ösvény egy rövid emelkedővel kezdődik, majd, néhány kilométeren keresztül egy csodálatos lapos területen folytatódik. Ezen a könnyű terepen, kényelmes sétaösvényen élvezhetjük a csodálatos kilátást, a minket körbevevő páratlan alpesi környezetet. Ezen a szakaszon mindenképp biztosítunk elég időt, hogy élvezhessük az alpesi lejtőket beborító virágok, gigantikus méretű alpesi rózsák látványát. Mai napunk tökéletes lesz a pihenésre, regenerálódásra.

Zinal felé tartó túránk utolsó szakasza egy festői ösvényen halad, ahonnan belátni a gleccserekkel teli hegyeket. Amennyiben az időjárás megfelelő öt darab négyezer méternél magasabb csúcsot is megcsodálhatunk. A Dent Blanch-t, a Zinal Rothorn-t, a Obergabelhorn-t, Weisshorn-t, sőt, ha szerencsénk van, még a Matterhorn-t is! Amint beérünk az erdőbe, máris megérkezünk Zinalba (1675m).

Megérkezésünk után, a délutáni órákban közösen felfedezzük Zinal hangulatos utcácskáit, faházait, kis kávézóit. Zinal óvárosa, kőházai vörösfenyők, szemet gyönyörködtető kertek és szántók közé ékelődnek. Ez az alpesi hangulatú település páratlan élményt nyújt majd.

Táv: 10km
Szintkülönbség: 500m fel – 800m le
Menetidő: 5-6 óra

7. nap – túra: Zinal (1675m) – Les Haudéres (1450m)

Túra: Zinal (1675m) – Sorebois – Col de Sorebois – Lac de Moiry – Lac des Autannes – Col de Torrent – Villa – La Sage – Les Haudéres (1450m)

Szállás: hotel Les Haudéresben (1450m)

Mai napi szakaszunk viszonylag hosszú, de technikailag nem túl nehéz. Viszont néhol már sziklás ösvényeken haladunk. Zinalban felszállunk a Sorebois felvonóra s felmegyünk vele 2438 méteres magasságba. A felvonótól a Sorebois-szoros sípályáihoz vezető szakasz nem valami látványos, de a hágó túloldaláról nagyon szép a kilátás, és a Moiry nevű mesterséges tó kék víztükre mögött pillantjuk meg túránk következő szakaszát a Col de Torrent-t (2919m).

Innen réteken, lankás legelőkön keresztül sétálhatunk át a Val d’Hérens lesiklópályán, a Villa és a La Sage falvakat érintve, ahol talán egy-egy zergét is láthatunk majd útközben. A völgy 1450 méter magasan ér Les Handeres-be, a következő festői falucskába, ahol virágládák lógnak a vörösfenyőből ácsolt házak ablakában.

Táv: 22km
Szintkülönbség: 1500m fel – 1700m le
Menetidő: 11-12 óra

8. nap – túra: Les Haudéres (1450m) – Arolla (2006m)

Túra: Les Haudéres (1450m) – La Gouille (1891m) – Lac Bleu – Pra Gra (2164m) – Pigne d’Arolla – Arolla (2006m)

Szállás: Hotel du Glacier Arolla-ban (2006m)

Mai napi szép túraösvényünk két települést köt össze egymással Les Haudérest és Arollát. Arollát (2000m), ezt a festői szépségű kis falucskát sokan ismerik, mert a felvonók kiépítése előtt, sok fontos hegycsúcsot innen indulva lehetett megmászni.

Les Haudérest elhagyva egy nagyon kellemes, rétekkel körülvett szép ösvényen haladunk majd a folyóparton. Magunk mögött hagyunk majd számos néhány régi faházból álló kis alpesi hangulatot árasztó falucskát. Folyamatosan, egyenletesen haladunk fölfelé, míg el nem érjünk egy csodálatos égszínkék vizű kis tavacskát a Lac Bleu-t. Innentől tipikus, páratlan alpesi tájban lesz részünk, míg be nem érünk Arollába. A domboldalakról cikk-cakkban alázúduló hegyi patakok és a mindenütt jelen lévő Mont Collon látványa kísér minket a településig.

Táv: 15km
Szintemelkedés: 600m fel – 100m le
Menetidő: 4-5 óra

9. nap – túra: Arolla (2006m) – Prarayer (2005m)

Túra: Arolla (2006m) – Haut Glacier d’Arolla – La Vierge – Col Collon (3087m) – Rifugio Collon-Nacamuli (2818m) – Prarayer (2005m)

Szállás: hotel Prarayerben (2005m).

Ez a szakasz az egyik legváltozatosabb, legizgalmasabb és egyben az egyik legszebb szakasza a Matterhorn-körne. Túránk során ma végig páratlan szépségű havas hegyek és sziklás csúcsok között haladunk. Arollából egy néhol jeges, hasadékos hegyoldalban vezet az út felfelé az Arolla-gleccserhez és a Collon-hágóhoz (3087m). Ezen a szakaszon könnyen lehet, hogy szükség lesz a hágóvasakra, ha pedig hó hullott a jég tetejére, akkor feltétlenül kell egy kötél is, hiszen a gleccserben mindig találunk hasadékokat. A gleccser a Colnál hirtelen véget ér. Innen hihetetlen kilátás nyílik majd minden irányba. Itt egy pillanatra megállunk, hogy búcsút inthessünk Svájcnak, itt érünk át Olaszországba. Az olaszországi részen megváltozik a táj, s gyönyörű virág rétek, mormoták és zergék várnak minket.

A 2818 méter magas sziklára épült Rifugio Collon Nacamuli mellett köves ösvény halad el, amely füves mezőkön ereszkedik le a hatalmas Place Moulin-tó (1968m) partjáig. A tóparti, sík ösvény egyformán népszerű az idősebbek és a fiatalabbak körében is: megannyi olasz család sétál itt, rengeteg kisgyereket és nagyszülőt is látni ezen az ösvényen. A tó túlsó partján találjuk Prarayert (1992m), ahol megszállunk éjszakára.

Táv: 17km
Szintkülönbség: 1000m fel – 1000m le
Menetidő: 9-10 óra

10. nap – túra: Prarayer (1992m) – Breuil-Cervinia (2006m)

Túra: Prarayer (1992m) – Alpe di Valcournera (2166m) – Colle di Valcournera (3066m) – Rifugio Perruca-Vuillermoz (2910m) – Bivouac Manenti (2806m) – Lago di Cignana – Alpe di Cignana (2298m) – Finestra di Cignana (2441m) – Perréres (1837m) – Breuil-Cervinia (2006m)

Szállás: Breuil-Cervinia (2006m)

Prarayer-t elhagyva a zöldellő legelőket hirtelen felváltja egy nehezebb meredek oldalú völgy, melynek útvonala még nyáron is gyakran hóval fedett. Ez vezet mai napunk első nagyobb akadálya a Col di Valcournera (3066m) felé. Ami egy vad, köves, néha zord hágó. Viszont ez a szakasz egy igazi ékköve a Matterhorn-körnek. Néhány híres magashegy is elérhető erről az útvonalról. Itt nincs gleccser, ettől függetlenül nehéz rá feljutni, ugyanis a terep meredek és sziklás, ráadásul néha a szezon előrehaladtával is sokáig behavazott marad. A legnagyobb diadalnak az számít, ha valaki a távolabb eső, legbecsesebb északkeleti lejtőt hódítja meg. Itt is jól jön a hágóvas. Útvonalunk szinte tökéletes túraútvonal a kék tavakkal és a havas hegyek látványával.

A Col di Valcournera-t (3066m) elérve csodálatos panoráma tárul elénk, láthatjuk a Monte Rosa csúcsát és teljes útvonalát. Viszont a Matterhorn még rejtve marad előttünk, míg el nem kezdünk ereszkedni a Col di Valcournera (3066m) másik oldalán. Kicsit odébb megérkezünk a Rifugio Perucca-Vuillermozba (2910m). Következő, szinte tökéletes pihenőhelyünk a Bivouac Manenti (2298m), mely gyönyörű vízesésekkel van körbevéve. A civilizáció újra megjelenik, ha elérjük a Lago di Cignana-t, s útközben láthatjuk egy régi település maradványait, melyet azóta már elárasztottak, csak a kis templom falai utalnak a néhai falucskára.

Szükségünk lesz az erőnkre, amikor tovább indulunk, hogy megbirkózzunk a 2006 méteren fekvő Breuil-Cerviniába vezető útszakasszal. A lefelé vezető út vízesésekkel szegélyezett füves mezőségen halad. A következő hágó a Fiestra di Cignana, mely egy nagyon izgalmas hely, ahol már érezhetjük a Matterhorn közelségét. Breuil-Cervinia előtt egy csodálatos erkély ösvényen traverzálunk, melyet gyönyörű virágos rétek vesznek körbe. A következő nyergen már láthatjuk mai úti célunkat.

Táv: 14km
Szintemelkedés: 1000m fel – 1000m le
Menetidő: 9-10 óra

11. nap – túra: Breuil-Cervinia (2006m) – Theodulehütte (3317m)

Túra: Breuil-Cervinia (2006m) – Plan Maison (2457m) – Theodulpass (3301m) – Theodulehütte (3317m) – Gandegghütte (3029m) – Trocknersteg (2939m) – Furi (1864m) – Zermatt (1600m)

Szállás: Theodulehütte (3317m)

Mai napi szakaszunkat megtehetjük egy vagy két nap alatt egyaránt. Amennyiben a tegnapi túra után mindenki egyetért avval, hogy félúton megpihenjünk a Theodulhüttében (3317m), abban az esetben megállunk, s következő nap folytatjuk utunkat Zermattba.

Breuil-Cerviniától van egy három felvonós szakasz, amely feljuttat minket egészen Testa Grigiáig (3315m). Tehát, mehetünk felvonóval, vagy gyalogolhatunk a közeli Théodule-szorosig (3468m). Ezt az ösvényt azóta használják, mióta világ a világ. Római kori leleteket is találtak errefelé, amelyekből kiderült, hogy akkoriban sokkal melegebb volt ezen a környéken. Útközben érintünk egy régi kápolnát is, a Capelle Bontadinit, ahová betérhetnek az utazók, hogy az utolsó kaptató előtt imával gondoskodjanak a megfelelő védettségről. Ugyanakkor ez a környék olykor kifejezetten zsúfolt, a sok lift miatt megtelik turistákkal.

Amennyiben egy nap alatt tesszük meg ezt a szakaszt, lifttel felmegyünk a Testa Grigiáig (3315m), ahonnan a Col melletti havas lejtőkön haladva rövid sétával a Théodulehüttéhez érünk. A másik szálláslehetőség a Testa Grigiában van, ez a Rifugio del Cervino. Ha kikerülnek a látómezőnkből a felvonók és a nyári sípályák, fenséges hegyek látványában gyönyörködhetünk. A legszebb persze a Matterhorn, ezt a svájci oldalról nemsokára újra viszont fogjuk látni. Kicsit lejjebb érdemes elszakadni a csapástól, és a Gandegg-menedékház (3029m) felé venni az irányt. Van itt egy klassz étterem a Zermatt körüli hegytetőkre néző terasszal, ahonnan éppúgy látható a Breithorn, a Pollux, a Castor és a Lyskamm, mint a Monte Rosa jó néhány csúcsa.

Ereszkedjünk le gyalog vagy lifttel Furiba (1864m), aztán az utolsó szakaszon sétáljunk el néhány tökéletes idillt sugárzó faház mellett a vörösfenyőerdőben. Innen térünk vissza Zermatt lármás főutcájára.

Táv: 19km
Szintemelkedés: 1300m fel – 1700m le
Menetidő: 5-6 óra

Tartaléknap

12. nap – túra: Theodulehütte (3317m) – Zermatt (1600m)

Túra: Theodulehütte (3317m) – Gandegghütte (3029m) – Trocknersteg (2939m) – Furi (1864m) – Zermatt (1600m)

Szállás: Zermatt (1600m)

Táv: 9km
Szintemelkedés: 600m fel – 900m le
Menetidő: 4-5 óra

13. nap – utazás

Utazás: Svájc/Tasch – Visp – Brig – Domodossola – Milano – Brescia – Padova – Trieszt – Maribor – M7-es autópálya – Magyarország/Budapest. Távolság: kb. 1200km / 10-12 óra.

 

Fontos tudnivalók

Utazás

Kiutazás: egyénileg, személyautókkal.

A kiutazás egyénileg történik. De, „telekocsik” szervezésében segítséget nyújtunk. Aki-nek esetleg nincs saját személyautója, jelentkezéskor jelezze, s ebben az esetben a weboldalunkon található automatika, igyekszik „összehozni” azokkal, akiknek még van szabad hely az autójában. (Abban az esetben, ha vannak felajánlott szabad helyek.)

Fontos! Szeretnénk jelezni számotokra, hogy a "telekocsik" lehetőségét, garantálni nem tudjuk! Amennyiben rendelkezel saját személyautóval, kérjük lehetőségként mindenkép-pen számolj vele. (B terv.) Mármint, ha szükséges, kérjük, légy bátor, ülj bele, s vezess ki a túra helyszínére . Köszönjük szépen!

Kérjük jelentkezéskor mindenképpen vegyétek figyelembe, hogy mi személyszállítással, utaztatással nem foglalkozunk, nem szerepel tevékenységi körünkben. Cégünk, a Trekking Tours túravezetést, túraszervezést biztosítja jelentkezői számára! Megértésed köszönjük!

Utazás: Magyarország/Budapest – M7-es autópálya – Maribor – Trieszt – Padova – Brescia – Milano – Domodossola – Brig – Visp – Svájc/Tasch.  Távolság: kb. 1200km / 10-12 óra.

Utazás várható költsége oda-vissza (kb. 2400km):

 • benzinköltség, autópálya-matrica kb. 100 000,- Ft / autó / 4fő
 • 4 fő esetén kb. 25 000,- Ft/fő

Túravezető(k) utazási költsége:   

 • Rád eső része: a jelentkezők számától függ, s összege egyenlő mértékben oszlik meg közöttük.

Egyéb utazási költségek:

 • parkolás díja, felvonó költsége kb. 40 euro / fő

Találkozás időpontja

Találkozás (túravezetővel, túratársakkal): 14.00-kor Taschban.

Szeretnénk mindenkit megkérni a találkozási időpont pontos betartására! Köszönjük!

  Szállás

Szállások:  

 • hotel  
 • menedékház    

Szállások költsége:  

 • hotel: 25-60 euro / fő / éjszaka  
 • menedékház: 15-35 euro / fő / éjszaka  

Szállások szolgáltatása:

 • OEAV igazolvány felmutatásakor a menedékházakban adnak kedvezményt
 • női-férfi w.c.
 • zuhany
 • étterem
 • bakancs-szárító

A túravezető(k) szállás költségének rád eső része: a jelentkezők számától függ.

Étkezés, ivóvíz

A túra önellátó. A svájci és az olaszországi élelmiszerárak jóval magasabbak, mint Magyarországon, így mindenkinek azt javasoljuk, hogy otthonról hozza a számára fontos ételeket, csokit, müzli-szeletet, levesporokat, por készételeket, konzervet, szendvicset, egyebeket. A menedékházakban, hotelekben éttermek is működnek. Így, aki szeretne enni-innivalót vásárolni, megteheti.

A menedékházakban általában van főzősarok, de a saját gázfőződet hoznod kell, ha főzni szeretnél. Ingyen vizet adnak, de az olvasztott hó. A menedékházakban palackozott vizet is lehet kapni, de az ételekhez hasonlóan nagyon drágán.

Jelentkezés

 • A túrára jelentkezést leadni a honlapunkon (www.trekking-tours.hu) található jelentkezési lap kitöltésével tudsz.
 • A jelentkezést követő 3 munkanapon belül a túravezetői díjat át kell utalnod, ellenkező esetben nem tudjuk elfogadni a jelentkezésed, s weboldalunk a 4. munkanapon automatikusan törli azt.
 • Ha a jelentkezést követően - 3 munkanapon belül - meggondoltad magad, s mégsem szeretnél részt venni a túrán, kérjük, jelezd ezt felénk, hogy az általad lefoglalt helyet elérhetővé tudjuk tenni más jelentkezők számára. Köszönjük!
 • Amíg a túravezetői díj nem érkezik meg a számlánkra, addig nem tekintjük érvényesnek a jelentkezésed, s addig részvételi lehetőséged sem garantált.
 • Amennyiben átutaltad a túravezetői díjat, de a túra nem indul, természetesen a befizetett díjat visszautaljuk számodra, vagy beszámítjuk egy másik túra túravezetői díjába.

Szükséges felszerelés

A részletes felszerelés listát a felszerelések menüpont alatt találod. Kérjük, figyelmesen olvasd el, s próbáld megfogadni tanácsainkat.

Terület

A Matterhorn(4478m) egyedülálló, kivételes szépségének és drámai történetének köszönhetően, joggal szerepel az Everest mellett a világ legismertebb hegycsúcsai között.  

E látványos, hatalmas gúla alakú hegy, amelynek négy különálló fala és négy tökéletesen szabott gerince van, mely, nemcsak esztétikai szépséget, hanem hegymászóélményt is kínál.

A Matterhorn-túra a többi trekking útvonalhoz képest, újnak számít, csak pár évvel ezelőtt készült el teljes leírása. A völgyeken átvezető ösvények viszont ősrégi útvonalak, amelyeken már évszázadok óta jártak a kereskedők, a hajcsárok itt hajtották kövérebb legelőkre az állataikat s erre haladtak népvándorlások, ellenség elől menekülők is.  

A kilátás minden szorosból gyönyörű, hegytetők és soha nem látott völgyek csalogatják egyre tovább a túrázót. Ez a változatos, szemet gyönyörködtető kirándulás amellett, hogy minden oldalról körüljárja a Matterhornt, egy sor másik közeli, magas hegycsúcsot is bemutat.   Egyik része Svájcban, másik része Olaszországban halad, ezzel alkalmat ad arra, hogy két különböző kultúrát ismerjünk meg. A túra során kétszer kelünk át gleccseren, és megmászhatjuk a Breithornt, amely 164 méterrel magasodik a 4000 méteres határ és Zermatt fölé.

Időjárás

A Wallisi-Alpok időjárása, mint minden hegyvidéknek, sajnos rendkívül kiszámíthatatlan tud lenni. Sok esetben nyáron az erős napsütés miatt kell aggódni, pár nap, pár óra múlva pedig lehet, hogy elő kell venni a hátizsákból a meleg holmit, mert hóviharba kerültünk.

Turistaszempontból a magashegyek egyik nagyon lényeges jellegzetesség, hogy nyáron a reggeli égbolt tiszta és derült, déltájban azonban beborul, és gyakran esik az eső. Délután sok esetben hűvös, viharos, időre számíthatunk.

A Matterhorn-kör trekking ideális időpontja a július-szeptember közötti időszak. Ekkor a legnagyobb az esély a szép tiszta időre, azonban, biztosra nem mehetünk, bármikor elromolhat az idő. Trekkingünk átlagos magasságában a nappali középhőmérséklet kb. 15-25 fok körüli lesz, de az erős napsütés miatt ezt valószínűleg többnek fogod érezni.

A Matterhorn-kör trekking nehézsége

A Matterhorn-kör trekking fizikálisan közepesen nehéznek mondható magashegyi gyalogtúra, mely "sportos" erőnléttel végigjárható.  

Viszont elengedhetetlen a túrázási tapasztalat, lépésbiztonság, magabiztos koordináció és a szédüléstől, tériszonytól való teljes mentesség, s előnyt jelent a hágóvas, jégcsákány használatának ismerete. Ha esetleg a gleccsereken való átkeléskor szükségünk lenne rá.

Létszám

 • Minimum létszám: 8fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát.
 • Maximum létszám: 12fő.

Személyzet

Túráinkon a jelentkezők számától függően a Trekking Tours 1-2-3 fő túravezetője, s ahol szükséges az adott ország helyi túravezetője, helyi guide, idegenvezető, hivatalos kísérő, szakmai vezető, továbbá helyi teherhordók és parkőrök...stb. vezetik a túrákat, vesznek részt a túrák lebonyolításában. De, őket az európai térségben minden esetben helyben, saját magatoknak, saját, külön költségen kell felfogadnotok! Mi a Trekking Tours túra-vezetést, túraszervezést biztosítjuk számotokra.

Biztosítás

A trekkinghez mindenképpen olyan TOP típusú poggyász- és balesetbiztosítást ajánlunk, kiegészítve a Sport Extra szolgáltatással, amely a magashegyi, speciális helyszínekről történő mentést (pl. helikopteres mentés) is tartalmazza. Akinek esetleg van OEAV igazolványa, mindenképpen hozza magával.

Szeretném felhívni minden kedves résztvevőnk figyelmét, hogy a balesetbiztosítás megkötése, a túrán való részvétel feltétele. Mindenki számára kötelező!

Útiokmányok

 • Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal utazhatnak Svájc és Olaszországba.
 • Nem magyar állampolgárok az illetékes nagykövetségeken érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv a német / olasz, de angolul is beszélnek.
 • A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel.

Valuta

Mindkét országban az euró a hivatalos fizetőeszköz, ezért a legcélszerűbb ezt a pénznemet kivinni.

Ajánlott költőpénz

Minimum 250-350 euro.

Helyszínen fizetendő költségek

 • szállások díja
 • étkezés költsége
 • felvonó díja
 • parkolási díj
 • egyéb személyes költségeid - attól függően, hogy az adott térségben milyen egyéb szolgáltatásokat veszel igénybe (pl.: helyi guide, idegenvezető, hivatalos kísérő díja, helyi szakmai vezető költsége, teherhordók és parkőrök díja...stb.)

Nyilatkozat

Mivel a hegyek időjárása rendkívül változékony és kiszámíthatatlan ezért mindenképpen fenntartjuk a jogot, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok, hóvihar – megváltoztassuk a programot!

A programok megváltoztatásakor természetesen a résztvevők biztonságát, egészségük védelmét tartjuk a legfontosabbnak. Ennek érdekében esetlegesen le kell mondanunk egy-egy csúcstámadásról!

A körülmények, az időjárás megítélése a túravezető feladata, s az Ő döntését kötelező-en minden résztvevőnek el kell fogadnia!

Ruházat

 

Fej, arc:

Baseball sapka / kalap, vékony és vastag polár sapka, csősál, napkrém (min. 30 faktoros), faktoros ajakír, napszemüveg - UV szűrős (legcélszerűbb a gleccserszemüveg).

Törzs:

Technikai aláöltözet, vékony és vastag polár, softshell dzseki, vízálló, szélálló technikai kabát / esőkabát lehetőleg lélegző (Gore-Tex), 2 pár! szélálló, vízálló, vékony és közepes vastagságú kesztyű.

Láb:

Rövid nadrág, vízálló, szélálló technikai nadrág / esőnadrág lehetőleg lélegző (Gore-Tex), zokni, kamásli. Fontos! Erre a túrára mindenki kényelmes, bejáratott túrabakancsot hozzon ami, impregnált vagyis vízálló. A trekking túrákhoz természetesen a nyári trekking bakancs a legmegfelelőbb viselet!
 

Eszközök

Túrafelszerelés:

Fejlámpa
Ezen a túrán fejlámpa mindenképpen legyen nálatok, hiszen a trekking során bármikor szükségünk lehet rá. Az elemek, akkumulátorok állapotát, kérjük, otthon ellenőrizd le! De, a szálláshelyek többségén lesz lehetőség a töltésükre.

Napszemüveg: biciklis szemüveg / gleccserszemüveg
Figyelem! Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy ebben a magasságában már nagyon fontos az arc és a szem napfény elleni védelme, hiszen a havas felszínről, gleccserekről visszaverődő napsugárzás extra veszélyekkel jár!  

Technikai ruházat
Kérjük, amennyiben lehetséges, a túra során technikai aláöltözetet, ruházatot viselj. A pamutpóló, pulóver ... stb. nem túl megfelelő, hiszen nehezen szárad.

Hátizsák  
A hátizsákod maximum 30-35 literes legyen! Szeretnénk mindenkit megkérni, hogy erre a túrára csak a nélkülözhetetlen, létfontosságú felszerelést hozza magával. Extra súllyal ne lassítsuk a tempónkat, extra nehézséget ne okozzon senki saját magának. Így, kérnénk mindenkit, hogy jól átgondoltan pakolja össze a felszerelését, hátizsákját!

Fontos!
A legcélszerűbb olyan hátizsákot hozni amely rendelkezik esővédővel, s amelyre a technikai és túrafelszereléseket fel lehet fogatni!  

Túrabot
Erre a túrára, kérjük hozzatok túrabotot, hiszen a trekking során szinte végig szükségünk lesz rá. A normál túraösvényeken, s a gleccseren egyaránt.

Technikai felszerelés:

Jégcsákány (túracsákány), 1 pár hágóvas, 1 db beülő, 2 db HMS (csavaros karabiner), 1 db sisak.

A technikai felszereléseket a Trekking Tours biztosítja a résztvevők számára!

Alvás:

Amire a trekking során szükségünk lehet: vékony 3-4 évszakos hálózsák, vékony hálózsákbélés.

Az éjszakákat egyszerű menedékházakban, hostelekben, hotelekben töltjük.

Tisztálkodás:

Fogkrém, fogkefe, "mini" törülköző, nedves törlőkendő (kis csomag), papírzsebkendő, w.c. papír.

Gyógyszerek:

Láz és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, kötszer, sebfertőtlenítő szer, fásli.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy gyógyszert nem áll módunkban biztosítani az utazáson résztvevők számára. Kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segíteni. Mindenki hozza magával a saját maga számára szükséges gyógyszereket! Alap elsősegélycsomag természetesen van a túravezetőknél, ami a túrázók rendelkezésére áll!

Ennivaló:

Termosz / kulacs, gázfőző, edény, gyufa, májkrém, szalámi, majonéz, szendvics, csoki, müzli-szelet, levespor, "zacskós" készételek, egyebek - egyéni igény szerint.

Úti okmányok, egyebek:

Személyi igazolvány / útlevél, ÖEAV igazolvány - felmutatásakor a menedékházakban adnak kedvezményt, költőpénz, fényképezőgép, balesetbiztosítás – KÖTELEZŐ!

Figyelem! A mobiltelefonokat érdemes vízhatlan tokban hozni a túrára!

1. nap – utazás

Utazás: Magyarország/Budapest – M7-es autópálya – Maribor – Trieszt – Padova – Brescia – Milano – Domodossola – Brig – Visp – Svájc/Tasch. Távolság: kb. 1200km / 10-11 óra.

2. nap – túra: Zermatt (1600m) – Europahütte (2265m)

Túra: Zermatt (1600m) – Europaweg – Sunegga-lift (2288m) – Mattertal-völgy – Europahütte (2265m)

3. nap – túra: Europahütte (2265m) – Grachen (1619m)

Túra: Europahütte (2265m) – Gasenried (1659m) – Grachen (1619m)

4. nap – túra: Grachen (1619m) – Gruben-Meiden (1822m)

Túra: Grachen (1619m) – St. Niklaus (1120m) – Jungu (1998m) – Troara gerinc (2657m) – Augstbordpass (2894m) – Oberstafel (2369m) – Mittelstafel – Gruben-Meiden (1822m)

5. nap – túra: Gruben-Meiden (1822m) – Zinal (1675m)

Túra: Gruben-Meiden (1822m) – Meide (2334m) – Meidpass (2790m) – La Roja – Hotel Weisshorn (2337m) – Bella Lé (2457m) – Zinal (1675m)

6. nap – túra: Hotel Weisshorn (2337m) – Zinal (1675m)

Túra: Hotel Weisshorn (2337m) – Bella Lé (2457m) – Zinal (1675m)

7. nap – túra: Zinal (1675m) – Les Haudéres (1450m)

Túra: Zinal (1675m) – Sorebois – Col de Sorebois – Lac de Moiry – Lac des Autannes – Col de Torrent – Villa – La Sage – Les Haudéres (1450m)

8. nap – túra: Les Haudéres (1450m) – Arolla (2006m)

Túra: Les Haudéres (1450m) – La Gouille (1891m) – Lac Bleu - Pigne d\' Arolla - Pra Gra (2164m) - Arolla (2006m)

9. nap – túra: Arolla (2006m) – Prarayer (2005m)

Túra: Arolla (2006m) – Haut Glacier d’Arolla – La Vierge – Col Collon – Rifugio Collon-Nacamuli – Prarayer (2005m)

10. nap – túra: Prarayer (1992m) – Breuil-Cervinia (2006m)

Túra: Prarayer (1992m) – Alpe di Valcournera (2166m) – Colle di Valcournera (3066m) – Rifugio Perruca-Vuillermoz (2910m) – Alpe di Cignana (2298m) – Finestra di Cignana (2441m) – Perréres (1837m) – Breuil-Cervinia (2006m)

11. nap – túra: Breuil-Cervinia (2006m) – Theodulehütte (3317m)

Túra: Breuil-Cervinia (2006m) – Plan Maison (2457m) – Theodulpass (3301m) – Theodulehütte (3317m)

12. nap – túra: Theodulehütte (3317m) – Zermatt (1600m)

Túra: Theodulehütte (3317m) – Gandegghütte (3029m) – Trocknersteg (2939m) – Furi (1864m) – Zermatt (1600m)

13. nap – utazás

Utazás: Svájc/Tasch – Visp – Brig – Domodossola – Milano – Brescia – Padova – Trieszt – Maribor – M7-es autópálya – Magyarország/Budapest. Távolság: kb. 1200km / 10-11 óra.

Partnereink

Columbia Sportswear Company RBK Mountain Equipment Scarpa Sherpa Oakley

  Hírlevélre feliratkozás

A feliratkozó űrlapokat láthatatlan reCaptcha védi : Adatvédelem | Általános szerződési feltételek.
Elfogadom a Trekking Tours adatkezelési szabályzatát.
A weboldalon található mindennemű tartalom a Trekking-Tours Hungary Kft. szellemi tulajdonát képezi s tulajdonosának írásos engedélye nélkül nem használható fel!
Trekking-Tours Hungary Kft.
© 2013 - 2022
www.trekking-tours.hu
Minden jog fenntartva.
Eddigi látogatások száma:
0
1
4
4
5
7
7
1